newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left youtube-play

Megkezdődött a játszóelemek telepítése a városligeti új nagyjátszótérre

A tereprendezést követően megkezdődött a közel 50 különleges játékelem telepítése a városligeti új Nagyjátszótéren, amely Európa egyik komplexebb játszóparkja lesz – tudatta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13.000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló Városligetben. Az első, és egyben az ország egyik legnagyobb játszóterének kivitelezése jó ütemben halad, várhatóan 2019 őszén vehetik birtokba a családok. A gyerekek a nyári vakáció alatt sem maradnak szabadtéri játszólehetőség nélkül, a Városliget Zrt. a Liget egy védett, könnyen megközelíthető részén ideiglenes játszótérrel várja őket – emelte ki a vezérigazgató.

Jó ütemben haladnak a Városligetben a Nagyjátszótér kivitelezésének munkálatai, melyek során a játékelemek telepítését követően a parkrész zöldfelülete teljesen megújul, az aljnövényzetet rehabilitálják és új, ligethonos fákat is ültetnek – mondta el Gyorgyevics Benedek a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Nagyjátszótér a park dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, minden környező sétányról könnyen megközelíthető, másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítésén pedig öt bejárat lesz. A 13.000 négyzetméteres játszótér nem csak méretével, de különleges felszereltségével, a felfedezésre, természet megismerésére, tanulásra ösztönző játékelemeivel is ki fog tűnni. Közel 50 integrált és korosztályokra bontott játékelem, - köztük 6 egyedi mászóka, 3 összetett csúszdarendszer, 14 féle hinta és körhinta, 4 féle forgójáték, 3 homokozó, 7 féle egyéni és páros rugós játék, 2 trambulin egy trambulinpálya, 8 féle vizes játék valamint többféle interaktív mozgási energiával működő zenei játék - várja majd a gyermekeket. A játékeszközöket úgy válogatták össze, hogy korosztályonként megfelelően fejlesszék a kulcskompetenciákat, a kognitív képességeket.

A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált. A különleges attrakció mellett további nagyméretű mászóelemek is helyet kapnak a parkban, melyek egyedileg kialakított, többszintes háromdimenziós hálószerkezettel várják majd a nagyobbakat. A különleges játékelemek az önfeledt játék mellett a mozgáskoordináció fejlesztését is célozzák.

„A tervezési folyamatban gyerekpszichológusok, tájépítészek, pedagógusok is részt vettek annak érdekében, hogy olyan játszótér jöjjön létre, ahol a különböző korosztályok és a szülők igényei is visszaköszönnek. Az esélyegyenlőség, a társadalmi integráció jegyében nagy hangsúlyt fektettünk az akadálymentesítésre és az érzékenyítésre. Számos integrált játszóeszközt is telepítünk a parkrészbe, melyeket akadálymentesen lehet megközelíteni, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek és speciális nevelési igényűek is együtt tudjanak játszani ép társaikkal” – mondta el a tervezésről Gyorgyevics Benedek. A vezérigazgató kiemelte: „Az egyeztetések során a szakemberek felhívták a figyelmet rá, hogy a kutatások szerint csupán napi 15 perc szabad játék a természetben jelentős mértékben javítja a gyerekek teljesítőképességét, koncentrációját és memóriáját, fokozza a kreativitást, fejleszti a döntéshozatali mechanizmust, fejleszti az önállóságot és a szervezőképességet és jó hatással van a kedélyállapotra és a fizikumra. A Nagyjátszótér tervezésekor ezeket a szempontokat szem előtt tartva szerettünk volna vonzó helyszínt kínálni az egész család rendszeres szabadidős tevékenységéhez.”

A játszótér szerkezetét úgy alakítják ki, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását. A rendhagyó játékelemek egy része arra is alkalmas, hogy a család együtt játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is, ha van kedvük például egy kis mászáshoz.

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel inspirálják a gyerekek alkotóenergiáit, a homokos-vizes játszórészben például előásható fosszília-másolatok ösztönzik játékosan a tanulásra a kicsiket. A SMART-megoldások sem hiányoznak majd a digitális nemzedék modern játszóparkjából, a csúszdák mérik a sebességet, a homokozóban pedig az ugrótávolságot.
A legnagyobbakat a Nagyjátszótér mellett egy úgynevezett Terepjátszó várja majd, ahol lesz mászószikla, skateboard pálya, mászófal, de rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas tereket is kialakítanak. A terület félkörívben zárt és védett lesz, ahol a tér tagoltságát kihasználva helyezik el az egyes játékzónákat. Épül egy pumptrack pálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok.

A játszóeszközöket - melyek biztonságosak, és a legszigorúbb hazai és Európai Uniós szabványoknak is megfelelnek - Európa legelismertebb, nagy tapasztalattal rendelkező cégei gyártják és szállítják. A Nagyjátszótéren gyerekbarát, integrált illemhelyeket is kialakítanak, és pelenkázásra, szoptatásra alkalmas részeket is elkülönítenek.
A Liget Budapest Projekt vezetője kiemelte: „Mivel az új, különleges Nagyjátszóteret várhatóan 2019. őszén vehetik birtokba a gyerekek, a Városliget Zrt. már a munkálatok megkezdésekor kialakított egy kisebb, ideiglenes játszóteret a korábbi játszótér jó állapotban lévő felújított és beminősített eszközeiből. A Királydomb szomszédságában létrehozott játszótér mellett egy új játszóvárral bővítettük a Városligeti tó melletti játszóteret, így a nyári vakáció alatt is megfelelő kapacitással biztosított a szabadtéri játék a Ligetben.”