Szépművészeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum

Európa egyik legjelentősebb kulturális intézménye

A Liget Budapest Projekt égisze alatt megvalósult a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb felújítása. A több mint három évig tartó rekonstrukciós munkálatok egyik leglátványosabb eredménye, hogy 70 év után ismét látogathatóvá vált a múzeum lenyűgöző Román Csarnoka. Nemcsak az épület újult meg, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve a múzeum állandó kiállításait is újra rendezték. Az intézmény 2018-as újra nyitása óta pedig olyan világszenzációnak számító tárlatokat láthattak itt a látogatók, mint a Michelangelo-, Cezanne-, Bosch-, Matisse-, El Greco, vagy a Renoir-kiállítás.
A múzeum 1906-ban nyitotta meg kapuit, és azóta nem csak Magyarország, hanem Európa egyik legjelentősebb kulturális intézményeként tartják számon. Gyűjteményében az egyetemes és a magyar művészet emlékeibe pillanthatsz be az ókortól a 18. század végéig, nagyszabású időszaki kiállításai pedig százezreket csábítanak az intézmény falai közé. A gyűjtemény óriási, több mint 100 000 műtárgyat őriz, az ókori egyiptomi kincsektől a reneszánsz mesterek remekműveig, a 19. századi festményekig és szobrokig.
Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2

Hagyomány és megújulás

Szépművészeti múzeum - Hagyomány és megújulás
A múzeum épülete maga is műalkotás, eklektikus stílusban épült, díszes homlokzattal, impozáns lépcsőházzal és tágas termekkel. A Szépművészeti Múzeum létesítéséről az 1896. évi millenniumi törvény határozott; az új intézmény helyszínéül 1898-ban a Műcsarnokkal szemközti területet szemelték ki. A múzeum épületének tervezésére Schickedanz Albert és Herzog Fülöp Ferenc kaptak megbízást, akik a téren álló Műcsarnok és Millenniumi emlékmű tervezői is voltak. Az épületet 1906. december 1-jén I. Ferenc József jelenlétében avatták fel, és december 5-én a közönség előtt is megnyitották.

Időutazás a múltba!

A Hősök tere felől a múzeum elé érkezve egy széles, lépcsős talapzaton álló, korinthoszi oszlopos antik templom látványa tárul fel. Az épületbe lépve az előcsarnokba érsz, itt, az információs pult és a jegypénztár a remek kiindulópontja a múzeum felfedezésének. Ezeken keresztülhaladva a nagy fogadócsarnokba jutsz, ami pedig egyenesen az „épület szívébe” vezet, a Reneszánsz Csarnokba. A Reneszánsz Csarnok a 16. századi itáliai építészet formanyelvét követi: félköríves árkádjai, klasszikus oszlopai, baluszteres mellvédje és groteszk – antik római falfestményeket utánzó – freskói egy reneszánsz palota udvarát idézik fel. A csarnokban a Szépművészeti Múzeum két különleges műtárgyegyüttese látható: az itáliai freskók és a velencei kútkávák.
Szépművészeti múzeum - Időutazás a múltba!
Innen balra találjuk a középkori építészet nagy csarnokát, a Román Csarnokot, amely súlyos sérüléseket szenvedett a II. világháborúban, majd hetven éven keresztül raktárként üzemelt, mára azonban ismét a Szépművészeti Múzeum egyik legimpozánsabb, legszebb és legreprezentatívabb tere. Mint ha egy óriási, 900 négyzetméteres, középkori bazilikában sétálnál. A falakat gyönyörű freskók borítják, amik a magyar történelem és mitológia ikonikus alakjait ábrázolják. A megújítása során 70 restaurátor közel 2500 négyzetméternyi falfelületet varázsolt újjá. A munkálatok során 5 kilogramm aranyat, 1500 liter konzerválóanyagot és 100 kilogramm pigmentet használtak fel.
Szépművészeti múzeum
Szépművészeti múzeum
Visszatérve a Reneszánsz Csarnokba, jobbra fordulva a Barokk Csarnokba juthatsz, ami a barokk építészet stílusjegyeit magán viselő monumentális tér, melyben a Régi Képtár és a Régi Szobor Gyűjtemény 17-18. századi gyűjteményéből válogatott, újrarendezett állandó kiállítást láthatod.
A Szépművészeti e három lenyűgöző csarnokán balról jobbra végighaladva a középkortól a barokkig, az európai keresztény művészet nagy korszakain sétálhatsz végig, megismerve a 19. század végének művészetről vallott elképzeléseit és egyetemességre törekvő gondolkodásmódját, azt a szellemiséget, amely létrehozta magát a múzeumot is.
Szépművészeti múzeum - reneszánsz csarnok

Tudtad?

