newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

ResoArt Villa - vezetett séták

A ResoArt Villa a szecessziós építészet egyik kiemelkedő műalkotása, ahol az ország egyik legnagyobb Zsolnay magángyűjteménye kap helyet, megfűszerezve egy elhivatott műgyűjtő személyiségével. A vezetett bejárások során a látogatók megismerhetik a Zsolnay aranykorának tekinthető első 50 év kiemelkedő alkotásait, valamint a szecessziós gyűjtemény lenyűgöző darabjait. A kiállítás mellett egészen különleges, századfordulós időutazáson is részt vehetnek a látogatók. A vezetett épületsétákon a korszak építészetének három remekműve mutatkozik be: a Resonator Parkban álló klasszicista Klösz villa, aztán a szecessziós stílus gyöngyszeme, a ResoArt villa, valamint a Városligetben egyedülálló Zsolnay díszítéssel készült Millennium Háza.
ResoArt Villa - vezetett séták

A főváros legnagyobb Zsolnay-kiállításával gazdagodik a Városliget és környezetének kínálata: 2023. szeptember 26-tól látogatható a szecessziós stílusú, magántulajdonú ResoArt Villa első kiállítása, amely egy egészen egyedülálló gyűjtemény.

A Gyűjtő Háza c. séta során ezzel a gyűjteménnyel ismerkedhetnek meg, míg a Budapest a világvárossá válás útján c. sétán a villákat és a Millennium Házát kívülről tekinthetik meg, ez a séta a gyűjtemény megtekintését nem tartalmazza!

Jegyet veszek a vezetett sétára!

1. A GYŰJTŐ HÁZA


Budapest szecessziós építészetének az egyik gyöngyszeme a Kőrössy Albert által 1899-ben tervezett ResoArt villa, amelynek homlokzatát dús ornamentika díszíti és megmozgatott falsíkok tagolják. A házba belépve megcsodálhatjuk Róth Miksa, a szecessziós magyar üvegművészet legnagyobb mesterének műhelyében készült üvegablakot, amely javarészt eredeti állapotban vészelte át az elmúlt század viszontagságait.

A vezetéseken nemcsak a közkedvelt szecesszió korszaka és a különböző művészeti ágak kerülnek napirendre, hanem szó lesz a Zsolnay családról is, amely 150 éve létrehozott egy olyan magyar márkát, amely ma is világhírű, és a nevéhez kötődnek a világ nagy aukciós árverésein gazdát cserélő legkeresettebb műtárgyak.

Mindehhez kapcsolódik a gyűjtő személyisége, aki abba a titokba avatja be az érdeklődőket, hogy az értékmegőrzés milyen szerepet tölt be az életében, milyen motivációval újította fel a villát és hozta létre a különleges gyűjteményt, milyen forrásokból származnak a tárgyak, melyik a kedvence, és miért nem adott még el semmit.

2. BUDAPEST A VILÁGVÁROSSÁ VÁLÁS ÚTJÁN


A 19. század végére a Városliget közvetlen szomszédságában egy elegáns polgári negyed fejlődött, ahol a gyárosok, nagykereskedők, orvosok mellett több sikeres építész és művész épített villát.

Sétánkon bemutatjuk a korszak építészetének három remekművét, a Resonator Parkban álló klasszicista Klösz villát, a szecesszió gyöngyszemét, a Kőrössy-ResoArt villát, valamint a Városligetben egyedülálló Zsolnay díszítéssel készült Millennium Házát.

A séta során az épületeket kívülről tekinthetik meg, a Kőrössy Villában található Zsolnay gyűjteményt ebben a sétában nem lehet megtekinteni!

A séta Városligeti fasorban megrendezett és városligeti helyszínei között zárt elektromos busszal szállítjuk a résztvevőket.


Ajánlott Hírek