Madárbarát tanösvény

Madárbarátok tanösvénye

A Ligetben élő több mint 120 féle madárról találhattok itt érdekességeket

madárbarát tanösvény
A Liget Budapest Projekt és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2021-ben elkészült a városligeti Madárbarátok tanösvénye, amit azért hoztunk létre, hogy egy könnyed városligeti séta során betekintést nyerhessetek a parkban élő madárvilág értékeire és sokszínűségére, és sok érdekességet is megtudhattok.
10 állomás, megannyi érdekes infó!
A Királydomb és Nagyjátszótér szomszédságában kialakított tanösvény 10 állomáson keresztül mutatja be a Városliget változatos madárállományát. Városlakó madarainktól kezdve a madárvilág dalnokain és mesteri vadászain át sok hasznos és érdekes információt tudhatunk meg tollas barátainkról az egyes állomásokon kihelyezett, közérthető nyelvezetű és élethű illusztrációkkal ellátott táblák segítségével. Budapest megmaradt természetes és természetközeli élőhelyei európai viszonylatban is számottevő természeti értéket képviselnek. A város élővilágának változatossága leginkább a madaraknál érhető tetten, a hazai teljes madárfauna 66%-a, összesen több mint 270 madárfaj fordul elő Budapesten, és ez az európai nagyvárosok között kiemelkedően magas érték.

Több mint 120 féle madár a Ligetben!

Noha a Városliget nem egy természetes ligeterdő maradványa, hanem a XVIII. században elkezdett, s azóta is folytatott telepítések, illetve parkfenntartó munka eredménye, igen sok Magyarországon őshonos állatfaj választotta természetesen élőhelyének. A hazánkban vadon megtalálható, valamivel kevesebb, mint háromszáz madárfaj közül 123 faj városligeti előfordulásáról vannak hitelesített adatok. A lombosfák és a cserjék egész évben kitűnő táplálékszerzési lehetőséget biztosítanak az ide érkező vonuló, fészkelő, vagy telelő fajok számára. Ez az éléskamra a parkban ideiglenesen megjelenő fajok számára is annyira vonzó, hogy emiatt még az emberek iránt érzett félelmüket is leküzdik. A városban lakó élőlények sokszínűsége éppen ezért bizonyos időszakokban (pl.: a tavaszi és az őszi vonulás idején) akár gazdagabb is lehet, mint a környező erdőségeké és egyéb természetes növényzetű területeké.

Hallgasd meg éneküket!

Fekete Rigó

Fekete Rigó

Turdus_merula
Közép Fakopáncs

Közép Fakopáncs

Dendrocopos medius
Meggyvágó

Meggyvágó

Coccothraustes coccothraustes
Szarka

Szarka

Pica pica
Szürke légykapó

Szürke légykapó

Muscicapa striata
Vadgerle

Vadgerle

Streptopelia_turtur_
Vörösbegy

Vörösbegy

Erithacus rubecula
Zöldike

Zöldike

Carduelis_chloris

Fontos menedék a Városliget

Fontos menedék a Városliget Galéria kép 0
A városi parkok egyes tulajdonságai ugyanakkor sok faj megtelepedésének gátat szabhatnak. A nagy forgalmú város és az emberi jelenlét közelsége miatt a félénkebb, az emberi jelenlétet megszokni nem képes, ún. szűktűrésű fajok például a ragadozó madarak, vagy a természetes vízhez kötődő madárfajok többsége nem tud tartósan megtelepedni a Ligetben. A ragadozók hiánya azonban számos madárfaj számára teremt kedvezőbb feltételeket az utódneveléshez. Madaraink egy része ugyanis képes beszokni a városba – urbanizálódik – ahol egy ragadozók által kevésbé látogatott helyen tudják fészekaljaikat felnevelni.
Szeretnél még több érdekességet megtudni a tanösvényről? Tovább