Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Tér

Millennium Háza | NEO Kortárs Művészeti Tér

A Városliget legrégebbi lakója, ékszerdoboz megannyi Zsolnay díszítéssel

A Városliget legrégebbi lakója, ékszerdoboz megannyi Zsolnay díszítéssel

A több mint 130 éves épület magáénak tudhatja Magyarország egyik legszebb homlokzatát sokezer Zsolnay kerámiával – ahogy a természet pedig mindezt körülöleli, a hangulat semmihez sem fogható. Bárki, aki a felújításán dolgozott, örökre a szívébe zárta, hiszen hazánk egyik különleges építészeti értékét sikerült megmenteni. Tapasztalatból mondjuk, hogy képtelenség úgy elsétálni az épület mellet, hogy ne készítsünk róla legalább egy fényképet. A házba betérve kulturális programokkal, kiállításokkal, háztörténeti sétákkal, valamint gyerekeknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal találkozhattok. De ha csak egy kicsit pihennétek a millenniumi hangulatú miliőben, az itt lévő, szintén Zsolnay kerámiákkal díszített kávéházban ezt is megtehetitek.

A Zsolnay sikere

Mindenekelőtt érdemes körbe sétálni a házat, mert az épületen található Zsolnay kerámiákhoz foghatót nem látni máshol. Az épületet megújítása előtt rendkívül aprólékos, minden részletre kiterjedő restaurátori terv készült annak érdekében, hogy a ház homlokzatát az eredeti, évszázados állapotoknak megfelelően állítsák helyre. Ez több tucat restaurátor, hihetetlenül precíz munkája nyomán közel két évig tartott. Csak a helyszínen 2000 elemet újítottak fel, míg külső műhelyben további összesen 2500 kerámiát állítottak helyre. A sérült, illetve hiányzó elemeket – összesen több mint 2000 darabot - az épületről fennmaradt korabeli felvételek, illetve a Zsolnay mintakönyvek alapján sikerült az eredeti gyártási technológia alkalmazásával pótolni. Az aprólékos és gondos munkát már számos díjjal is jutalmazták, köztük olyan, az építészeti értékmegőrzéseket is elismerő szervezetek, mint a FIABCI nemzetközi zsűrije, vagy a német Bernhard Remmers Akadémia. A Millennium Háza Zsolnay díszítései között érdemes elidőzni, hiszen itt keverednek a reneszánsz motívumok és a középkori templomokat idéző faunfejek, de egyiptomi és görög nőalakokat, a figyelmesek pedig perzsa szárnyas oroszlánokat is felfedezhetnek a gazdagon díszített homlokzaton. A növényi indák, sárkányos virágvázák és szárnyas oroszlánok között többször is feltűnik a három nagy reneszánsz művész-géniusz, Leonardo, Raffaello és Michelangelo arcképe is.
1  Tudtad-e?
Ez a ház hozta meg a sikert a Zsolnay gyárnak Budapesten. Ide terveztek és gyártottak először épületkerámiát, ami akkoriban még újdonságnak számított a magyar fővárosban. A Pfaff Ferenc által tervezett épület az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült Műcsarnoknak. A korabeli kritikák szerint a kiállítás egyik legszebb eleme volt, az egyedülálló színes Zsolnay díszítéseknek köszönhetően.
Tudtad-e?

NEO Kortárs Művészeti Tér

Az épület nem csak külsejében egyedülálló, hanem tartalmában is, itt kapott helyet ugyanis a NEO Kortárs Művészeti Tér, a Városligeti legújabb kiállítóhelye, mely 350 négyzetméteren ad lehetőséget a kortárs művek és installációk széles spektrumának a bemutatására. A művészeti tér nagy hangsúlyt fektet a művészetek edukatív célú közvetítésére, ennek érdekében kurátori tárlatvezetéseket, az egymást inspiráló művészeti ágak együtteséből kialakuló kísérő rendezvényeket és a kicsiknek múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szervez.

Zsolnay étterem, kávéház

A 130 éves Millennium Háza egy különleges kávéházat és éttermet is magában rejt, amely kellemes ebédeknek, munkahelyi vacsoráknak és kávézásoknak kínál különleges hangulatú helyszínt. Az étterem terasza pedig a Városliget fái alatt a nyugalom szigete.

Rózsakert, Zsolnay díszkút

A Millennium Háza teljes újjávarázsolásával egyetemben a környezete is megújult, és létrejött egy egyedülálló rózsakert az épület bejáratánál: minden nyáron számos rózsafaj változatos színű és illatú virágai keltik életre Budapest aranykorának hangulatát. A tájépítészek az épület karakteréhez illeszkedően tervezték meg az 1500 tő alkotta Rózsakertet, így a látogatók egy kis ízelítőt kaphatnak az új, úgynevezett „modern rózsafajtákból”, láthatnak néhány régi, de még ma is kedvelt fajtát a XVII-XVIII. századból, megismerhetik a félárnyékot tűrőket és a napon díszítőket, s találnak a rózsákkal jól társítható évelő virágokat is. A kert központi része egy újonnan, a ház és a virágok hangulatához illeszkedő Zsolnay-díszkút.
Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Galéria kép 4
Galéria kép 5
Galéria kép 6
Galéria kép 7
Galéria kép 8
Galéria kép 9
Galéria kép 10
Galéria kép 11
Galéria kép 12
Galéria kép 13
Galéria kép 14
Galéria kép 15
Galéria kép 16
Galéria kép 17
Szeretnél még több érdekességet megtudni a millennium házáról? Tovább
A Millennium Háza hazai és nemzetközi elismerései

A Millennium Háza hazai és nemzetközi elismerései

  • FIABCI XXII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat - Művelődés Kategória, 2020
  • Budapest Építőipari Nívódíj - Műemlék Helyreállítás, 2020
  • Bernhard Remmers Akadémia - Történelmi műemlék felújítása nemzetközi kategória győztese, 2022