Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

A világ legmodernebb etnográfiai intézménye egy zöld tetőkert alá rejtve

A világ legmodernebb etnográfiai intézménye egy zöld tetőkert alá rejtve

A Néprajzi Múzeum jelenleg a világ legmodernebb etnográfia intézménye, egy magyar építész által tervezett kortárs épület, amely formájával és különleges zöld tetejével azonnal megragadja a tekintetet. A nemzetközi tervpályázat zsűrije világszínvonalú mezőnyből választotta ki Ferencz Marcel tervét: a két egymásba fonódó domboldalt megidéző épület, amelyet több mint 7.000 négyzetméteres tetőkert borít, egyedülálló látványt nyújt. Az intézmény egyszerre ad otthont az egyik legfontosabb közgyűjteménynek, és a Városliget új kapujaként sokoldalú közösségi térként kapcsolódik a Liget állandóan megújuló kulturális és rekreációs kínálatához.

Tudtad-e?

A Liget Budapest Projekt keretében a múzeum tervezésére meghívásos, anonim, nemzetközi tervpályázatot hirdettek, amelyen olyan világhírű építészek szálltak ringbe, mint például a Pritzker-díjas Zaha Hadid és Rem Kolhaas, a Bernard Tschumi Architects és a Björke Ingels Group. A világszínvonalú mezőnyből a nemzetközi zsűri egyhangú döntésével egy magyar terv, a Ferencz Marcel vezette NAPUR Architect pályaműve lett a győztes.

Bármelyik irányból is érkeztek...

– akár a Hősök tere, akár a Damjanich utca felől – érdemes elsétálni az épület közepéig, az Ötvenhatos emlékműig, mert akkor tárul fel a leglátványosabban az épület két domboldala, amelyek a térszín alatt összekapcsolódnak. Azonnal szembetűnik az épület egyik különlegessége, a domboldalakat körülölelő üveghomlokzat, amelyet közel félmillió kis pixel öltöztet fel látványos alakzatokba. A formák 20 magyar és 20 nemzetközi (többek között venezuelai, kongói, kameruni, mongol, kínai és melanéz) néprajzi motívum kortárs ötvözeteként születtek meg. A kis kockákat egy speciális robot helyezte be azokba a lézervágott alumínium rácsokba, melyekből több mint 2.000 darabot rögzítettek fel az épület.

Keressetek magyar népi motívumot a pixelek között, fotózzátok le, és tegyétek ki Facebook-ra, vagy Instára #Néprajzimuzeum hashtaggel ellátva!

Budapest első tetőkertje

Budapest első tetőkertje Galéria kép 0
Budapest első tetőkertje Galéria kép 1
Budapest első tetőkertje Galéria kép 2
Budapest első tetőkertje Galéria kép 3
Budapest első tetőkertje Galéria kép 4
Budapest első tetőkertje Galéria kép 5
Budapest első tetőkertje Galéria kép 6
Budapest első tetőkertje Galéria kép 7
Budapest első tetőkertje Galéria kép 8
Budapest első tetőkertje Galéria kép 9
Budapest első tetőkertje Galéria kép 10
Budapest első tetőkertje Galéria kép 11
Budapest első tetőkertje Galéria kép 12
Budapest első tetőkertje Galéria kép 13
Az épület másik, azonnal szembetűnő jellegzetessége a hatalmas, gyakorlatilag a Városliget zöld kiterjesztéseként működő tetőkertje, amely mára a park egyik legkedveltebb közösségi terévé vált. Érdemes kicsit leheveredni a fűbe és gyönyörködni a változatos növényekben, itt piknikezni is szabad, sőt! De gyerekekkel is remek program, nyáron párakapu hűsíti a kicsiket a szaladgálás, vagy a domboldalról gurulás után. Aki szeretné látni felülről a Ligetet és a Hősök terét, érdemes felsétálnia az épület peremén elhelyezett útvonalon, és körbe néznie. Az extrém sportok kedvelői ugyanezt futva is megtehetik azokban az órákban, amikor még nincs sok látogató.

