Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ

A Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria összesen közel 350 ezer műtárgyának megőrzéséhez biztosít kiemelkedő szakmai feltételeket és technikai hátteret a Liget Budapest Projektben 2019-ben elkészült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületegyüttese. Az OMRRK nemzeti közgyűjteményeink sok évtizedes gyűjteményi és raktározási problémáira jelent hosszú távú, korszerű és megnyugtató megoldást. Az OMRRK 2020-ban a Budapest Építészeti Nívódíjának dicséretében részesült, míg 2021-ben Európa legjobb középületének választották a londoni International Property Awards rangos megmérettetésén. A ház a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM minősítését is elnyerte.

A világ élvonalában

A három nagy nemzeti közgyűjtemény számára az OMRRK felépítése nem csupán sok évtizedes hátrány ledolgozását jelenti: a fejlesztés meg is előzte korát, hiszen hasonlóan komplex kiszolgáló létesítménnyel még a kontinens nagy múzeumjai is csak elvétve rendelkeznek. A londoni British Museum és a szentpétervári Ermitázs frissen elkészült, illetve a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel összevetésben - képességeiben, felszereltségében és kapacitásában – is állja a versenyt a hazai fejlesztés.

Az ultramodern épület kiemelt fontosságú a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum számára, hiszen ezeknek az intézményeknek felbecsülhetetlen értékű, több mint 300 ezer darabos raktári anyagát őrzi, végre ezekhez a nemzeti kincsekhez méltó, világszínvonalú körülmények között. A beruházás ezen nemzeti közgyűjtemények sok évtizedes gyűjteményi és raktározási problémáira jelent hosszú távú, megnyugtató megoldást.

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ building image
Státusz:
/projekt/orszagos-muzeumi-restauralasi-es-raktarozasi-kozpont
Terület:
33 000 m2
Tervező:
Narmer Építészeti Stúdió
Kivitelező:
Strabag

A komplexum a Városliget közelében, a Szabolcs utcai egykori kórház területén, a Narmer Építészeti Stúdió tervei szerint épült fel, a Liget Budapest Projekt keretében. A mintegy 37 ezer négyzetméteren, négy térszín alatti és három afeletti szinten világszínvonalú műtárgyraktárakat, restaurátor-műhelyeket, kutatószobákat, műtermeket alakítottak ki, illetve itt kap helyet – szintén új intézményként – a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is. Az épületegyüttes körül egy, a nyitvatartási időben szabadon használható, 13 ezer négyzetméteres park is született.

 

Értékmentés a barnamezőn

A valaha itt álló Izraelita Kórház Freund Vilmos tervei alapján épült, 1889-ben. A két világháború között Budapest egyik legrangosabb klinikája volt, falai között számos hazai és nemzetközi hírű tudós orvos dolgozott. A második világháború után az intézmény Orvostovábbképző Intézet lett, később egyetemi rangot kapott, 2000-ben beolvadt a Semmelweis Orvostudományi Egyetembe, mígnem 2007-ben bezárták.

Az OMRRK-nak kiválasztott középső telekrészen két megmenthető állapotú eredeti épület állt, az egykori Bródy Adél Klinika és a volt zsidó imaház, az összes többi építményt elbontották. A telek Vágány utcai oldalán felépült raktárbázis központi eleme egy modern épület, amely anyagában színezett, terrakotta nyersbeton homlokzatával rímel a régi kórházi épületekre, de egyértelműen mai alkotás. Az új központi épület földszintjén bejárható a tanulmányi raktár, melyben a Szépművészeti Múzeum századfordulós gipsz szobormásolatait állítják ki. A földmunkák során 108 ezer köbméternyi talajt mozgattak meg, 4800 tonna betonacélt és mintegy 500 kilométernyi kábelt használtak fel. 160 talajszondás és egy levegős hőszivattyú segítségével az épületek teljes hűtési és fűtési energiáját biztosíthatják, a tetőkön elhelyezett napelemek pedig a villamos energia felhasználás egy jelentős részét is fedezik.

 

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Galéria kép 4
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ hazai és nemzetközi elismerései

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ hazai és nemzetközi elismerései

  • International Property Awards - Európa legjobb középülete, 2021
  • Budapesti Építészeti Nívódíj – Dicséret, 2020

Ajánlott hírek