Magyar Zene Háza

A Liget Budapest Projektben megvalósult Magyar Zene Háza a japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett ikonikus épület valódi kortárs építészeti remekmű: organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt, nem véletlen, hogy világszerte a legjobb új kortárs épületei között tartja számon a nemzetközi szakma. A formabontó külső egy komplex zenei beavató intézményt rejt, amely sokszínű programkínálatával egész évben a zene számtalan élményét tárja látogatók elé. A Zene Háza a korábban itt álló egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén épült fel, az új épület környékén pedig egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelület került megújításra és vált ismét a Városliget szabadon látogatható parkfelületévé.

Zenei csodák palotája

Aligha van olyan kulturális terület, amely híresebb magyar művészeket adott a világnak, mint a zene. A zene univerzális nyelvén számos magyar zeneszerző és előadóművész – többek között Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Ligeti György, Kocsis Zoltán – alkotott világraszólót, eddig nem volt olyan ismeretterjesztő központ hazánkban, ahol a magyar zenekincs átfogó módon, az egyetemes zenetörténet részeként megismerhető lett volna. A Liget Budapest Projekt keretében megnyílt Magyar Zene Háza egyrészt ezt a nagyon fontos hiányosságot pótolta, másrészt nyitása óta egy igazi élő közösségi térként a magyar zenei élet meghatározó találkozóhelyévé lépett elő, kiállító-, koncert- és oktatótermekkel, szabadtéri színpaddal, zenepedagógiai foglalkozásokkal, hangversenyekkel, tárlatokkal, a szórakozva tanulás ezernyi lehetőségével és egy egyedülálló hangdómmal. Változatos, sokrétű, hazánk zenei múltjához és jelenéhez, kiemelkedő egyéniségeihez méltó kínálatával az új intézmény a zene nagyszerűségének hírnöke és fóruma.

 

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épült fel. A magyar főváros egy, a világelithez tartozó japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett, ikonikus épülettel lett gazdagabb, a Városliget pedig megújítva visszakapott egy itt korábban évtizedekig elzárt, rendkívül elhanyagolt állapotú 7.000 négyzetméternyi zöldfelületet. A ház tervét nyílt pályázaton, 2014-ben választották ki 168 pályamű közül. A 2018-tól 2022-ig tartó megvalósulást világszerte komoly figyelem övezte, mára pedig Magyarország legtöbbet díjazott épületévé vált.

Magyar Zene Háza building image
Terület:
9 000 m2
Tervező:
Sou Fujimoto - M-Teampannon Építészmérnöki Kft.
Kivitelező:
Magyar Építő Zrt.

Budapest egy kortárs építészeti remekművel gazdagodott

 

A tervező víziója feloldja a határokat a Magyar Zene Háza és a Városliget parkja között, az épületbe belépve olyan élménye támad a látogatónak, mintha továbbra is a természetben sétálna. Ezt a fajta légiességet és transzparenciát elsősorban a hatalmas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli homlokzati üvegfalak adják, pontosan 94 darab, melyek mindegyikét egyedileg gyártották le, és amelyek egyes szakaszokon elérik a közel 12 méteres magasságot is. A ház és természet harmonikus összeolvadását pedig az álmennyezetben elhelyezett többezer, stilizált növényi levelet mintázó díszítő elem is hangsúlyozza, melyek aranyló színezete folyamatosan reagál a fényviszonyok változásaira. A ház másik ikonikus jellemzője az organikus, lebegő tetőszerkezete, melyet a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva formált meg a tervező. A tetőzetében szinte nincsenek szögletes elemek, csak kizárólag hullámzó formák; felületét közel 100 egyedi tervezésű fénykút töri át, amelyek közül több átvezeti a természetes fényt a belső terekbe, és ezzel különleges atmoszférát teremt.

 

Az épület unikális külső megjelenéséhez hasonlóan egyedi belső felépítés párosul; a Magyar Zene Háza összetett zenei-, pedagógiai- és programkínálatát az épület hármas szintfelosztása is tükrözi. A térszint alatti terek a kiállításoké, itt kaptak helyet az állandó és időszaki tárlatok, összesen mintegy 2000 négyzetméteren, illetve szintén itt található az egyedülálló hangdóm is. A park szintje az előadóművészeté, ahol a koncerttermek és a szabadtéri színpad nyújtanak élőzenei programokat. Az épület emeleti szintje pedig az elmélyüléshez és az oktatáshoz kínál világos, de jól tagolt tereket. Itt található a digitális archívum, amely elsősorban a magyar könnyűzene történetének számos dokumentumát tartalmazza, a multimédiás könyvtár és klub, valamint a zenepedagógiai termek.

