Liget Budapest Projekt

Liget Budapest Projekt

A projekt

A Liget Budapest Projekt jelenleg Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, melynek köszönhetően a Millennium óta nem látott léptékű kulturális és tájépítészeti beruházásokkal gazdagodott az ország, melyek közül többen mára hazánk új nevezetességeivé váltak. A projekt első 10 éve során elkészült fejlesztéseknek köszönhetően a Városliget ismét régi fényében ragyog, Budapest elsőszámú családi élményparkjává vált, a legkisebbektől a legidősebbekig, a kultúrakedvelőktől a természetbarátokig minden idelátogatónak a korábbiaknál sokkal többet és jobbat nyújtva.

Intézmények

A Liget Budapest első évtizedében elkészült fejlesztéseinek köszönhetően a Városliget ismét régi fényében ragyog, a főváros elsőszámú családi élményparkjává vált, a legkisebbektől a legidősebbekig, a kultúrakedvelőktől a természetbarátokig minden idelátogatónak a korábbiaknál sokkal többet és jobbat nyújtva. Mindezek mellett Budapest és Magyarország új jelképei születtek meg, a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum mára hazánk világszerte látható nevezetességeivé váltak. A Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb felújításán esett át, míg a Millennium Háza felújításával fontos építészeti értékmentés valósult meg, míg az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ felépülésével a világ egy legkorszerűbb háttérintézménye támogatja a városligeti múzeumokat. A Múzeum Mélygarázs átadásával végre megvalósulhatott a park régóta várt autómentesítése, 2028-ra pedig elkészülhet az Új Nemzeti Galéria, amely az egész projekt legfontosabb eleme, s egyben záróköve.

Megújuló park

A Városliget parkfejlesztésének első tíz éve rengeteg újdonságot hozott a Ligetbe. Többek között átadtuk Városligeti nagyjátszóteret, a Sportcentrumot és a hozzá tartozót két kilométeres futókört, az Ifjúsági sportpályákat, valamint az elképesztően népszerű kutyás élményparkokat. Felújítottuk a Vakok kertjét és régi fényében ragyog az egykori Kis botanikus kert, amelyet újranytására Mőcsényi Mihályról neveztünk. A Hősök terétől az Ajtósi Dürer sorig ér a park leghanulatosabb új sétánya, a Promenád, megújultak az illemhelyek és új utcabútorok, rendezett körülmények fogadnak titeket. A park eddigi megújítása során pedig már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újítottunk meg, 72.000 négyzetméter burkolt felületet szabadítottuk meg a Ligetet, és elültettünk több mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70.000 cserjét és több mint kétszázezer évelőt.