BalloonFly, a ballon-kilátó

Látványos újdonsággal gazdagodott 2022-ben a Városliget, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszatért a parkba egy több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő attrakció, a városligeti léghajózás. Ezt az évszázados hagyományt a Mimóza dombként ismert parkrész megújítása során elevenedett fel, ahol egy talajhoz rögzített, gázballon-kilátó is helyet kapott, amely menetrendszerűen emelkedik a levegőbe. Fedélzetén 15 utassal és a pilótával akár 150 méter magasra is elér, ahonnan lenyűgöző kilátást nyújt a Városligetre és a fővárosra.

Újjáéledő városligeti hagyomány

A léghajó, mint kilátópont létesítése a Garten Studio által 2016-ben jegyzett, a park átfogó megújítását szolgáló tájépítészeti tervpályázat részeként valósult meg, amelynek ötletét a Városliget tervezőjének, Heinrich Nebbiennek koncepciója adta. A ma Mimóza dombként ismert terület (Hermina út-Kós Károly sétány szomszédságában) kialakulásának hátterében Nebbien tervezői zsenialitása áll, aki a park tervezése során a Városliget keleti határában meg akarta őrizni a park természetes magaslatát, így ezt részt egy kilátódombbá alakította át, ahonnan a Liget minden szépsége feltárult. Az évtizedek alakulásával ugyan ez a terület elvesztette kilátó funkcióját, a Városligetbe most helyet kapó ballon-kilátó visszaidézi ezt a nebbieni víziót, s egyúttal emléket is állít a Liget és légi bemutatók, attrakciók két évszázados, rendkívül népszerű hagyományának. A Városligetben, ahol a zöldfelületi kikapcsolódás és a kulturális, rekreációs intézmények sokasága több mint egy évszázada egyenértékűen van jelen a park életében és közösen adják azt a karaktert és vonzerőt, amelyek a Ligetet a legkedveltebb fővárosi parkká tették és teszik. A Városliget fölé emelkedő légballonok közül a legtöbbször fotózott, ikonikus szerkezet a Ballon Captif volt, a millenniumi ünnepségek idején, a városligeti Ezredéves Kiállításon, 1896-ban. A párizsi léghajós, Louis Godard kapitány működtette pányvás léggömb egyszerre 12-14 utast röpített a magasba, óriási népszerűségnek örvendett, naponta tucatnyiszor indult útra. A Liget Budapest Projekt keretében ezen ballon-kilátó felelevenítése és megvalósítása tökéletesen illeszkedik a park hagyományait modern formában megidéző programhoz. 

BalloonFly, a ballon-kilátó building image

Viszlát, tériszony!

A városligeti Ballon kilátó egy talajhoz rögzített, hélium gázzal töltött léghajó, amely gyakorlatilag egy szabadtéri liftként működik majd, tehát nem hagyja el le- és felszállóhelyét, a Mimóza dombot. A ballon mintegy 5 perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, s szintén 5 percnyi idő alatt tér vissza a felszínre. Ebből a magasságból a látogatók tiszta idő esetén egész Budapestet és környékét megcsodálhatják madártávlatból. Fedélzetén a pilóta mellett legfeljebb 30 utast szállíthat, - életkori megkötéssel 6 év felett - kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják a repülés élményét. A Ballon formája és színvilága – a Városliget Nagyjátszótéren lévő kistestvéréhez hasonlóan - Színei Merse Pál Léghajó című festményét idézi majd fel.

 

Első a biztonság

A Ballon kilátó használata teljesen veszélytelen, tervezése során kiemelt hangsúlyt fektettek a biztonsági előírások betartására, így annak minden eleme megfelel az EASA (European Aviation Safety Agency) szabványának. A rendszer szélsebesség és iránymérővel, környezeti hőmérséklet mérővel, a kupola nyomás jelzővel és töltőgáz hőmérséklet mérővel is rendelkezik, a hajó csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik el. Működése elektromos hálózati csatlakozásról is biztosított, de önálló áramfejlesztővel is rendelkezik. A telepítésre kerülő légi egység a Magyarországon érvényben lévő légi biztonsági szabályoknak megfelelő világító és jelző fényekkel ellátott. A Ballon alapjául az Aero30NG típusú rendszer szolgál, amely jelenleg a világon az egyik legelterjedtebb és legbiztonságosabb gázballon-kilátó rendszer. Számos népszerű külföldi szórakoztató központ (pl.: Disneyland-Párizs; Safari Park-San Diego; Angkor Vat) is ilyen típusú ballon-kilátó rendszert üzemeltet. A városligeti Ballon-kilátó fontos mintájaként a Párizsban található Ballon de Paris Generali szolgált, amely 1999-óta mind a helyiek, mind a turisták – különösen a gyerekek - által kedvelt attrakció. A párizsi gázballont, amely környezetbarát és zajmentes, napjainkra Párizs részének tekintik, 1999 óta több millió utast emelt a levegőbe, s város fontos jelképévé vált. A Ballon-kilátóhoz hasonló látványoság a világ 28 országában működik, az Egyesült Államoktól Berlinig, Párizstól Szingapúrig.

 

 

Ajándékozz élményballonozást utalványainkkal!

Liget Budapest Ajándékutalvány

A Liget Budapest Ajándékutalvánnyal megajándékozhatod szeretteidet, barátaidat. Megajándékozottad az utalványt a BalloonFly repüléseire, valamint számos ligeti intézmény kiállítására, programjaira és a Liget+ szolgáltatásaira tudja beváltani.

BalloonFly ajándékutalvány

Az élményballonozásra már online is válthatsz jegyet, a ligetplusz.hu-n a BalloonFly utalvány megvásárlásával. 

 

FONTOS! Az utalvány a BalloonFly kasszájában sorszámra váltható a vásárlástól számított 6 hónapig, a BalloonFly nyitvatartási idejében. Az utazásra történő behívás a ballonra a sorszám alapján történik. Mivel tevékenységünk erősen függ az időjárástól, így kérjük, hogy nyitvatartásunkról tájékozódj weboldalunkon!

Ajánlott hírek