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Galéria kép 4
Galéria kép 5
Galéria kép 6
Galéria kép 7
Galéria kép 8
Galéria kép 9
Galéria kép 10
Galéria kép 11
Galéria kép 12
Galéria kép 13
Galéria kép 14
Galéria kép 15
Galéria kép 16
Galéria kép 17

Magyar Zene Háza állandó kiállításáról – Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben

A Magyar Zene Háza állandó kiállítása, mely a legelső átfogó zenetörténeti állandó kiállítás Magyarországon, az európai, s benne kiemelten a magyar zenetörténet fordulópontjain vezeti végig a látogatókat. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben címet viselő, mintegy 1000 négyzetméteren felépülő tárlaton a látogató, interaktív résztvevőként, egy élményekkel teli történetet járhat be, egy téralapú fejhallgató segítségével. A zenetörténeti kalandozás az ősember mágikus cselekményeitől, vagyis a zene születésének pillanatától indul, majd a magyar népzene gyökereivel folytatódik. Az első fordulópont az írott zene megjelenése, ezt követi a többszólamúság, majd az újabb fordulat, az opera műfajának megszületése. „Bekopogtathatnak” az érdeklődők a legnagyobb mesterekhez, Haydnhoz, Bachhoz, Mozarthoz, Beethovenhez, illetve virtuális terepasztalon elevenednek meg a zenetörténet szempontjából fontos, 18. századi európai városok. Kiemelten mutatja be a tárlat Erkel Ferenc és Liszt Ferenc alkotó egyéniségét, jelentőségét, és megjelenik a 20. század is, melynek zenetörténete elképzelhetetlen Bartók Béla és Kodály Zoltán nélkül. De ez a kor egyben az avantgárd zenei kísérletek, az újító törekvések ideje is, megjelenik a technológia fejlődésének hatása, a fonográftól a legmodernebb hanghordozókig és az elektromos hangszerekig, amelyek végig kísérik a mindent elsöprő populáris zenei stílusok térhódítását.

 

A Magyar Zene Háza időszaki kiállítása

2024 év elejéig volt láthathó a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása, a „Nekünk írták a dalt!”, mely a rendszerváltozás előtti évtizedek populáris zenéjét és társadalmi vonatkozásait dolgozta fel 8 különböző témakörön keresztül. A tárlat nemcsak a politikával átitatott korszak kiemelkedő előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszált, hanem bemutatta az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat, a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat, a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló, erős politikai cenzúrával felügyelt intézményrendszert, a klubok, turnék és hangszerek világát, valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó viszonyát.

 

2024-ben pedig Rihanna, Björk, Whitney Houston, Janelle Monáe, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman és még sok más meghatározó előadóművész személyes történetén – és eredeti fellépőruháin, jelmezein – keresztül a dívák rendkívüli erejét és kreativitását mutatja be a Zene Háza új időszaki tárlata, a Dívák & Ikonok című kiállítás.Rihanna, Björk, Whitney Houston, Janelle Monáe, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman és még sok más meghatározó előadóművész személyes történetén – és eredeti fellépőruháin, jelmezein – keresztül a dívák rendkívüli erejét és kreativitását mutatja be a Zene Háza új időszaki tárlata, a Dívák & Ikonok című kiállítás.

 

Hangdóm

Az állandó tárlat mellett különleges audiovizuális élményt nyújt a hangdóm, melyben felfedezhetjük a bennünket körülvevő hangzó világot. Az egyszerre körülbelül 50 látogatót befogadni képes attrakció mintegy 150 négyzetméteren kapott helyet a kiállítóterek mellett. A látogatót egy kupola alakú tér öleli körül, melyre körben vetítővásznat feszítettek, ahol a látvány mellett több mint 30 hangszóróból hallhatók a minket körülvevő hangok: a természet hangjaitól a komponált zenéig sokféle hangzó effektust hallunk. A látvány és a hanghatások együtt adják az itt vetített kisfilmek – vagy inkább hang- és képfantáziák – szuggesztív élményét. A hangdóm az ismeretterjesztésen túl különböző zenei kísérletekre és művészeti projektekre is alkalmas tér.

