Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

2024/05/17 Aktualitások

Soha ennyi nemzetközi és magyar sztárt bemutató attrakció nem volt még látható itthon, mint a londoni Victoria and Albert Museum utazótárlata, melyet 2024. május 18-tól tekinthet meg a közönség. A tárlat lenyűgöző látványvilágával, átgondolt és izgalmas dramaturgiával kápráztatja el a hazai közönséget, és ad mindeközben társadalomtörténeti korrajzot a női előadók világáról a 19. századtól napjainkig.

Popzenei világsztárok, filmcsillagok, operadívák – több mint száz nemzetközi és magyar előadóművész eredeti fellépőruháin, jelmezein, kellékein, plakátjain, kép- és hangfelvételein keresztül elevenedik meg a dívák története a Magyar Zene Háza új kiállításában, amely május 18-tól szeptember 15-ig látogatható. Rihanna, Björk, Billie Eilish, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Beyoncé, Sade, Janelle Monáe, Whitney Houston, Maria Callas, Edith Piaf mellett Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, Rúzsa Magdi és még sokan mások szerepelnek a most nyíló Dívák & Ikonok kiállításon.

A Dívák & Ikonok kiállítás a világ legnagyobb iparművészeti- és design múzeumából, a londoni Victoria and Albert Museumból (V&A) érkezik először Budapestre, hogy ezt követően megkezdje világkörüli útját. Az utazótárlat eredeti helyszínén mindvégig teltházzal működött és közel 300 ezer látogatót vonzott a világ különböző tájairól. A látogató a felvonultatott világsztárok életében mélyülhet el, de rajtuk keresztül megismerheti a dívajelenséget is: megérthetjük, hogyan változott a női előadók társadalmi megítélése az elmúlt 150 évben, hogyan indultak el az egyenjogúsági mozgalmak, és mindeközben hogyan formálódott a nők előadóművészetben betöltött szerepe.

 

A Dívák & Ikonok kiállítást Závogyán Magdolna, kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg, Kate Bailey, a londoni kiállítás kurátora örömét fejezte ki, hogy az utazótárlat elkezdte világkörüli útját, és elsőként a Zene Házában kapott helyet. A tárlaton szereplő magyar dívák személyesen is megtekintették a kiállítást, az eseményen részt vett többek között Marton Éva, Medveczky Ilona, Sebestyén Márta, Lakatos Mónika, Sena Dagadu, Péterfy Bori, Zsédenyi Adrienn Zséda.

 

 

A kiállítás első része a 19. századtól történelmi kontextusba helyezi a díva megteremtését, feltárja a színpad és a képernyő istennőit: megismerhetjük az első operadívákat, a korai primadonnákat, az emberi testet felszabadító táncosokat – Josephine Baker, Lakatos Gabriella –, vagy a hollywoodi dívák – Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, Gábor Zsazsa – személyes történetét, rajtuk keresztül pedig elmélyülhetünk a nőiséghez kapcsolódó változásokban, a nők jogaiért folytatott küzdelmekben.

 

A második felvonás hat különböző perspektívára építve a modern dívát, a díva-galaxis válogatott sztárjait ünnepli. Azokat a forradalmi előadókat, akik művészetükkel, hangjukkal és önazonosságukkal a társadalom változását, fejlődését szolgálják. Láthatóak Tina Turner, P!nk és Cher, a sztár-dizájner Bob Mackie által tervezett ikonikus szettjei, de Billie Eilish, Rihanna, Adele, Björk, Whitney Houston és sokak koncertekről, díjátadókról, klipekből, lemezborítókról, híres fotókról ismerős fellépőruhái is megtekinthetők a kiállításon.

 

Meghatározó női előadóművészek mellett néhány emblematikus, körülrajongott, sőt, olykor istenített férfi-sztár is megjelenik, akik amellett, hogy ikonná váltak, hatott rájuk a dívák világa. A kiállítás ezen szekciójában látható Freddie Mercury ruhája, amit a ’86-os, híres budapesti koncertjén viselt, de Elton John féldrágakövekkel kirakott jelmeze, Prince ikonikus cipője, illetve megjelenik Kóbor János és Demjén Ferenc is, akik extravagáns színpadi jelenlétükkel kapcsolódnak a dívasághoz.

 

További érdekességek, információk és kísérő programok megtalálhatóak a Magyar Zene Háza honlapján.

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Galéria kép 4
Galéria kép 5
Galéria kép 6
Galéria kép 7
Galéria kép 8
Galéria kép 9
Galéria kép 10
Galéria kép 11
Galéria kép 12
Galéria kép 13
Galéria kép 14
Galéria kép 15
Galéria kép 16
Galéria kép 17
Galéria kép 18

Ajánlott hírek