Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Zöldebb és fásabb lesz a jövő Városligete

A Garten Studio által nemrégiben a nagyközönségnek is bemutatott tájépítészeti vázlattervről honlapunkon is hírt adtunk, ám érdemes a tervet közelebbről is szemügyre venni. Ezúttal a zöld elképzelésekről, a fák jövőjéről, a megújuló városligeti park flórájáról olvashatnak.

-A tervezés során kiemelt célunk volt a park eredeti jellegének megőrzése, a történetiség – a Városliget egykori tervezője, Nebbien Henrik elképzeléseinek szem előtt tartása – és az alapvető parkfunkciók erősítése is. Fontos az egyensúly megteremtése a zöld környezet, az infrastruktúra és az épületek között – mondja Szloszjár György, a Garten Studio vezető tervezője.

A tervező csapat többek közt különböző jellegű zöldfelületek létrehozásával szeretné teljesen megújítani a liget növényállományát. Nyírt, öntözött gyepeket képzelnek el az intenzívebben használt területrészeken, magas, változatos (úgynevezett biodiverz) gyepeket a kevésbé látogatott helyeken. Háromszintes növényállományban, alapvetően fűvel, virágokkal borított ligetben gondolkodnak, ahol rehabilitálnák a cserjeszintet és a vízparti növényzetet is, és terveik nyomán elősegítenék a természetes tópartok megjelenését.

-Fakivágásokat csak a legkisebb szükséges mértékben javasolunk: a beteg vagy balesetveszélyes fák eltávolítása szerepel a terveink között, illetve a magoncok, sarjak, besűrűsödött faállomány egészségügyi szempontok miatti ritkítása – tér ki az egyik legfontosabb témára Szloszjár György. -Természetesen fatelepítés is lesz a ligetben: elsősorban a történetiségnek megfelelő térstruktúra kialakítása a cél, illetve a lombkoronaszint kiegészítése, a flóra revitalizálása – teszi hozzá a szakember. Ez a munka kiterjed a meglévő burkolatok helyén létrehozott zöldfelületek fásítására a Dózsa György út mentén, illetve a hiányos fasorok kiegészítésére is a liget belsejében.

A jövőben telepítendő és átültetendő fák, illetve a meglévő faállomány védelmének érdekében a tervezők ökológiai kockázatelemzést végeztek és egyfajta osztályozó táblázatot is létrehoztak, melyben minden egyes fáról rendelkezésre állnak az adatok. A táblázatból könnyen kiolvasható, hogy az adott helyigényű közmű milyen távolságban vezethető el az adott faegyed mellett. - Így a szükséges közművek nyomvonalának meghatározásánál ennek az adatbázisnak a segítségével a tervezők megfelelő információval rendelkezhetnek majd a fák gyökérzetének kiterjedéséről, és ennek figyelembevételével tervezhetik meg a közművek optimális elhelyezését – magyarázza a Garten Studio vezető tervezője.

Mindemellett – különböző ökológiai szempontok érvényesítésével - az élőhelyi hálózatok kialakítását is fontos feladatként tüntetik fel a tervezők a park rehabilitációs tervekben. A jelenlegi változatos élővilág megvédése és a parklátogatókkal való megismertetése mellett újabb ökológia értékek létrejöttének elősegítése is a céljuk, hogy valóban zöldebb és minden élőlény számára élhetőbb legyen a Városliget.

A Liget Park Fórum keretében bemutatott tervekről itt tájékozódhat:

http://www.varosligetpark.hu/wp-content/uploads/2016/10/liget_170608_LPF-prezentacio_vegleges.pdf

 

 

 

 

 

Back to top ▲