 

Akusztikai bravúr a Zene Háza koncerttermének különleges hangzása

Világszerte ritkaságnak számít egy olyan koncertterem, melynek üvegből vannak a falai. Látványként izgalmas és egyedi, ugyanakkor az akusztikát tekintve óriási kihívást jelentetett tervezőnek és kivitelezőnek egyaránt. A feladat megoldására azonban egy óriási nemzetközi tapasztalattal rendelkező japán cég vállalkozott, a Nagata Acoustics, amely a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a hamburgi Elbphilharmonie, a szentpétervári Mariinszkij Színház koncertterme és a Philharmonie de Paris akusztikáját is tervezte. A Magyar Zene Háza akusztikájának kidolgozása során a Nagata Acoustics kezdetektől fogva szorosan együttműködött a tervező Fujimotóval, és innovatív megoldásokkal közelítették meg a kihívást. A nagy, összefüggő üvegfelületek helyett valamivel kisebb és cikkcakk alakban megtört falat hoztak létre, mert így a falnak ütköző (beérkező) hang nem közvetlenül, hanem szétszóródva verődik vissza a felületről, ami homogén hangzást eredményez. A Nagata Acoustics munkatársai a koncertterem elkészültét követően egy héten át végeztek méréseket: a termet először hangosítás nélkül, majd akusztikus hangszerekkel (szóló fuvolával, vonósnégyessel, népi hangszerekkel), végül pedig hangosítással is tesztelték. A próbák során megállapították, hogy a terem bármelyik pontján hallgatva ugyanaz az a kiváló akusztikai hangminőség szólal meg.

 

A Magyar Zene Háza kivitelezését a Magyar Építő Zrt. és a T-Systems Magyarország végezte, a műszaki ellenőr és a lebonyolító az Óbuda-Újlak Zrt. és FŐBER Zrt. konzorcium volt, Sou Fujimoto magyar tervezőpartnere az M-Teampannon Kft.

A Magyar Zene Háza eddig elnyert hazai és nemzetközi elismerései

A Magyar Zene Háza eddig elnyert hazai és nemzetközi elismerései

 • International Property Awards - Legjobb nemzetközi középület, 2019
 • Music Cities Awards - A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése, 2020
 • CNN - A világ legjobban várt épülete, 2021
 • Portfolio Property Awards - Különdíj, 2022
 • Time Out Magazin – A világ legjobb kulturális vonzerői 2022-ben
 • MIPIM Awards – A zsűri fődíja, 2022
 • German Design Council - Iconic Award, 2022
 • World Travel Awards - Európa vezető új turisztikai attrakciója, 2022
 • Architecture Masterprize - Architectural Design of the Year, 2022
 • Szállás.hu – Év turisztikai attrakciója, 2022
 • Közmédia – Év embere: Sou Fujimoto, 2022
 • Építőipari Nívódíjak - kulturális középület, épületgépészet és acélszerkezet kategória, 2022
 • Építéstudományi Egyesület és Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség -Épületgépészeti nívódíj, 2022
 • Time Magazine - World's Greatest Places, 2023
 • Architectureal Digest Magazine – WoW list, 2023
 • Közbeszerzési Nívódíj, Építési beruházás kategória nyertese, 2022
 • Indigo Design Award - Gold Winner in Wayfinding for Graphic Design, 2023
 • Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége - Aranykefe Vándordíj (Tetőszigetelési kategória), 2023
 • Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége - Aranykefe Vándordíj (Épületszerkezet kategória), 2023
 • Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége – Az év tetője fődíj, 2023
 • Magyar Építőművészek Szövetsége - Csonka Pál díj: Sou Fujimoto tervező, Puskás Balázs szerkezettervező és Varga Bence építészmérnök, 2023
 • International Project Management Association – Az év projektmenedzsere, aranyérem: Pém Attila, 2023
 • International Federation of the Roofing Trade - IFD Award Aranyérem (Lapostető Szekció), 2023
 • Guardian, a világ leginspirálóbb turisztikai célpontjai, 2024
 • FIABCI Prix d'Excellence Awards, legjobb nemzetközi középület, ezüstérem, 2024

Ajánlott hírek