Magyar Zene Háza

Magyar Zene Háza

Egyedülálló kortárs épület, amely belesimul a park zöldjébe, és árad belőle a zene

Egyedülálló kortárs épület, amely belesimul a park zöldjébe, és árad belőle a zene

A Magyar Zene Háza nyitása óta hazánk egyik legtöbbet posztolt épületévé vált, számtalan fotón, videón köszön vissza social mediában, útikönyvek, programajánlók kihagyhatatlan eleme, címlapok állandó szereplője itthon és külföldön egyaránt. De mi lehet a titka az épületnek? Ezt lehetetlen elmondani, leírni meg pláne, mindenkinek személyesen kell átélnie, ezért arra bíztatunk, hogy gyere el a Városligetbe és fedezd fel! Mielőtt azonban nekilátnánk, nagyon fontos kiemelni, hogy a Liget Budapest valamennyi új épülete, így a Magyar Zene Háza is szabadon és ingyenesen felfedezhetőek, csak a koncertekre és a kiállításokra szükséges jegyet váltani.

Szerelem első látásra

Szerelem első látásra Galéria kép 0
Szerelem első látásra Galéria kép 1
Szerelem első látásra Galéria kép 2
Bárhonnan is közelíted meg a Magyar Zene Házát, azonnal fel fogod ismerni. Semmivel sem összetéveszthető látványt nyújt a játékosan hullámzó teteje, ami monumentális üvegfalainak köszönhetően elegánsan lebeg a fák lombkoronái között. Sokan hasonlították már gombához, palacsintához, sajthoz, de többen UFO-észlelést is jelentettek a Ligetben. A valóság is legalább ilyen izgalmas, hogy a tető hullámait hang rezdülései inspirálták, felületét pedig összesen 100 db (megszámoltuk!), egyedi formájú lyuk töri át. Kerekdedek, szögletesebbek, kicsik és nagyon, ugyanakkor ezek nem díszek, hanem fontos feladatuk van: a természetes fényt juttatják be az épületbe. Éppen ezért fénykutaknak hívjuk őket, egyesek akár a kiállítótér mélyébe is levezetik a világosságot.
0

A park szintje

Az épületbe lépve rögtön észreveheted a faleveleket mintázó, aranyló mennyezetet. Ez a különleges megoldás a láthatatlan üvegfalakkal összeolvadva azt az illúziót nyújtja, mintha még mindig a fák sűrű lombkoronái alatt sétálnál, a falevelek sűrű átszűrődik, az emberek pedig tábort vertek itt az erdő e különleges hangúlatú szegletében. Érdemes itt egy picit leülni és megpihenni, hogy átéld és befogadd ház hangulatát, a pozitív energiáját, a természet és az épített környezet játékát.
Koncertterem Koncertterem
ZeneKert ZeneKert
Szabadtéri színpad Szabadtéri színpad
Zenei játszótér Zenei játszótér
Trilla bisztró Trilla bisztró
Shop Shop
Előadóterem Előadóterem
1  Csodálatos csigalépcső
A Magyar Zene Háza szintjeit összekötő csigalépcső igazi műalkotás, ami nem csak műszaki megoldások szerelmeseit kápráztatja el. Figyeld meg, hogy a kinézete mindig az adott szint hangulatához, színvilágához alkalmazkodik. A gyűrűi között leeresztett üvegtáblák pedig nem csak gyönyörűek, hanem a tájékozódásban is segítenek.
2  Pihenő piramis
A főbejárattól jobbra fordulva egy nagy, lépcsőzetes fal van, amit bármikor megmászhatsz a laptopoddal, ha egy különleges helyszínnel szeretnéd elkápráztatni az online meetinged résztvevőit (ne feledd, ha van Liget+ tagságod, ingyenes WiFi-t is kapsz)
Csodálatos csigalépcsőPihenő piramis
-1

A varázstér

A csigalépcsőn lefele haladva az úgynevezett varázstérbe érünk, itt a térszint alatt hatalmas kiállító területek húzódnak, mesés tartalommal, különleges, auditív és vizuális attrakciókkal

Hangdóm

A Hangdómban a város legmenőbb audiovizuális élményét élheted át. Ez a hangok planetáriuma, képzeld el, hogy egy hatalmas kupolában ülsz, melynek falára 360 fokban vetítünk és mögüle több, mint 30 hangszóróból halljuk a zenét. Szédítően jó!

