Madárbarátok tanösvénye

A Liget Budapest Projekt és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2021. június 10-én elkészült a városligeti Madárbarátok tanösvénye, melynek célja, hogy megismertesse a park látogatóit a körülöttünk élő madarakkal, és felhívja a figyelmet város és természet szimbiózisára, valamint az élővilág sokszínűségére és értékességére. A Királydomb és Nagyjátszótér szomszédságában kialakított tanösvény 10 állomáson keresztül mutatja be a Városliget változatos madárállományát. Városlakó madarainktól kezdve a madárvilág dalnokain és mesteri vadászain át sok hasznos és érdekes információt tudhatunk meg tollas barátainkról az egyes állomásokon kihelyezett, közérthető nyelvezetű és élethű illusztrációkkal ellátott táblák segítségével.

Budapest megmaradt természetes és természetközeli élőhelyei európai viszonylatban is számottevő természeti értéket képviselnek. A város élővilágának változatossága leginkább a madaraknál érhető tetten, a hazai teljes madárfauna 66%-a, összesen több mint 270 madárfaj fordul elő Budapesten, és ez az európai nagyvárosok között kiemelkedően magas érték.

 

Noha a Városliget nem egy természetes ligeterdő maradványa, hanem a XVIII. században elkezdett, s azóta is folytatott telepítések, illetve parkfenntartó munka eredménye, igen sok Magyarországon őshonos állatfaj választotta természetesen élőhelyének. A hazánkban vadon megtalálható, valamivel kevesebb, mint háromszáz madárfaj közül 123 faj városligeti előfordulásáról vannak hitelesített adatok.

 

A lombosfák és a cserjék egész évben kitűnő táplálékszerzési lehetőséget biztosítanak az ide érkező vonuló, fészkelő, vagy telelő fajok számára. Ez az éléskamra a parkban ideiglenesen megjelenő fajok számára is annyira vonzó, hogy emiatt még az emberek iránt érzett félelmüket is leküzdik. A városban lakó élőlények sokszínűsége éppen ezért bizonyos időszakokban (pl.: a tavaszi és az őszi vonulás idején) akár gazdagabb is lehet, mint a környező erdőségeké és egyéb természetes növényzetű területeké.

Madárbarátok tanösvénye building image

A városi parkok egyes tulajdonságai ugyanakkor sok faj megtelepedésének gátat szabhatnak. A nagy forgalmú város és az emberi jelenlét közelsége miatt a félénkebb, az emberi jelenlétet megszokni nem képes, ún. szűktűrésű fajok például a ragadozó madarak, vagy a természetes vízhez kötődő madárfajok többsége nem tud tartósan megtelepedni a Ligetben. A ragadozók hiánya azonban számos madárfaj számára teremt kedvezőbb feltételeket az utódneveléshez. Madaraink egy része ugyanis képes beszokni a városba – urbanizálódik – ahol egy ragadozók által kevésbé látogatott helyen tudják fészekaljaikat felnevelni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a madarak számára jobb feltételeket biztosít egy mesterséges zöldfelület a természetes élőhelyeknél, de egyes fajok sikeresen ki tudják használni az előnyeit.

 

A Városliget a magas fa- és cserjefajszámmal, a jó táplálkozási és fészkelési lehetőségekkel megfelelő életteret biztosít nagyon sok madárfajunk számára. Az ehhez társuló, be nem fagyó vízfelületek és gyepfelületek tovább bővítik az élőhelyek változatosságát.