Városligeti nagyjátszótér

Városligeti Nagyjátszótér

Budapest kedvenc játszótere, ahol kicsik és nagyok együtt tudják élvezni a játék örömét

A Városliget mindenkié… De leginkább mégis a gyerekeké. Ezért volt mindannyiunk számára nagy öröm, hogy a Városligeti Nagyjátszóteret (tényleg nagy, több, mint 13 ezer négyzetméter) a megnyitása első pillanatától fogva használják, szeretik, élvezik a kicsik és a nagyok is. Ez ugyanis többféle szempontból is integrált játszótér: amellett, hogy az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt tudnak játszani, a gyerekek és a gyermek lelkű felnőttek közösen élvezhetik a játék örömét.

Irány a léghajó!

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
A parkrész központi eleme egy háromszintes mászóka, amilyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festményén láthattok a Magyar Nemzeti Galériában eredetiben, de itt a léghajó mászóka mellett is a festmény másolatán. Ezt úgy helyeztük el, hogy ha belenéztek, megelevenedjen a piros-fehér csíkos gömb. Nézzétek meg ti is, és mutassátok meg a kicsiknek is!

A legek játszótere!

A legek játszótere! Galéria kép 0
A legek játszótere! Galéria kép 1
A legek játszótere! Galéria kép 2
A legek játszótere! Galéria kép 3
A legek játszótere! Galéria kép 4
Az összesen mintegy 50 játszóelemet úgy válogattuk össze, hogy minden korcsoportnak fejlesszék a kulcskompetenciákat és a kognitív képességeket. 6 különféle csúszda, 10 féle hinta és körhinta, 4 féle forgójáték, 3 homokozó, 7 féle egyéni és páros rugós játék, 2 darab egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles-mászó komplexum, 10 földbe süllyesztett trambulin. A nyár legnagyobb slágere pedig a hosszan kanyargó patak, melyeket zsilipekkel, kutakkal és vizes játékokkal befolyásolhatják a jövő vízimérnökei. A hatalmas központi mászóka mellett további nagyméretű mászóelemek is helyet kaptak a parkban, például a nagyobbaknak két csúszdatornyot egyedileg kialakított, többszintes háromdimenziós mászóhálóval kötötték össze. A különleges játékelemek az önfeledt játék mellett a mozgáskoordináció fejlesztését is célozzák.
1  Tudtad-e?
A városligeti gyermekbirodalomban külön figyelmet fordítottunk arra, hogy minden korosztály számára a saját fejlettségi szintjének megfelelő játékokat helyezzünk el, ezért korcsoportonként külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítettünk.
2  Itt a hátrány, nem hátrány
Az egyenlő hozzáférést különösen fontosnak tartjuk, ezért a játékelemek jó részét úgy alakítottuk ki, hogy az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt játszhassanak rajtuk. A rendhagyó játékok egy része arra is alkalmas, hogy a család közösen játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is.
3  Első a biztonság!
A Városligeti Nagyjátszótér a Városliget dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen kapott helyet, melynek köszönhetően minden környező sétányról könnyen és akadálymentesen megközelíthető. A gyerekek biztonsága érdekében a területet egy másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítés védi, melyen öt bejáratot alakítottunk ki. Valamennyi játszóelem rendelkezik az összes szükséges biztonsági minősítéssel, és napi, heti és havi szintű karbantartáson esnek át, melyek garantálják, hogy a játék tényleg önfeledt és biztonságos legyen.
Tudtad-e?Itt a hátrány, nem hátrányElső a biztonság!

Mit ajánlunk a szülőknek?

Mit ajánlunk a szülőkek?
Ha eleget ugráltatok, vagy csak pihenni, üldögélni vágytok, erre is van lehetőségetek akár a Léghajókert teraszán, akár a padokra telepedve. A játszótér szerkezetét úgy terveztük meg, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek játékát. A külső részek felé haladva pedig a nagyobb gyerekek számára találhatóak attrakciók. A játszótér része egy pelenkázásra, öltözésre is alkalmas mosdó, melyet Liget+ tagsággal természetesen térítésmentesen használhattok!

A Liget+ tagság előnyeiről itt olvashattok bővebben:
Liget+ tagságok

Szobor a játszótéren

A játszótér egyik árnyas fája alatt találjátok Kányádi Sándor szobrát. A magyar kortárs irodalom egyik legismertebb alakjának gyermekeknek szóló verseit a Kaláka együttes zenésítette meg. A költő és az együttes elválaszthatatlan egymástól, Kányádi sorai nélkül gyakorlatilag elképzelhetetlen koncertjük.

Nagyjátszótér Szobor

Hogyan készült?

A Nagyjátszótér tervezése során nagyon fontosnak tartottuk, hogy olyan közösségi teret hozzunk létre, ami mindenekelőtt biztonságos, és valamennyi korcsoport számára a minden olyan funkciót tud, ami egy modern játszótértől elvárható. Éppen ezért már az előkészítő fázisban több tucat civil szervezettel egyeztettünk és a Nagyjátszótér tervezési folyamatában gyerekpszichológusok, tájépítészek, pedagógusok és maguk a gyermekek vettek részt annak érdekében, hogy egy modern, integrált játszóbirodalom jöjjön létre, amely vonzó helyszínt kínál a családok rendszeres szabadidős tevékenységéhez.

Szeretnél még több érdekességet megtudni a városligeti nagyjátszótérről? Tovább
A Városligeti Nagyjátszótér elismerései

A Városligeti Nagyjátszótér elismerései

  • Tájépítészeti Nívódíj – Játszóterek, sportpályák kategória, 2021