Balloon Fly

BalloonFly

NÉZD MEG A VÁROSLIGETET MADÁRTÁVLATBÓL, GYÖNYÖRKÖDJ BUDAPEST PANORÁMÁJÁBAN 150 MÉTER MAGASBÓL!

Már biztos láttad a Ballon kilátót lebegni a város felett, mert szinte mindenhonnan észrevehető a piros-fehér csíkos ballon. Aki megpillantja, úgy érezheti, mint ha valahol ezt a vidám gömböt már látta volna. Láthattad a Városligeti nagyjátszótér közepén óriási mászóka formájában hangos gyereksereggel tele. De láthattad a játszótér mellett a Léghajó kert kávézó bejárata felett is, mert ennek a helynek is a csíkos ballon a jelképe. És természetesen láthattad az eredetit Szinyei Merse Pál festményén is a Magyar Nemzeti Galériában, vagy fotón, képeslapon ennek bármilyen replikáját. A formájával és színvilágával Szinyei Merse Pál ikonikus festményét megidéző városligeti ballon-kilátó hamar belopta magát mind a turisták, mind a helyiek szívébe, mára Budapest legújabb, vidám jelképévé vált.
Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2

Légi kilátó

Balloon fly légi kilátó
A kilátó egy talajhoz rögzített légi kilátópontként működik a Széchenyi fürdő szomszédságában lévő Mimóza dombon, ahol kosarában egyszerre akár 30 utassal is 150 méter magasba emelkedhet. Amint közelebb érsz, láthatod, hogy ez nem hőlégballon, a kosarát hélium gázzal töltött gömb emeli a levegőbe, amelyet vastag acélsodrony rögzít a talajhoz. A ballon-kilátó rendszere szélsebesség és iránymérővel, környezeti hőmérséklet mérővel, a kupola nyomásjelzővel és töltőgáz hőmérséklet-mérővel is rendelkezik, és csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik el a földtől. A telepített légi egység jelenleg a világon a legelterjedtebb és legbiztonságosabb ballon-kilátó rendszer. Számos népszerű külföldi szórakoztató központ (pl.: Disneyland-Párizs; Safari Park-San Diego; Angkor Vat) is ilyen típusú ballon-kilátó rendszert üzemeltet. A ballon üzemelése semmilyen környezeti terhelést nem jelent, hiszen a feltöltéshez szükséges hélium természetes, semmilyen reakcióba nem lépő ún. nemesgáz, nem mérgező és nem gyúlékony, teljesen biztonságos.

Időjárás előrejelzés

Kedves Lágogatóink, kérjük vegyétek figyelembe, hogy a ballon üzemeltetése teljes mértékben az aktuális időjárástól függ, előrejelzésünk alapján az alábbi időpontokban tudsz majd felszállni:
Délelőtt
08:00
08:20
08:40
09:00
09:20
09:40
10:00
10:20
10:40
11:00
11:20
11:40
Délután
12:00
12:20
12:40
13:00
13:20
13:40
14:00
14:20
14:40
15:00
15:20
15:40
16:00
16:20
16:40
17:00
17:20
17:40
18:00
18:20
18:40
Este
19:00
19:20
19:40
20:00
20:20
20:40
21:00
21:20
21:40
22:00
22:20
22:40
23:00
23:20
23:40
Ideális időjárási körülmények
Bizonytalan időjárási körülmények
Üzemszünet

Változó időjárás

Mivel az időjárás 150 méter magasságban nagyon eltérő lehet attól, amit a ballon alatt álldogálva tapasztalunk, ezért az üzemeltetést végző személyzet folyamatosan figyeli az időjárási körülményeket és előrejelzéseket, és ennek megfelelően dönt arról, hogy repülhet-e a ballon, ha igen, akkor hány fővel és milyen magasságba. Az előírások betartása kiemelten fontos a légi jármű biztonságos használatához. Weboldalunkon lehet tájékozódni arról, (majd ide jön a link) hogy az adott nap melyik időszakában vannak olyan időjárási körülmények, hogy biztosan repül a ballon, melyek azok az időszakok, amikor kétesélyes, és mely időszakban látszik előre, hogy sajnos nem lehet felszállni a ballonra. Kérjük, mielőtt elindultok, mindig ellenőrizzétek ezt a linket (link). Jegyet venni egyelőre csak a helyszínen lehet.
150 m100 m50 m0 m
Balloon fly légi kilátó 0m

360 fokos panoráma

A ballonban a felemelkedő utasokat az üzemeltetést végző személyzet kíséri, akik tájékoztatást adnak arról, hogy miként érdemes elrendeződni, mikor szükséges kapaszkodni, lletve mikor érdemes helyet cserélni, hogy mindenki számára meglegyen a teljes 360 fokos panoráma. A levegőben hangosbeszélő tájékoztatja az utasokat a látványosságokról magyar és angol nyelven. A levegőből megfigyelhető a Liget Budapest Projekt keretében felújított Szépművészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum új, íves épülete és szép zöld tetőkertje, valamint a Magyar Zene Háza egyedülálló íves, lyukas teteje, de látszik a lebontott Petőfi Csarnok területe is, ahova a tervek szerint megépül az Új Nemzeti Galéria is, ahova leköltözhet a Várból Szinyei ballonja.
Balloon fly milleniumi poszter
A Ballon-kilátó a Liget Budapest Projektnek köszönhetően tért vissza a parkba. Ezzel egy 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő légi attrakció, a városligeti élményballonozás elevenedett meg, természetesen a mai kor biztonságos technológiájával. A Mimóza dombot a Városligetet egykor megtervező Nebbien hozta létre, aki a park tervezése során a Városliget keleti határában meg akarta őrizni a park természetes magaslatát, így ezt részt kilátódombbá alakította át, ahonnan a Liget minden szépsége feltárult. Az évtizedek alakulásával ugyan ez a terület elvesztette kilátó funkcióját, a Városligetben most helyet kapó ballon-kilátó visszaidézi ezt a nebbieni víziót, s egyúttal emléket is állít a Liget és légi bemutatók, attrakciók két évszázados, rendkívül népszerű hagyományának.

Tudtad-e?

Kis történelem óra

A Városligetben, ahol a zöldfelületi kikapcsolódás és a kulturális, rekreációs intézmények sokasága több mint egy évszázada egyenértékűen van jelen a park életében és közösen adják azt a karaktert és vonzerőt, amelyek a Ligetet a legkedveltebb fővárosi parkká tették és teszik. A Városliget fölé emelkedő légballonok közül a legtöbbször fotózott, ikonikus szerkezet a Ballon Captif volt, a millenniumi ünnepségek idején, a városligeti Ezredéves Kiállításon, 1896-ban. A párizsi léghajós, Louis Godard kapitány működtette pányvás léggömb egyszerre 12-14 utast röpített a magasba, óriási népszerűségnek örvendett, naponta tucatnyiszor indult útra. A Liget Budapest Projekt keretében ezen ballon-kilátó felelevenítése és megvalósítása tökéletesen illeszkedik a park hagyományait modern formában megidéző programhoz.
Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Galéria kép 4
Galéria kép 5
Szeretnél még több érdekességet megtudni a BalloonFly-ról? Tovább