Vakok kertje

Megújult Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló Vakok kertje a Városligetben. A majd egyhektáros Vakok kertje 1972-ben épült a Városligetben, így – csaknem fél évszázad elteltével – időszerű volt a rendbehozatala, korszerűsítése. A park környezetében számos, a vakokat és gyengénlátókat segítő intézmény és szervezet működik, akik aktívan használják a kertet, amely már nem felelt meg a XXI. századi akadálymentesítési követelményeknek. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően azonban a Vakok kertje kívül-belül teljesen megújult: akadálymentesítettük a területet, modern eszközökkel láttuk el, a növényzetét rehabilitáltuk, felújítottuk és kibővítettük a speciális játékokkal felszerelt játszóterét.

Annak érdekében, hogy a Vakok kertje a speciális használói igényeknek teljes körűen megfeleljen, már a tervezési fázisban számos egyeztetést zajlott le a Ligetet megújító tájépítészeti pályázaton győztes Garten Studioval, és Városliget Zrt. munkatársaival. Mindezek eredményeként egy biztonságos, modern és az akadálymentesítési követelményeknek maradéktalanul megfelelő parkrész jött létre, ahol Budapest szerte egyedülálló lehetősége nyílik a kikapcsolódásra a vakoknak és gyengénlátógknak.

 

Biztonságos pihenés a Városligetben

A kert elkerítettsége megmaradt, továbbra is a vakok, látássérültek számára lesz korlátlanul hozzáférhető. A korábbi alapstruktúra megőrzése mellett újjáépítették a tájékozódást és orientációt segítő, speciálisan burkolt sugár irányú utakat és körutakat, és egy új belső sétányt is kialakítottak.

Vakok kertje building image
Tervező:
Garten Studio
Kivitelező:
DIQPIB Kft.

Az elbontott rossz állapotú faház helyett új, speciálisan a vakok igényeihez igazodó akadálymentes épület létesült, amelyben szintén akadálymentes mellékhelyiségek is helyet kaptak. A meglévő csobogók, vízmedencék, valamint a játszófelületek is megújulva várják majd a kert használóit. A kiemelt növényágyak új, jól felismerhető színű, Braille feliratokat is tartalmazó korláttal egészültek ki, amelyek segítenek a tájékozódásban, illetve az illatos növények megismerésében.

A játszó és sport rész a kert nyugati oldalára került, így az épülettől és a mellette lévő pihenő zónától távolabb telepítették a zajosabb kerti funkciókat, így, mint a speciális asztaliteniszt, a lengőtekét, a hintát és egyéb eszközöket. A játszótér színezett gumiburkolattal elkülönített részén homokozó is helyet kapott, a területen kültéri zenélő játékok is létesültek, a halmozottan sérült gyerekek számára pedig néhány speciálisan kifejlesztett játékelemet telepítettek.

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Galéria kép 4
Galéria kép 5

Ajánlott hírek