Mőcsényi Mihály botanikus kert

Mőcsényi Mihály botanikus kert

Csörgedező kispatak, színes és illatos növények várnak a megújult botanikus kertben

335 fajta növény, 35 ezer példányban. Ha a Városligetben jársz, semmiképpen se hagyd ki a Mőcsényi Mihály botanikus kertet, ami nem csak legszínesebb, de legillatosabb része is a parknak. Újranyitásakor Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztünk el, akinek fontos szerepe volt a Városliget parkmegújításában is, így a mi szívünköz különösen közel állt a személyisége.
Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2

Kis történelem

Mőcsényi Mihály botanikus kert
A Mőcsényi Mihály kertészmérnök-tájépítész nevét viselő, korábban Kis Botanikus Kertnek hívott parkrészt a Fővárosi Kertészeti Vállalat 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. Azóta csak a minimális fenntartásra volt figyelem és forrás, így az évtizedek során a kert állapota folyamatosan romlott, növényállománya zsugorodott, infrastruktúrája elavult. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget.

Szépséges növényvilág csörgedező patak partján

Mőcsnyi Mihály botanikus kert
A bemutatókertben területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert látványosságai közé tartozik a területet behálózó, forrás táplálta, csobogós patakrendszer és a két, nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató vízmedencék.

Mezítláb is próbáld ki!

Mőcsényi Mihály botanikus kert
Különleges élményt nyújt a kert területén átvezető, a patakot is keresztező úgynevezett Kneipp ösvény, amely olyan tematikusan kialakított útvonal, ahol mezítláb kell végigmenni. Izgalmas kipróbálni, hogy esik a séta a különböző felületeken, emellett a talpunkat masszíroztathatjuk séta közben. A különböző felületeken való mezítlábas járás javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra.

Piknik és „bioszóra”

Piknik és „bioszóra” Galéria kép 0
Piknik és „bioszóra” Galéria kép 1
Piknik és „bioszóra” Galéria kép 2
Piknik és „bioszóra” Galéria kép 3
Piknik és „bioszóra” Galéria kép 4
Létrehoztunk egy kis épület is a parkrészben, amelyben a Piknik kert nevű gasztrokuckó kapott helyet, ahol igazi természetközeli élményben lehet részetek akár egy családi piknikezés, akár egy romantikus randevú során. Az épülethez hozzákapcsoltunk egy szabadtéri tantermet is, a melyet kifejezetten az iskolások számára terveztünk, hogy ne csak a tanteremben ülve halljanak a növényekről, de felfedezhessék, megtapasztalhassák a parkrész flóráját és faunáját. Az oktatási és ismeretterjesztési tevékenység hátterének biztosítását segítik az ismeretterjesztő táblák az egyes fajták, botanikai különlegességek megnevezésével, közérthető grafikákkal, leírásokkal.
1  Tudtad-e?
Mőcsényi Mihály Kossuth- és Széchenyi-díjas magyar kertészmérnök, tájépítész, egyetemi tanár, a tájrendezés hazai oktatásának megalapozója, az önálló Tájépítészeti Kar létrehozója, 1991 és 1993 között a Kertészeti Egyetem rektora, a tájépítészet nemzetközileg elismert tudósa volt. Mőcsényi Mihály a Városliget megújítására kiírt parkrehabilitációs pályázat bíráló bizottságának társelnöke volt.
Tudtad-e?
Szeretnél még több érdekességet megtudni a botanikus kertről? Tovább