GyerekLiget

A Városliget mindenkié. De leginkább mégis a gyerekeké. A Liget Budapest Projekt valamennyi fejlesztésének a középpontjában az a gondolat áll, hogy teret adjunk a gyermekek önfeledt kikapcsolódásának, a közös játéknak, amelynek során képességeik fejlődnek, életkoruknak és képességeiknek megfelelően jutnak tudáshoz, miközben számos élménnyel gazdagodnak.

A Liget tematikus játszóterei

A park megújítása során több olyan területet alakítottunk ki, amely alkalmas az önfeledt játékra, a sportolásra. A Városliget megújult területein különböző tematikájú játszóterek várják a gyerekeket. Budapest egyik legizgalmasabb és legnagyobb integrált, korosztályonként különböző játékelemekkel kialakított játszótere a Városligeti Nagyjátszótér. Gyertek, próbáljátok ki, nagy élmény a gyerekeknek!  A Zene Háza mellett jött létre a különböző szabadtéri hangszerek kipróbálására alkalmas Zenei játszótér, amit már messziről megtalálhattok, mert a hang odavezet. Megújult sokak kedvenc, közlekedési tematikájú játszótere, a KRESZ park, ahol a gyerekek életszerű helyzetekben gyakorolhatják a türelmes közlekedés szabályait. A Nagyjátszótér helyéről - annak építése alatt - elköltöztettük a régi játszóteret a Millennium Háza közelébe, amit először ideiglenes megoldásnak gondoltunk, de mivel használjátok és szeretitek, megtartottuk, új játékelemekkel, árnyékolókkal és ivóvíz csappal láttuk el.

Helyek családoknak a parkban

KRESZ park
KRESZ park
A Városligeti Nagyjátszótér
A Városligeti Nagyjátszótér
Zenei Játszótér
Zenei Játszótér
Terep Ügyességi Park
Terep Ügyességi Park
Városligeti Sportcentrum
Városligeti Sportcentrum
Mőcsényi Mihály botanikus kert
Mőcsényi Mihály botanikus kert
Madárbarátok tanösvénye
Madárbarátok tanösvénye

KRESZ park

A megújított KRESZ park lett az ország legnagyobb, és legkomplexebb, a különböző korosztályú gyerekeket játékosan a közlekedési szabályokra tanító, és közben kikapcsolódásra, sportolásra is alkalmas, zöld parkja. A felújítás eredményeként a KRESZ park és környezete alapjaiban született újjá: korszerű játékelemeket telepítettek, a közlekedési infrastruktúrát modernizálták, valamint a bővítették a zöldfelületeket és pihenőhelyeket.

Helyek családoknak a parkban Galéria kép 0

A Városligeti Nagyjátszótér

A megújult park szíve a Városligeti Nagyjátszótér, amelynek mind a 13 ezer négyzetméterét a gyerekek igényeire szabva terveztük. Gyerekpszichológusok, tájépítészek, pedagógusok bevonásával olyan játszóteret álmodtunk meg, ahol a különböző korosztályok és a szülők igényei is visszaköszönnek. Az esélyegyenlőség, a társadalmi integráció jegyében nagy hangsúlyt fektettünk az akadálymentesítésre és az érzékenyítésre. Számos integrált játszóeszközt is telepítünk a parkrészbe, melyeket akadálymentesen lehet megközelíteni, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek és speciális nevelési igényűek is együtt tudjanak játszani ép társaikkal. A játszótér szerkezetét úgy alakították ki, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik követhetik a gyerekek mozgását. A rendhagyó játékelemek egy része arra is alkalmas, hogy a család együtt játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is, ha van kedvük például egy kis mászáshoz. A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel inspirálják a gyerekek alkotóenergiáit. A SMART-megoldások sem hiányoznak a digitális nemzedék modern játszóparkjából, a csúszdák például mérik a sebességet. A játszóhely mellett mosdó és egy kis árnyas kiülővel rendelkező étkezde is található, ahol nem csak egyszerű gyerekmenü, de isteni kávé is várja a látogatókat. A mosdó ingyenes és egyszerű használatához regisztrálj ingyenesen Liget+ tagságért.

