newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left youtube-play

Magyar Zene Háza

Aligha van olyan kulturális terület, amely híresebb magyar művészeket adott a világnak, mint a zene. A zene univerzális nyelvén számos magyar zeneszerző és előadóművész – többek között Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Ligeti György, Kocsis Zoltán – alkotott világraszólót, mégsincs olyan ismeretterjesztő központ hazánkban, ahol a magyar zenekincs átfogó módon, az egyetemes zenetörténet részeként megismerhető lenne.

A Liget Budapest Projekt keretében épülő Magyar Zene Háza egyrészt ezt a hiányosságot pótolja majd, másrészt igazi élő közösségi térként a magyar zenei élet egyik meghatározó találkozóhelye lesz, kiállító-, koncert- és oktatótermekkel, szabadtéri színpaddal, zenepedagógiai foglalkozásokkal, hangversenyekkel, tárlatokkal, a szórakozva tanulás ezernyi lehetőségével és egy egyedülálló hangdómmal. Változatos, sokrétű, hazánk zenei múltjához és jelenéhez, kiemelkedő egyéniségeihez méltó kínálatával az új intézmény a zene nagyszerűségének hírnöke és fóruma lesz.


A Magyar Zene Háza a Városligeti tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a korábban a parkot évtizedekig elcsúfító, használaton kívüli, immáron elbontott Hungexpo irodák helyén. A japán sztárépítész Sou Fujimoto által tervezett, szinte teljesen áttetsző, környezetbarát építmény arra törekszik, hogy harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között. Foujimoto szerint minden építész egyik nagy álma, hogy modern múzeumot tervezhessen, és a Magyar Zene Háza kiválóan megtestesíti azt, ami a mai múzeumépítészetben érdekes: önmagában egy klasszikus kiállítótér ugyanis már nem elég vonzó, oda kell tenni mellé további funkciókat, például előadótermeket, oktatási tereket.

 Magyar Zene Háza

terület: 9 000 m2

tervező: Sou Fujimoto - M-Teampannon Építészmérnöki Kft.

kivitelező: Magyar Építő Zrt.

European Property Awards - Award Winner 2019-2020 badge

zenehaza.com
 

A Magyar Zene Háza állandó kiállítása modern múzeumi- és koncertkörülmények között mutatja be a zene történetét az emberi hang kialakulásától a mai, modern irányzatokig, kiemelt hangsúlyt fektetve a magyar zenére és annak gazdag történetére. Az intézmény fő célközönsége a gyerekek, a szüleik és a tanáraik, valamint a fiatal felnőttek, vagyis egy olyan széles kör, akik nem kifejezetten zenei szakemberek, sőt, az sem biztos, hogy rendszeresen járnak klasszikus zenei koncertekre. Ez a speciális installációkon és technikai megoldásokon alapuló „zenei csodák palotája” azonban személyesen is átélhetővé teszi a zenei harmónia születését és a hangok érzékelésének fiziológiáját – igazi élményt nyújtva minden látogatónak.

...
...
...
...
...
...

„A Magyar Zene Háza zenetörténeti állandó kiállítása a zene egyetemes nyelvét mutatja be, a magyar dallamvilág, a hihetetlen gazdag népzenei kincsünk azonban hangsúlyosan lesz jelen, hiszen ez a mi élő zenei anyanyelvünk, s ebből kiindulva kerülhetünk közelebb a zene világához. A földalatti szinten kialakított kiállítótérben a legmodernebb technika alkalmazásával mutatjuk be, hogy a zene valójában életünk minden pillanatában, a bölcsőtől a sírig jelen van, elkísér.  Nem csak a vájt fülűeknek készül ez a Ház, családokra, csoportokra, egyéni látogatókra, zeneértőkre és érdeklődőkre is készülünk. Célunk az, hogy azt a magyar zenei tudást, műveltséget, mely híressé tett bennünket a világban, itt újra felfrissítsük, ápolni segítsük, s a lehető legszélesebb körnek megmutassuk, micsoda pluszt kap az életben az, aki a zene nyelvén is ért. A kiállítótérbe lépve a látogató úgy érzi majd, mintha egy, a zene történetéről szóló filmbe csöppent volna, amely a zenének a társadalomban, a kapcsolatokban, és a mindennapjainkban betöltött szerepéről szól. Sétára hívjuk a látogatót, végigvezetjük egy rendkívül szép történeten, és bízunk benne, hogy a végére kedvet kap, hogy elmenjen a Müpába, a Zeneakadémiára, az Operába.”

...
...
...
...
...
...

A Liget Budapest Projekt keretében megépülő Magyar Zene Háza kivitelezési munkálatai a tervek szerint haladnak, a ház 2020. nyarán szerkezetkész állapotba ért, 2021 év végén pedig megnyitja kapuit. A legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek értékelte a kivitelezési munkálatokat és a munkaterületet.

Ajánlott Hírek
Itt található
magyar_zene_haza