Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Első ütem: Megújult a Vakok kertje a Városligetben

Megújult Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló Vakok Kertje a Városligetben. Ezzel egyúttal lezárult a Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló parkfejlesztés első üteme. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2018. október 15-én, a Fehér Bot Nemzetközi Világnapján megkezdi a speciális parkrész tesztelését, hogy a tesztüzemet követően hamarosan megnyithassa kapuit a látássérültek előtt a különleges, kibővített készségfejlesztő játszóterű, megújult Vakok Kertje.

A majd egyhektáros Vakok Kertje 1972-ben épült a Városligetben, így – csaknem fél évszázad elteltével – időszerű volt a rendbehozatala, korszerűsítése. A park környezetében számos, a vakokat és gyengénlátókat segítő intézmény és szervezet működik, akik aktívan használják a kertet, amely már nem felelt meg a XXI. századi akadálymentesítési követelményeknek. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően azonban a Vakok kertje kívül-belül teljesen megújult: akadálymentesítették a területet, modern eszközökkel látták el, a növényzetét rehabilitálták, felújították és kibővítették a speciális játékokkal felszerelt játszóterét.

„A speciális parkrész átadásával befejeződik Magyarország történetének legnagyobb léptékű kert- és tájépítészeti megújításának első üteme Városligetben, amelynek keretében újjászületett a Szépművészeti Múzeum környezete, a környékbeli iskolák igényei alapján új sportpályákat alakítottak ki, illetve birtokba vehette a nagyközönség Budapest legkomplexebb kutyás élményparkját is, mely félhektárral növelte a Liget zöldfelület is.”mondta el dr. Gyorgyevics Benedek, a fejlesztéseket koordináló Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A kert elkerítettsége megmarad, továbbra is a vakok, látássérültek számára lesz korlátlanul hozzáférhető. A korábbi alapstruktúra megőrzése mellett újjáépítették a tájékozódást és orientációt segítő, speciálisan burkolt sugár irányú utakat és körutakat, és egy új belső sétányt is kialakítottak. 

Az elbontott rossz állapotú faház helyett új, speciálisan a vakok igényeihez igazodó akadálymentes épület létesült, amelyben szintén akadálymentes mellékhelyiségek is helyet kaptak. A meglévő csobogók, vízmedencék, valamint a játszófelületek is megújulva várják majd a kert használóit. A kiemelt növényágyak új, jól felismerhető színű, Braille feliratokat is tartalmazó korláttal egészültek ki, amelyek segítenek a tájékozódásban, illetve az illatos növények megismerésében. A felújítást megelőzően a Városliget Zrt. több civil szervezettel is egyeztetett, javaslataikat szinte kivétel nélkül beépítették a végleges tervekbe.

„Annak érdekében, hogy a Vakok Kertje a speciális használói igényeknek teljes körűen megfeleljen, már a tervezési fázisban számos egyeztetést folytattunk a Ligetet megújító tájépítészeti pályázaton győztes Garten Studioval, és Városliget Zrt. munkatársaival. Mindezek eredményeként egy biztonságos, modern és az akadálymentesítési követelményeknek maradéktalanul megfelelő parkrész jött létre, ahol Budapest szerte egyedülálló lehetősége nyílik a kikapcsolódásra a vakoknak és gyengénlátógknak” – értékelte a megújítást dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke.

A játszó és sport rész a kert nyugati oldalára került, így az épülettől és a mellette lévő pihenő zónától távolabb telepítették a zajosabb kerti funkciókat, így, mint a speciális asztaliteniszt, a lengőtekét, a hintát és egyéb eszközöket. A játszótér színezett gumiburkolattal elkülönített részén homokozó is helyet kapott, a területen kültéri zenélő játékok is létesültek, a halmozottan sérült gyerekek számára pedig néhány speciálisan kifejlesztett játékelemet telepítettek.

Civil egyeztetés

A Városliget tájépítészeti pályázatán nyertes Garten Studio feladata volt, hogy a park terveinek kialakítása során társadalmi egyeztetéseket folytasson a parkhasználók különböző csoportjaival, így a vakok és gyengénlátók szervezeteivel, intézményeivel. Az egyeztetéseken részt vettek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének, a Látássérültek Szabadidős Sportegyesületének, a Vakok Óvodájának, Általános Iskolájának, Speciális Szakiskolájának, a Látó-tér Alapítványnak, valamint a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének a képviselői is. 

A szervezetek kifejezett kérése volt, hogy a park megújítása során maradjon meg a külvilágtól elzárt módon a Vakok kertje, ahová a belépés egyszerű, chipkártyás rendszerrel legyen megoldható a jogosultak számára.  Erre azért van szükség, hogy a vakok a pihenés és kikapcsolódás közben biztonságban érezhessék magukat és értéktárgyaikat. Kérés volt, hogy javítsák meg a kerítést, hozzák rendbe az utakat, újítsák fel a meglévő épületet, oldják meg a kert jelenleg hiányzó elektromos ellátását. Ezen felül szerettek volna egy tájékoztató makettet magáról a kertről, ami a tájékozódást segíti, illetve a Liget Budapest Projektről is, amelynek segítségével a látássérültek is felfedezhetik a megújult Városligetet. 

A városligeti park teljes körű megújításának megvalósításával megbízott szakemberek mindezeket a kéréseket a legnagyobb mértékben igyekeztek figyelembe venni, és ennek eredményeként a park megújítására vonatkozó, nemrégiben bemutatott tervekben gyakorlatilag maradéktalanul visszaköszönnek a fent említett elemek. 

 

 

Az első ütem által érintett fák

Az első ütem által érintett területeken egyidejűleg megkezdődik a park faállományának megújítása is. A beteg és balesetveszélyes, vagy invazív fajokat eltávolítják, helyükre pedig őshonos, várostűrő egyedeket telepítenek. Ez elválaszthatatlan része a parkfenntartásnak, ugyanakkor minden eltávolított példány helyett új, egészséges fákat ültetnek. Fontos megjegyezni, hogy minden egyes, az első ütem által érintett fát részletesen, minden kertészeti szempontra kiterjedő vizsgálat alá vetnek, amely alapján nagy biztonsággal megállapítható a szükséges beavatkozás. Ezt a folyamatot a vonatkozó jogszabályoknál is szigorúbb előírásokat tartalmazó Városligeti Faápolási Protokoll szabályozza, mely elérhető a Liget Budapest honlapján.

A területen pótlandó fák Városligeti Faápolási Protokoll szerinti vizsgálatai:

14VL115/48

14VL115/50

14VL115/53

14VL115/60

14VL115/66

14VL116/01

14VL116/25

14VL116/27

 

TERÜLET

ÁTÜLTETÉS

KIVÁGÁS

ÜLTETÉS

Szépművészeti M.

0 fa

0 fa

12 fa

Kutyás élménypark

0 fa

16 fa

44 fa

Vakok kertje

6 fa

8 fa

6 fa

Sportpályák

13 fa

14 fa

5 fa

Összesen

19 fa

38 fa

67 fa

Back to top ▲