newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Tovább nő a zöldfelület aránya a Ligetben, már törik fel az aszfaltot

Újabb 5000 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak a megkezdődött beton és aszfaltfeltörések második szakaszának eredményeként – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A teljes park felújítása során további többezer négyzetmétert fognak visszazöldíteni a ligeti betonutak rovására. Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programjának köszönhetően a Városliget leromlott növényállománya több ütemben teljesen megújul és a Liget zöldfelületi aránya 60-ról 65 százalékra nő. A vezérigazgató kiemelte: a Városliget parkjának teljes rehabilitációjára a kormány mintegy 15 milliárd forintot szán, ekkora összeget még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra. Az átfogó program keretében a tavalyi év végén 124 új ligethonos fát ültettek el, a projektnek köszönhetően eddig már 70 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg.

A Városliget Zrt. vezérigazgatója beszámolt róla, hogy a parkban lévő, az elmúlt évtizedekben a zöldfelületet rovására megnövekedett beton- és aszfaltfelületek csökkentésének első lépésként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, így közel 5000 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A mai nappal indul a betonfeltörés második szakasza a tavaly ősszel megkezdett munkálatok során, amellyel várhatóan 2020. február végére készülnek el. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. Gyorgyevics Benedek tájékoztatása szerint a teljes park felújítása során további többezer négyzetmétert fognak visszazöldíteni a ligeti betonutak rovására.


„Kiemelten fontos feladat a Városliget zöldfelületeinek növelése és rehabilitációja, kerttörténeti értékeinek óvása és tájépítészeti megújítása, amely már nagy erőkkel zajlik. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően eddig már közel 70 ezer négyzetméternyi zöldfelületet varázsoltunk újjá” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városliget Zrt. vezérigazgatója hozzátette: „a parkfejlesztés eddigi eredményeinek köszönhetően a közönség már birtokba vehette a megújított Vakok kertjét, a környező iskolák igényei szerint kialakított ifjúsági sportpályákat, a városligeti kutyás élményparkot, ami 5.000 négyzetméterrel növelte a park zöldfelületét, illetve a főváros egyik legnagyobb, 13000 négyzetméteres játszóterét, ahol már több mint 80 ezer család fordult meg.”

 „A Liget Budapest Projekt megvalósítása során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtják végre azzal a céllal, hogy az ország legrégebbi, sokak által pihenésre, sportolásra, kikapcsolódásra használt parkja újra élményt tudjon adni a látogatóinak. A park megújítása során eltűnnek a feleslegesen nagy területet elfoglaló, töredezett útburkolatok, a használton kívüli, leromlott állapotú épületek, a Ligetet övező kősivatag parkolók, valamint az autóforgalom. Helyüket átveszik a szépen felújított zöld felületek, a gyerekek igényei szerint kialakított biztonságos játszóhelyek, a korszerű sportpályák, az újonnan kialakított bicikliutak, és a kutyások számára kialakított élményparkok, valamint a felszabaduló területek egy részére az újonnan idekerülő, korszerű kulturális intézmények. Mindezeknek köszönhetően a Liget zöldfelületi aránya jelentősen, a mai 60-ról 65 százalékra nő” – tette hozzá a vezérigazgató, kiemelve, hogy a Városliget parkjának teljes rehabilitációjára a kormány mintegy 15 milliárd forintot szán, ekkora összeget még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra.

A vezérigazgató beszámolt róla, hogy az átfogó rehabilitációs program, a park növényzetének felújítása keretében december végén 124 új, egészséges és ligethonos fát ültettek el, mások mellett platánok, nyugati ostorfák, európai bükkök, kocsányos tölgyek kaptak új otthont a parkban. A novemberi és decemberi enyhe időben a Városligeti körúton 12, a Rondó környezetében 47, az Ifjúsági sportpályák vonzáskörzetében 7, míg a népszerű Nagyjátszótér mellett 58 darab új, egészséges és ligethonos fát ültettek el a szakemberek. Az ültetési helyeket a Városliget teljes megújítását szolgáló tájépítészeti terv alapján határozták meg, melyet a Kopaszi gát és a Várkert Bazár kertészeti terveit is jegyző Garten Studio alkotott meg.

A Liget Budapest Projekt megvalósítását koordináló Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. 2016-ban idősfa ápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrehozta a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat.
A vezérigazgató emlékeztetett rá, hogy a Városliget megújításának egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldfelületének rehabilitációja és gyarapítása mellett radikálisan csökkentse a közpark autóforgalmát, amely a mai napig óriási környezeti terhelést jelent a Liget élővilágára nézve. Ennek első lépéseként megszűnt a parkban a felszíni parkolás, és a Városliget peremén mélygarázsok létesülnek.