Városligeti KRESZ park

A Liget hagyományosan egyik legnépszerűbb családbarát célpontja, a mindennapi közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkrész: a KRESZ park. Az elmúlt évtizedekben méltatlanul leromlott állapotban várta a megújulást, melyre a Liget Budapest Projektnek köszönhetően 2024-ben kerülhetett sor. Átadásával az eddig 3 milliós látogatottságot elért Nagyjátszótérhez fogható méretű, összetettségű és vonzerőjű attrakcióval gazdagodott a Liget családbarát kínálata. Miniatűr vonatok, repülők, helikopter és egy irányítótorony is várja a kicsiket, de felépült egy mini városrész is, ahol interaktív környezetben gyakorolhatják a biztonságos közlekedés alapjait.

A megújított KRESZ park lett az ország legnagyobb, és legkomplexebb, a különböző korosztályú gyerekeket játékosan a közlekedési szabályokra tanító, és közben kikapcsolódásra, sportolásra is alkalmas, zöld parkja. A felújítás eredményeként a KRESZ park és környezete alapjaiban született újjá: korszerű játékelemeket telepítettek, a közlekedési infrastruktúrát modernizálták, valamint a bővítették a zöldfelületeket és pihenőhelyeket. Összesen több mint 30.000 m2 parkfelület született újjá, elültettek 39 db lombosfát, több mint 5.600 cserjét és mintegy 22.000 évelőt. A felújítás során különös figyelmet fordítottak a biztonságos és akadálymentes hozzáférésre.

KRESZ suli

2024. június 1 - augusztus 27. között KRESZ suli foglakozásokra várunk kicsiket (5-7 évesek) és nagyokat (8-12 évesek), ahol együtt megtanuljuk és begyakoroljuk a biztonságos közlekedés alapjait.

Az ingyenes regisztrációhoz Liget+Kölyök tagság szükséges, mely egyszeri 1500 Ft-os adminisztrációs díj mellett kiváltható és folymatosan bővülő kedvezményeket ad a családos parkhasználathoz.

Kattints a tagságért, regisztrálj a KRESZ suli foglalkozásokra és szerezd meg a Liget jogsit!

 

Tanulás játékos formában

 

A parkrész funkciójában továbbra is KRESZ alapvető szabályait, illetve a biztonságos közúti közlekedés mindennapos helyzeteit mutatja be, a gyerekek számára érthető, játékos formában. A KRESZ parkba telepített forgalomtechnikai eszközök 1:2 -es arányú kicsinyítéssel valósultak meg. A fejlesztés fő attrakciója egy miniatűr városrész, melyben egy teljes utcakép is megelevenedik közlekedési táblákkal, jelzőlámpákkal, vasúti sorompóval, benzinkúttal, szerelőponttal de még az elektromos autók töltőjével is megismerkedhetnek. A városrész két oldalán házacska sor kapott helyet, melyek fedett egységeiben berendezett vasútállomás, repülőtér és utasváró található.

 

Kikapcsolódás az egész családnak

 

A megújult KRESZ parkban játékos közlekedési tematikájú foglalkozásokkal is várják majd a gyerekeket. Az eseményeken a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum múzeumpedagógusai és a Bikeride Sportegyesület szakemberei közreműködésével a kicsik a KRESZ alapismereteitől a kerékpározás technikai át balesetmentes közlekedés legfontosabb szabályaiig mindent elsajátíthatnak. A fejlesztéssel természetesen gondoltak a Városliget vonzáskörzetében működő oktatási intézményekre is, így a KRESZ pálya déli oldalán, jól elérhető helyen ping-pong asztalokat, és egy street ball egykosaras kosárpályát is kialakítottak. Az egész család kényelmét ivókútak, új utcabútorok szolgálják. A kerékpárral, kisautóval, rollerrel történő közlekedő felületek kiegészültek a gyalogos közlekedést egyértelműen kijelölő járdákkal. A sötétedés utáni biztonságos használatot a Városliget korábban már felújított részein is látható, egységes új közvilágításrendszer segíti.

 

Előzmények

 

A Városliget észak-keleti sarkánál található KRESZ park a 70-es években létesült és sokáig fővárosunk legnagyobb oktató parkja volt, gyerekek ezrei tanulták meg itt a közúti közlekedés alapvető szabályait még jóval a jogosítvány megszerzése előtt. Sajnos a rendszerváltást követően a park gondozása, őrzése megszűnt, és az idő múlásával használhatatlanná vált. A kétezres évek első évtizedében tovább romlott a terület helyzete, 2006-ban ugyan civil szervezetek cégek közreműködésével, saját erőből egy kisebb felújítást végrehajtottak, de a parkrész régóta várt teljes rehabilitációjára csak a Városliget megújításáról szóló törvény elfogadásával, és a Liget Budapest Projekt létrejöttének köszönhetően nyílt lehetőség.

Ajánlott hírek