Bejárat a Hősök tere felől: érdekességek, finomságok

Ez épület Hősök teréhez közelebb eső „domboldalában” található a főbejárat, ahová belépve a Liget Budapest Látogatóközpontjába érkeztek, amelyet azért hoztunk létre, hogy a megújuló Városligettel kapcsolatban minden információt egy helyen elérjetek, és a parkban található intézmények programjaira egyszerűen és kényelmesen jegyet is válthassatok. Ráadásként pedig egy ingyenesen megtekinthető látványos és interaktív várostörténi kiállítást is elrejtettünk a központban, de a Liget Projektről is számos érdekességet tudhattok meg. Sőt a Liget Projektet bemutató maketten szavazhattok is a nektek legjobban tetsző épületre a parkban. Ha csak egy picit megpihennétek a Városliget felfedezése előtt, itt arra is lehetőségetek van. A Látogatóközpont szomszédságában találjátok az Etnobistrot, ahol megebédelhettek, de kávézhattok is. A Látogatóközpontról bővebb információt találtok itt.
Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2

A kiállítás

Tovább menve az épület belseje felé, felfedezhetitek a kerámia gyűjteményt, bekukkanthattok a ZOOM térbe, amíg meg nem érkeztek az épület közepére, ahonnan a kiállítóterek nyílnak. A múzeum ingyenes kiállítása az épületen végighaladó lépcső mentén elhelyezett 4000 műtárgyat felvonultató, Kerámiatér. A két részből álló, hihetetlen gazdag kiállításban a kerámiatárgyak a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeibe pillanthatunk be. Minden egyes kerámia egy-egy kis világ: készítője, használója, funkciója, stílusa, anyaga, díszítése, színe, hangja, űrmértéke, felirata mind rejt valami titkot arról, hogyan tapaszt össze az agyag embereket, korokat, társadalmakat, szokásokat

Hogyan készült?

A Néprajzi Múzeum épületét a legmodernebb múzeológiai elvárásoknak megfelelően tervezték, ezért a kiállítóterek mind föld alatt, az épület gyomrában kaptak helyet. Ez azért előnyös, mert így kizárható a műtárgyak állapotára káros hatású napfény, a levegő páratartalma, hőmérséklete pedig sokkal könnyebben beállítható az ideális tartományban.

Bejárat a Múzeum Mélygarázs felől: tudás és ajándék

Az épület Múzeum Mélygarázs felőli szárnyába betérve talákozhattok a Etnoshoppal, ahol egészen zseniális, újragondolt népművészeti termékekkel és design használati cikkekkel találkozhattok. Hagyományos, népi eljárással készült exkluzív, kis szériás kollekciók, széles termékkínálat többek között az otthon, a divat és a játékok, DIY szettek témakörében. Az Etnoshoppal szemben pedig a múzeum könyvesboltja, az Etknow található, ahol a gyűjtemény tematikájához kapcsolódó, rendkívül gazdag tudásanyaghoz férhettek hozzá. Itt nincs coworking office is? Ha csak egy könnyebb falatozásra vagy egy finom kávéra, desszertre vágynál nem kell átsétálnod az Etnobistroba, az Etknow melletti kis hangulatos kávézó szuper kínálattal vár téged.
Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3

Kis történelem

A Néprajzi Múzeum nem most költözött ide, hanem hazatért a Városligetbe: a gyűjtemény a nagyközönség számára 1896-ban itt, a Millenniumi Kiállítás Néprajzi Falujában mutatkozott be először, majd hosszú évekig a Városligetben álló nagy Iparcsarnok adott teret a néprajzi gyűjteménynek.
Szeretnél még több érdekességet megtudni a néprajzi múzeumról? Tovább
A Néprajzi Múzeum hazai és nemzetközi elismerései

A Néprajzi Múzeum hazai és nemzetközi elismerései

 • International Property Awards – A világ legjobb középülete, 2018
 • International Property Awards - World’s best architecture fődíj, 2018
 • II. Építészeti Szalon - Közönségdíj, 2019
 • LICC – London International Creative Competition, 2022
 • BLT Built Design Awards – World’s Best Architecture, kulturális kategória győztes – 2022
 • Inside Quality Design – Best Project of the Year, 2022
 • Idea-Tops Award – Cultural Architecture, Design kategória, 2022
 • German Design Awards, Frankfurt, Germany: „Excellent Architecture” SPECIAL MENTION, 2022
 • Archello / Best Projects of 2022
 • BEST OF IGLOO - 2022
 • IQD - „Best Architecture Projects of 2022”
 • International Architecture Award, 2023
 • Time Magazine - World's Greatest Places, 2023
 • International Federation of the Roofing Trade - IFD Award Ezüst érem (Lapostető Szekció), 2023
 • Nívó díj - Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, 2023
 • DNA – Paris Design Awards, 2023
 • ARCHITIZER A+ AWARD „Architecture + Facades Category”, 2023
 • ARCHITIZER A+ AWARD „Architecture Museum Category”, 2023
 • FIABCI Prix d'Excellence Awards, legjobb nemzetközi középület, aranyérem, 2024