Magyar Innováció Háza

Budapest egyik legnépszerűbb múzeuma, a Közlekedési Múzeum alapjaiban születik újjá, és az eddigi szűkös és méltatlan múzeumi környezet helyett immár két helyszínen, két nagy kiállítóhelyen és 21. századi körülmények között mutatja be páratlan gyűjteményét. Az újjáépülő városligeti épületben, a Magyar Innováció Házában, a magyar műszaki találmányokat és innovációt, azok hatásait bemutató interaktív kiállítás jön létre, míg a közel 120 éves Közlekedési Múzeum egy barnamezős beruházás során felépülő, több tízezer négyzetméteres épületben kap új otthont a MÁV egykori Északi Járműjavítójának területén.

A millenniumra épült Közlekedés Csarnoka volt az otthona az 1899-ben létrejött Magyar Királyi Közlekedési Múzeumnak, amely az egyik legelső ilyen tematikájú kiállítóhely volt a kontinensen. Most az eredeti pompa visszanyerése mellett a gyűjteményi, a kiállítói és a közönségforgalmi terek is a legkorszerűbb, 21. századi megfogalmazásban jönnek létre – immár a Magyar Innováció Házában.

 

A régi-új intézmény majdani kiállítása túlmutat egy egyszerű a technikatörténeti bemutatón: olyan társadalomtörténeti tárlat lesz, amely segít megismerni, hogy hogyan hatott a közlekedés a társadalomra, és milyen igények szülték a technológiai innovációkat. A megújult múzeum pedig olyan élményt ígér a látogatóknak, amely a tárgyak mellett a történeteket hozza előtérbe, szinte moziszerűen bemutatva az elmúlt korok közlekedés-technológiai eseményeit.

 

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a múzeum épületét a Pfaff Ferenc által jegyzett 1896-os eredeti tervek felhasználásával állítják helyre a Mérték Építész Stúdió segítségével. A rekonstrukció során visszaépül az eredeti épület ikonikus kupolája is, mégpedig egyedi funkcióval: kilátóként nyújt majd panorámát a megújult Városligetre.

Magyar Innováció Háza building image
Státusz:
Tervezés alatt
Galéria kép 0
Galéria kép 1