Helyek családoknak a parkban Galéria kép 1

Zenei Játszótér

A Zene Háza mellett jött létre a Zenei játszótér, amit már messziről megtalálhattok, mert a hang odavezet. A zenei tematikát követő élménykertben olyan egyedi kültéri eszközöket helyeztünk el, amelyekből mechanikus működtetéssel hangokat, dallamokat, ritmusokat csalhattok ki. Találtok itt dobokat, a burkolatban elhelyezett zenélő párnákat, oszlopharangokat, vagy lábbal működtethető sípokat. A hangszerek, eszközök kerekesszékesek számára is használhatók.

Helyek családoknak a parkban Galéria kép 2

Terep Ügyességi Park

A Nagyjátszótér mellett a különleges sportokat kedvelőknek nyújt lehetőséget Terep Ügyességi park, amely mászósziklával, skateboard pályával, mászófallal, de rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas terekkel várja a gyerekeket. Megépült egy pumptrack pálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok.

Helyek családoknak a parkban Galéria kép 3

Városligeti Sportcentrum

Gyertek sportolni a szabadba! Három ingyenesen használható multifunkcionális sportpályán várunk titeket, ha focizni, kosárlabdázni, röplabdázni, tollaslabdázni, vagy lábteniszezni szeretnétek. Mindezek mellett kipróbálhatjátok a Teqball asztalokat is, ahol szintén többféle sportra van lehetőség, de a ping-pong szerelmeseit is várjuk. Aki inkább az agyát tornáztatná, azoknak ajánljuk a sakk asztalokat. A pályák melletti öltözőket Liget+ tagsággal ingyen tudjátok használni.

Helyek családoknak a parkban Galéria kép 4

Mőcsényi Mihály botanikus kert

Nyugodt és csöndes botanikus kert vár rátok a Városligetben, ahol több mint 300 féle fajtájú növény változását csodálhatjátok meg az évszakok változásával. A növények között csörgedezik a területet behálózó kis patak, amiből nyáron madarak és pillangók isznak. Érdemes csendben nézelődni, hátha megpillantotok egyet. A megújult kert egyik sétányán kialakítottunk egy lugast, amelyhez kerti tipegős útvonal kapcsolódik, és várja a kis felfedezőket. Ha már hallottatok a KNEIPP ösvény jótékony hatásairól, akkor itt most azt is kipróbálhatjátok. Mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásra. Gyertek nézelődni, és ne hagyjátok ki a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencéket sem.

Helyek családoknak a parkban Galéria kép 5

Madárbarátok tanösvénye

Magyar Madártani Egyesülettel együtt létrehozott tanösvény 10 állomáson keresztül mutatja be a Városliget változatos madárállományát. Tudtátok, hogy a hazai teljes madárfauna több mint fele, összesen több mint 270 madárfaj fordul elő Budapesten? Ennek a meglepő változatosságnak a fenntartásához a Városliget nagymértékben hozzájárul. Ahhoz, hogy meg tudjátok figyelni őket, először érdemes tájékozódni, mire kell figyelni, mit kell meghallani. Városlakó madarainktól kezdve a madárvilág dalnokain és mesteri vadászain át sok hasznos és érdekes információt tudhattok meg a tanösvény segítségével. Kezdjétek nálunk a felfedezést!

