Városligeti promenád

A Városligeti promenád a Hősök terétől indulva a Néprajzi Múzeumon át egészen a Múzeum Mélygarázs térszint feletti részéig hangulatos sétánnyá varázsolta az egykori bazaltkockás, több ezer kocsit befogadó autóparkoló helyét. Modern utcabútorok és több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelület jött létre a promenádon, melynek az Ajtósi Dürer sor felé eső központi részén zenélő szökőkutat is kialakítottak, ahol menetrendszerűen látványos fény-koncertet láthatnak a látogatók.

A 2020 decemberében átadott Múzeum Mélygarázs térszint feletti részén – az egykori bazaltkockás autóparkoló helyén – egy új sétány, a Városligeti promenád jött létre, melynek középső pihenő zónájában hangulatos esti világítás és modern ülőbútor kombinációk is helyet kaptak. A Liget projektnek köszönhetően megvalósuló Néprajzi Múzeum új épülete és a Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor sarkára tervezett Városligeti Színház közötti, most megújult területen több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelületet alakítottunk ki, ahová több mint 100 lombos fát, 4000 cserjét és mintegy 40.000 virághagymát és évelőnövényt ültettünk el. Az elegáns sétány és a park határán egy 600 m² területű, ülőbútorokkal kialakított pihenőtér várja a látogatókat.

 

Parkolók helyett zöld

Városligeti promenád első, a Múzeum Mélygarázs fölött elterülő szakaszát a 2020 decemberében adtuk át a nagyközönségnek. A Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közötti rész kialakításával pedig 2022 év elejére teljes hosszában hangulatos sétánnyá alakult az egykori Felvonulási tér, kényelmes utcabútorokkal és esti világítással. Az új sétányon 3500 négyzetméter új zöldfelületet alakítottak ki és 34 lombosfát, illetve összesen több mint 15.000 évelőt, cserjét és hagymást ültettünk el.

 

A Városligeti promenád széles sétánya átmenetet képez a park történeti része és a város épített szövete között. Az íves, lágy tájképi elemekkel ellentétben, egy karakteres, modern egyenes vonalvezetést kapott, ezzel is hangsúlyozva elsődleges összekötő sétány funkcióját. A promenád modern stílusához jól illeszkedik a modern szökőkút és az ultrakönnyű betonból készült, különleges megjelenésű, szögletes, letisztult formavilágú kültéri padok, melyek lehetőséget teremtenek a sétáló látogatóknak a pihenésre. A hat méter széles elegáns sétány olyan közösségi helyként funkcionál, ahol az arra sétáló látogatók megpihenhetnek, beszélgethetnek, olvashatnak, vagy akár laptopon dolgozhatnak.

 

Különleges Chopin-Liszt okospad a promenádon

Különleges attrakcióval, egy zenélő okospaddal gazdagodott 2023 márciusában a Városligeti promenád. A Chopin-Liszt zenélő okospad a Múzeum Mélygarázs és promenád B felüljárójával szembeni területen kapott helyet. Az okospad Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc műveit játssza le a neves magyar zongoraművész, Farkas Gábor előadásában, tölti az okoseszközöket, méri a hőmérsékletet, az UV-szintet, a levegőminőséget, a páratartalmat és légnyomást, wifi hozzáférést biztosít és töltőállomásként is funkcionál a fenntartható jegyében napelemek használatával. Az okospad a nagy mérete illetve a free wifi szolgáltatás miatt közösségszervező erővel bír, ezért kedvelt innovatív eleme lesz a népszerű Vársoligeti promenádnak, amely a Liget Budapest Projekt részekét jött létre.

 

A Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc zeneműveit játszó okospad a budapesti Lengyel Intézet kezdeményezésére és megrendelésére készült, a lengyel-magyar barátság és kulturális együttműködés jegyében. Az okos utcabútorok gyártásával foglalkozó magyar startup, a KUUBE Hungary Kft. által fejlesztett pad a neves magyar zongoraművész, Farkas Gábor előadásában játssza le a két zeneszerző műveit.

Érintőképernyő segítségével az alábbi zeneművek meghallgatását teszi lehetővé Farkas Gábor előadásában:

  • Liszt Ferenc: Ave Maria ( Róma harangjai) É-dúr, S. 182 
  • Fryderyk Chopin: g-moll ballada Op. 23, No. 1. 
  • Fryderyk Chopin: Fantaisie impromptu Op. 66 
  • Liszt Ferenc: XII. magyar rapszódia 
  • Fryderyk Chopin: cisz-moll mazurka Op. 50, No.3. 

A minőségi hanganyag lejátszására alkalmas 8 férőhelyes, két USB porttal, valamint két vezeték nélküli töltővel felszerelt okospad 20 méteres körzetében biztosít korlátlan 4G alapú wifi hozzáférést. Működését napelemekkel töltött akkumulátorok látják el, ezen felül monitorozza a környezet UV-szintjét, levegőminőségét, páratartalmát, hőmérsékletét és légnyomását.

 

A Városligeti promenádon elhelyezett okospad ötvözi az innovatív technológiát és a fenntarthatóságot, az okospadot gyártó magyar startup (KUUBE Hungary Kft.) ezért is fordult okosbútoroknál a magas minőségű alapanyagok és a napenergia felhasználás irányába.

 

Az okospad révén korábban nem használt felületeken gyűjtik a napenergiát, a digitális szolgáltatások pedig kiválóan belesimulnak a közösségi terekbe. Az utcabútoron tölthetik a látogatók az okoseszközeiket (USB-vel vagy vezeték nélkül), zenét hallgathatnak a nagyméretű kijelzőnek és a beépített hangszóróknak köszönhetően, vagy a korlátlan ingyenes wifit használva internetezhetnek.

Városligeti promenád building image

Ajánlott hírek