Új pompában a botanikus kert

Új pompában a botanikus kert

2024/04/06 Liget 10

2019 év végére visszanyerte régi fényét a Városliget legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újra nyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztünk el.

A korábban Kis Botanikus Kertnek hívott parkrészt a Fővárosi Kertészeti Vállalat 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. Az évtizedek során a kert állapota folyamatosan romlott, növényállománya zsugorodott, infrastruktúrája elavult. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget.

 

A megújult kertbe több mint 300 különböző fajtájú új növényből 35.000 példányt ültettünk el. Megújulása után a kert ismét a Liget színes és hangulatos közösségi terévé vált, amely akár szabadtéri biológia órák, környezetismereti foglalkozások színteréül szolgál a környékbeli óvodák és iskolák számára.

A bemutatókertben gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert látványosságai közé tartozik a területet behálózó, forrás táplálta, csobogós patakrendszer és a két, nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató vízmedencék. Különleges élményt nyújt a kert területén átvezető, a patakot is keresztező úgynevezett Kneipp ösvény, amely olyan tematikusan kialakított útvonal, ahol mezítláb kell végigmenni. A különböző felületeken való mezítlábas járás javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra.

Ajánlott hírek