Helyek családoknak a parkban Galéria kép 6

Szabad levegőn szabadon

Segítünk felfedezni a gyerekeknek a park élővilágát is, a Madárbarátok tanösvénye és a Mőcsényi Mihály botanikus kert a természet felfedezéséhez csinál kedvet. De a park arra is alkalmas, hogy a gyerekek csak szaladgáljanak, ugráljanak, vagy akár a Néprajzi Múzeum zöld füves tetejéről leguruljanak. A motorizáltak bringázhatnak, rollerezhetnek az autómentes Ligetben, vagy az újonnan megnyílt, szépen felújított KRESZ parkban. Amint beköszönt a jó idő, megérkeznek az ingyenes gyerekprogramok is, várunk benneteket a gyerekszínházi előadásokon, a bringás és kutyás programokon, valamint környezettudatosságot játékosan tanító rendezvényeinken is.

Kultúrával körülvéve

A gyerekvilágot az intézményeink is színesítik, izgalmas múzeum pedagógiai foglalkozásokat és művészeti programokat találhattok a Szépművészeti Múzeumban, a Zene Házában, a Millennium Házában és a Néprajzi Múzeumban is.  Emellett vannak kifejezetten a gyerekek érdeklődésére szabott, interaktív kiállítások is, ajánljuk a figyelmetekbe a Zene Háza egyedülállóan izgalmas állandó kiállítását, vagy a különleges zenei élményt nyújtó 360 fokos hangdóm vetítéseket. A gyerekek kapcsolódását a kultúrához nem lehet elég korán kezdeni.

Gyerekekkel a kulturális intézményekben

Szépművészeti Múzeum
Szépművészeti Múzeum
Magyar Zene Háza
Magyar Zene Háza
Millennium Háza
Millennium Háza
Néprajzi Múzeum
Néprajzi Múzeum

Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum a gyermekek számára a kultúrával történő első találkozás tökéletes kezdőpontja. A múzeum gazdag kiállításának festményein és szobrain sokféle érdekes állat ábrázolását találhatjuk meg, de királyok és családtagjaik is felfedezhetőek a műveken, valamint bepillantást nyerhettek az ókori és az egyiptomi kultúra kincseibe. A Szépművészeti Múzeum tematikus családi játékprogramokat szervez változatos tematikákkal, amelynek során az egész család jól szórakozik: a társasjáték fejleszti a gyerekek készségeit is a tájékozódást, a vizuális memóriát és a szókincset.

Gyerekekkel a kulturális intézményekben Galéria kép 0

Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza, ahol a zene mindenkié, ahol átélheted a zenét, hallgathatod a zenét, kipróbálhatod a zenét, létrehozhatod a zenét, különlegességeket tudhatsz meg a zenéről, tanulhatsz a zenéről, felfedezheted a zenét, kutathatod a zenét, rögzítheted a zenédet, kísérletezhetsz a zenével. Lehetőségek kincsestára ahhoz, hogy a gyerekek megtegyék az első lépéseket a zene csodálatos világának a felfedezésére. Szombat délelőttönként matiné programokkal várja a zenekedvelő gyerekeket és felnőtteket, kedd reggelenként pedig a babák és tipegők vehetik birtokba szüleikkel, nagyszüleikkel a Házat. A látogatók játékos módon ismerkedhetnek meg fülbemászó dallamokkal és hangszerekkel. Neves művészek műfajokon átívelő együttműködéséből, és a kedves közönség aktív zenei részvételével alkotott előadások résztvevői lehetünk! 

Gyerekekkel a kulturális intézményekben Galéria kép 1

Millennium Háza

A Millennium Háza egyedülálló gyerekprogramjait ovis és iskolás csoportok, és családok is felkereshetik. A csak vakok és látássérültek számára látogatható Vakok kertjében megtartott játékos, szemléletformáló foglalkozáson a gyermekek megismerhetik a látássérültek életét, saját élményeken keresztül kipróbálják a látássérültek mindennapjait megkönnyítő segédeszközöket, a Braille írás-olvasást, valamint illatos és lábbal tapintható kihívások elé nézhetnek a kert gyógynövényei és különböző érdekes talajtípusai között sétálva. A Ligetmesék foglalkozáson a gyerekek a Millennium Háza és Városliget történtének izgalmas állomásait ismerhetik meg, és választ kaphatnak többek között azokra a kérdésekre, hogy kerülnek szárnyas oroszlánok a Millennium Háza falaira, ki alussza örök álmát a Városliget egyetlen sírjában, és mit rajzolt Tesla a park porába?

