Városligeti promenád

Városligeti promenád

A park meghosszabbított zöldje a Hősök terétől az Ajtósi Dürer sorig

Aki a Hősök terétől elindul a Dózsa György út Liget felöli oldalán, növényekkel beültetett promenádon sétálhat el egészen az Ajtósi Dürer sorig. A hangulatos sétány a Városliget zöld meghosszabbításaként működik, a korábban évtizedekig parkoló autók által megszállt, bazaltkockás terület helyén alakították ki, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel. A promenádon először elsétálhatsz a Műcsarnok mellett, majd a Néprajzi Múzeum két egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos új épületét csodálhatod meg. Az épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újra fogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt a városra és a Városligetre egyaránt.

Zenélő szökőkút

A Néprajzi Múzeumot elhagyva a Múzeum Mélygarázs térszint feletti részén hangulatos, esténként kivilágított, ráadásul zenélő szökőkút mellett lehet megpihenni. A szökőkút – amikor az időjárás engedi – reggelente 7:00 és este 23:00 között lövi a vízsugarakat a magasba, ezzel is hűtve maga körül a levegőt. Délután pedig 13:00-tól óránként az alábbi zeneszámokat játssza le:

A zenéből a Ligetben sosem elég. A Promenádon továbbmenve találjátok a zene és a legmodernebb technológia találkozásából létrejött okospadot, amely Frédéric Chopin és Liszt Ferenc zeneműveit játssza. Interaktív kijelzőjén a két zeneszerző remekműveiből kiválasztott dalokból bármikor elindíthatod kedvencedet, miközben a pad felületein információkat kaphatsz a magyar-lengyel barátságról és a művészekről. Ülőfelületén pedig vezeték nélkül feltöltheted mobilodat, tabletedet. Az okospadot a budapesti Lengyel Intézet kezdeményezésére és megrendelésére készült, a lengyel-magyar barátság és kulturális együttműködés jegyében. A padon üldögélve a következő zeneműveket hallgathatjátok meg:

A promenádi séta az Ajtósi Dürer sorhoz érve zárul, innen balra fordulva karnyújtásnyira elérhető a Városligeti Sportcentrum és a Nagyjátszótér, mögöttük pedig a Mőcsényi Mihály botanikus kert varázslatos növényvilága.

Autóparkoló helyett zöld sétány

Autóparkoló helyett zöld sétány Galéria kép 0
Autóparkoló helyett zöld sétány Galéria kép 1
Autóparkoló helyett zöld sétány Galéria kép 2
A mai Promenád, Múzeum Mélygarázs és Néprajzi Múzeum helyén néhány évvel ezelőtt még a főváros legnagyobb ingyenes macskaköves parkolója terpeszkedett. Naponta 1500 autó parkolt a város szívében, amely elválasztotta a Liget zöldjét Budapest belvárosától. A Városliget autómentesítésének első lépése volt, amikor létrejött a Múzeum Mélygarázs, és a felszínen a növényekkel tarkított promenád, valamint a Néprajzi Múzeum zöld növényekkel borított tetőkertje.
1  Tudtad-e?
A Promenádon végig sétálva bizonyára feltűnhetett, hogy bármerre is fordulsz, különlegesebbnél különlegesebb növények övezik utad, megelevenítve a színskála minden árnyalatát. Nem véletlen ez, hiszen a sétány kialakítása során több mint 130 lombos fát és majdnem 60 ezer évelőt, virághagymát és cserjét ültettünk el, melyeket folyamatosan gondozunk, hogy mindig legszebb arcukat mutassák az ide látogatóknak.
Tudtad-e?
Szeretnél még több érdekességet megtudni a promenádáról? Tovább