Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Autózás és parkolás

A Városligeten ma napi 15.000 autó halad keresztül, és több mint 1.500 autó parkolt itt naponta, a fővárosban példátlan módon eddig ingyenesen. A Liget Budapest Projekt egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a megújult Városligetben radikálisan csökkenjen az autóforgalom, és ezáltal a környezeti terhelés, valamint a gépjárművektől átvett terület egy részével növekedjen a zöld felület.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a továbbiakban nem lehet majd itt parkolni. A Városliget peremén az elkövetkezendő években három mélygarázst építenek: a Dózsa György úton 800, az Állatkerti körúton 700, a Hermina úton pedig 350 férőhelyes földalatti parkoló gyomra nyeli majd el a parkba nem illő autókat. Ennek a megoldásnak köszönhetően tisztul a levegő, nő a Városliget növényzetének várható élettartama, ugyanakkor csökken a zajterhelés, biztonságosabbá válik a gyalogos és kerékpáros közlekedés.

A tervek szerint az új mélygarázsokban – igény szerint - kedvezményesen parkolhatnak majd a környező utcákban lakók, ennek érdekében a Városliget Zrt. tárgyalásokat kezdeményezett a környező kerületek polgármestereivel. A nap, mint nap munkába érkezők számára pedig az M3-as autópálya bevezető szakaszán egy 600 férőhelyes P+R parkolót terveznek felépíteni, ahonnan könnyen elérhető a M1-es metró, illetve számos más tömegközlekedési járat is.

Back to top ▲