Állandó kiállítás

Magyarországon a legelső átfogó zenetörténeti kiállítása, ahol az európai és benne kiemelten a magyar vonatkozású mérföldkövetőit ismerheted meg. Az időutazásnak aktív részese vagy, egy speciális fejhallgatót viselve a kiállítás folyamatosan az aktuális helyzetedhez igazodva kínál interaktív élményeket. Ez az igazi „meg kell mutatnom a barátaimnak” érzés, garantáljuk, hogy többször is vissza fogsz jönni ide.

Időszakos kiállítás

A ház első időszaki kiállítása, a „Nekünk írták a dalt!” a rendszerváltozás előtti évtizedek populáris zenéjét és társadalmi vonatkozásait mutatta be. Második, jelenleg is látható időszaki tárlata pedig "Dívák és Ikonok" címmel olyan meghatározó előadóművészek rendkívüli erejét és kreativitását mutatja be, mint Rihanna, Björk, Whitney Houston, Janelle Monáe, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman és még sokan mások.

Kreatív Hangtér

A Kreatív Hangtér egy afféle zenei csodák palotája, ahol nyolc nagyszabású, egyedi tervezésű hangkeltő installációt próbálhatsz ki. Nem titkolt célunk, hogy ebben az inspiráló térben, saját élményeiden keresztül kedvet kapj a zenéléshez.

Magyar Zene Háza Varázstér
Magyar Zene Háza Hangdóm
Magyar Zene Háza Állandó Kiállítás
Magyar Zene Háza Időszakos Kiállítás
Magyar Zene Háza Kreatív Hangtér
1

Első emelet

Kávézó

Ez bizonyosan a Liget leghangulatosabb kávézója, karnyújtásnyira a fák leveleitől. Süti is van!

2

A gomba kalapjában - második emelet

Végezetül az épület legfelső rétegében, a „gomba kalapjában” kaptak helyet a zenepedagógia, a multimédiás könyvtár és klub terei.

Zenepedagógia terek

Foglalkozásaink célja, hogy szorosabbra fűzzük a látogatók és a zene közötti kapcsolatot a zene sokszínűségén, az újdonság és felfedezés élményén keresztül.

Multimédiás könyvtár & klub

Itt a hazai populáris zene teljes történetét felfedezheted. A gyűjtemény tematikájában nemcsak a beat/pop/rockzene valamennyi releváns irányzatát (a hagyományos tánczenétől a kemény rockig, az undergroundtól a mainstream popig) öleli fel, hanem – távlatilag – a hazai blues, a jazz és a népzenei/világzenei színtér történetének legfontosabb dokumentumait is.
Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Szeretnél még több érdekességet megtudni a Zene Házáról? Tovább
A Magyar Zene Háza eddig elnyert hazai és nemzetközi elismerései

A Magyar Zene Háza eddig elnyert hazai és nemzetközi elismerései

 • International Property Awards - Legjobb nemzetközi középület, 2019
 • Music Cities Awards - A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése, 2020
 • CNN - A világ legjobban várt épülete, 2021
 • Portfolio Property Awards - Különdíj, 2022
 • Time Out Magazin – A világ legjobb kulturális vonzerői 2022-ben
 • MIPIM Awards – A zsűri fődíja, 2022
 • German Design Council - Iconic Award, 2022
 • World Travel Awards - Európa vezető új turisztikai attrakciója, 2022
 • Architecture Masterprize - Architectural Design of the Year, 2022
 • Szállás.hu – Év turisztikai attrakciója, 2022
 • Közmédia – Év embere: Sou Fujimoto, 2022
 • Építőipari Nívódíjak - kulturális középület, épületgépészet és acélszerkezet kategória, 2022
 • Építéstudományi Egyesület és Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség -Épületgépészeti nívódíj, 2022
 • Time Magazine - World's Greatest Places, 2023
 • Architectureal Digest Magazine – WoW list, 2023
 • Közbeszerzési Nívódíj, Építési beruházás kategória nyertese, 2022
 • Indigo Design Award - Gold Winner in Wayfinding for Graphic Design, 2023
 • Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége - Aranykefe Vándordíj (Tetőszigetelési kategória), 2023
 • Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége - Aranykefe Vándordíj (Épületszerkezet kategória), 2023
 • Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége – Az év tetője fődíj, 2023
 • Magyar Építőművészek Szövetsége - Csonka Pál díj: Sou Fujimoto tervező, Puskás Balázs szerkezettervező és Varga Bence építészmérnök, 2023
 • International Project Management Association – Az év projektmenedzsere, aranyérem: Pém Attila, 2023
 • International Federation of the Roofing Trade - IFD Award Aranyérem (Lapostető Szekció), 2023
 • Guardian, a világ leginspirálóbb turisztikai célpontjai, 2024
 • FIABCI Prix d'Excellence Awards, legjobb nemzetközi középület, ezüstérem, 2024