A Román Csarnok felújításakor érdekes tárgyra bukkantak a szakemberek, amikor csarnokon belül, a freibergi kapu gipszmásolata fölötti rozettán dolgoztak. Itt, egy több mint 100 évvel ezelőtt elhelyezett időkapszula bújt meg, melyben egy cetlit rejtettek el, ami részletesen bemutatja, kik vettek részt akkoriban a múzeum tereinek díszítésében. Az értékes időkapszula visszakerült pontosan arra a helyre, ahol megtalálták, ám mellé került egy másik is, amely tartalmazza a 2017-es rekonstrukciót irányító szakemberek névsorát is.

Hogy nézett ki a Román Csarnok a felújítás előtt?

A múzeum leggazdagabban dekorált terét, a román kori templombelsőt idéző Román Csarnokot felújítása előtt 70 évig nem láthatta a nagyközönség. A csarnok a II. világháborúban megsérült, csak részlegesen újították fel, a múzeum átfogó felújításig raktárként funkcionáló teremben a Régi Képtár festményeinek egy része mellett a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat is itt tárolták.

Mit láthatsz még a Szépművészetiben?

A Szépművészeti Múzeum grandiózus kínálata akár több napnyi felfedezni valót kínál, így mindenképpen érdemes időről időre visszatérned.

Régi Képtár

13. századi itáliai remekművektől a 18. századi francia festészetig, itt megcsodálhatod a reneszánsz és a barokk korszak legnagyobb mestereinek munkáit, Leonardo da Vincitől Rembrandtig.

Régi Magyar Gyűjtemény

A magyar művészet lenyűgöző fejlődését követheted nyomon a 11. századtól a 18. századig. Gótikus szárnyasoltárok, reneszánsz portrék, barokk freskók – itt minden megtalálható, ami a magyar művészet kincsestárához tartozik.

Régi Szobor Gyűjtemény

Antik görög és római szobrok, gótikus kőszobrok, reneszánsz bronzok – a szobrászat remekművei elevenednek meg ezen a kiállításon.

Egyiptomi Gyűjtemény

Múmiák, szarkofágok, istenszobrok – betekintést nyerhetsz az ókori Egyiptom titokzatos világába.

Antik Gyűjtemény

Görög és római vázák, szobrok, ékszerek – elevenedj meg a klasszikus ókor lenyűgöző kultúrája.

Szépművészeti múzeum terek - bevezető
Szépművészeti múzeum terek - régi képtár
Szépművészeti múzeum terek - régi magyar gyűjtemény
Szépművészeti múzeum terek - régi szobor gyűjtemény
Szépművészeti múzeum terek - egyiptomi gyűjtemény
Szépművészeti múzeum terek - antik gyűjtemény

Gyűjtemények

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
A Szépművészeti Múzeum gyűjteménye az ókortól a 18. századig ad áttekintést a művészet történetéről: anyagának sokrétűsége és történeti folyamatossága, a mesterművek nagy száma méltán biztosít számára előkelő helyet a közgyűjtemények sorában.

Nézd meg az ország legnagyobb iWall-ját!

Szépművészeti Múzeum - iWall
A hagyományos kiállítási módszerek mellett a világ legnagyobb méretű múzeumi interaktív érintőképernyős fala is segíti a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének megismerését. A múzeum impozáns fogadótermében, a Márvány Csarnokban elhelyezett 15 méter széles, 21 LCD kijelzőből álló, látványos animációkat bemutató érintőképernyős fal csaknem 300 műtárgy adatait tartalmazza és segíti azok megismerését a legmodernebb technika segítségével.

Tipp!

A Szépművészeti Múzeumban kincsei között szinte repül az idő, éppen ezért érdemes néha megpihenni és lemenni az épület alsó szintjére, ahol a FineArt Bistro remek ételei, kávé- és desszertkülönlegességei mellett beszélhetitek meg a látottakat.
Mielőtt búcsút vennél a múzeumtól, semmiképpen se hagyd ki a földszinti MuzeumShop-ot, ahol kifejezetten a művészetkedvelők ízléséhez igazított gazdag kínálat vár, legyen az állandó- és időszaki kiállításaink ihlette designtermék, saját gyártású ajándéktárgy, vagy gyermekeknek és felnőtteknek szóló művészeti kiadvány.
Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Szeretnél még több érdekességet megtudni a szépművészeti múzeumról? Tovább