Gyerekekkel a kulturális intézményekben Galéria kép 2

Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeumban nem csak múzeumpedagógiai foglalkozásokon lehet részt venni, de a gyerekek bent is aludhatnak a különleges épületben. A vezetők segítségével barangolhatnak a múzeum tereiben, a folyosókon, a raktárban, elemlámpával a kézben. Megismerhetnek egy kész kiállítást és befejezhetnek egy félkészet. Kipróbálhatják a subán alvást, összeszerelhetnek egy priccset, megpihenhetnek pásztorbotnak dőlve, kihúzhatják az asztalágyat, bóbiskolhatnak akár függőágyban, vagy tábori ágyon és építhetnek kuckót a többiekkel. Közben elmerülhetnek az alvás és az éjszaka világában, mesélhetnek a szokásaikról, elmondhatják, hogyan ringatják magukat álomba, és másnap együtt ébredhetnek a liget csicsergő madaraival. A program családok számára (7-10 éves gyermekkel) ajánlott. 

Emellett több múzeumpedagógiai programmal várják a nagycsoportos ovisokat és az általános iskolásokat is.

Gyerekekkel a kulturális intézményekben Galéria kép 3

Gyerekprogramok

Habár a Ligetben található intézmények egész évben változatos programokkal várják a családokat, a jó időben a parklátogatást ingyenes programokkal tesszük még színesebbé. A nyári hónapokban megrendezett gyerekszínházi előadásaink a magyar népmese világ kincseit dolgozzák fel, a környezettudatosságra nevelő programokon a gyerekek a szelektív hulladékgyűjtésről és az energiatakarékosságról tanulhatnak játékos, interaktív formában. A húsvéti és a télapóra megrendezett tájfutások, valamint az izgalmas helyszíneken szokatlan formában megrendezett élményfutás a kicsik számára is érdekes és vonzóvá teszi ezt a sportágat. De szervezünk bringás napokat is, ahol meg lehet tanulni, vagy el lehet mélyíteni a bicikli tudásukat. Valamennyi ingyenes programunkra szeretettel várjuk a családokat a Városligetben.

Liget+Kölyök
Liget+Kölyök
Csatlakozz a Liget+Kölyök tagsághoz, és élvezd a családoknak szóló exkluzív szolgáltatásokat és kedvezményeket!
Megnézem
Művész/lelkek
Művész/lelkek
Művészeti napközis tábor a Millennium Házában július 8.-12. között
Táborozz velünk!
Nálunk minden nap Gyereknap!
Nálunk minden nap Gyereknap!
Megismerem

Otthon az otthontól távol

Gyerekkel az otthontól távol lenni kihívást jelent a szülőknek, mert parkolni kell, tömegközlekedni kell, kezet mosni, vizet inni, wécére menni, pelenkázni, átöltözni, enni-inni, fagyizni kell. Mi erre is felkészültünk! Mindent egyszerűen a kezedben tarthatsz, ha ingyenesen regisztrálsz a Liget+ tagságért. Nem lesz szükség apróra a mosdó használathoz, egyszerűen tudod használni a Múzeum Mélygarázst, kedvezményt kaptok az ebédből, és a kávéból is, és nem utolsó sorban a kulturális programokra szóló jegyárakból. Fontos tudni, hogy valamennyi gyerekeknek szánt játszótér, vagy sportpálya közelében van mosdó, de használhatjátok a Zene Háza, a Millennium Háza, vagy a Néprajzi mosdóit is, ha a közelben vagytok. Gyertek minél többször a Városligetbe, keressétek fel a park megújult részeit, érezzétek jól magatokat!