OMRRK a modern műtárgyraktározásért

OMRRK a modern műtárgyraktározásért

2024/04/02 Liget 10

A Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria összesen közel 350 ezer műtárgyának megőrzéséhez biztosít kiemelkedő szakmai feltételeket és technikai hátteret az európai viszonylatban is egyedülálló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületegyüttese.

A valaha itt álló Izraelita Kórház a két világháború között Budapest egyik legrangosabb klinikája volt, falai között számos hazai és nemzetközi hírű tudós orvos dolgozott. A második világháború után az intézmény Orvostovábbképző Intézet lett, később egyetemi rangot kapott, 2000-ben beolvadt a Semmelweis Orvostudományi Egyetembe, mígnem 2007-ben bezárták.

 

Az OMRRK megépítése nemzeti közgyűjteményeink sok évtizedes gyűjteményi és raktározási problémáira jelentett hosszú távú, korszerű és megnyugtató megoldást. Az elkészült intézmény képességeivel, felszereltségével és kapacitásával pedig a kontinens nagy múzeumai is csak elvétve rendelkeznek.

A 37.000 négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú restaurátor-műhelyek, raktárak, kutatószobák mellett itt működik a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is. A két megmenthető állapotú eredeti épületet, melyek a középső telekrészen álltak megőriztük és felújítottuk: az egykori Bródy Adél Klinikát és a volt zsidó imaházat. A londoni British Museum és a szentpétervári Ermitázs, illetve a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel összevetésben is állja a versenyt a hazai fejlesztés.

Ajánlott hírek