Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Felkészülés az átültetésre

Egy hónappal ezelőtt kezdték meg az előkészítését azoknak a városligeti fáknak, melyek a leendő Néprajzi Múzeum építésében érintettek. Az új intézmény az 56-osok terének leburkolt, parkoló autókkal megszállt területére kerül ugyan, de elővigyázatosságból indokolt a közvetlenül ott található néhány egyed Városligeten belüli átköltöztetése.

A fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a közel 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetéssel a háta mögött álló német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízta. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák.

Mielőtt az említett a fák új otthonra találnak a Ligeten belül, egy fél évig tartó megerősítő kezelésben részesülnek, amely a sikeres átültetés feltétele, és amelynek első lépéseként jócskán beöntözték őket a szakemberek, majd kisebb árkokat ástak a fák köré és egy elválasztó réteget készítettek a fa gyökérlabdája és a meglévő talajréteg közé. A kutatóárkon keresztül hozzáfértek a gyökérzethez, megmetszették azt, s egy speciális gombával kezelték, mely a gyökeresedést segíti elő. Ez után hosszú hónapokig helyükön hagyják a fákat, hogy a gyökérzetük az említett zónában megújuljon, sűrűsödjön a hajszálgyökerek hálózata, így teljes egészében felfrissülnek, megerősödnek a fák az átültetés előtt.

Az eddig elvégzett munkálatokról és a technológiai háttérről a következő linkeken tájékozódhat:

http://ligetbudapest.hu/kozerdeku/fak-elokeszitese-a-varosligetben

http://ligetbudapest.hu/kozerdeku/hogyan-marad-eletben-az-atultetett-nagyfa

http://ligetbudapest.hu/kozerdeku/remekul-vannak-az-atultetett-fak-a-liget-koezepen

Back to top ▲