Visszatérő, mégis új: Néprajzi Múzeum

Visszatérő, mégis új: Néprajzi Múzeum

2024/04/07 Liget 10

A Néprajzi Múzeum hazaért a Városligetbe: a gyűjtemény a nagyközönség számára 1896-ban itt, a Millenniumi Kiállítás Néprajzi Falujában mutatkozott be először, majd hosszú évekig a Ligetben álló nagy Iparcsarnok adott teret a néprajzi gyűjteménynek. Most az egykori Felvonulási tér bazaltkockákkal borított területén, ahol napi több ezer autó parkolt, Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete jött létre.

A múzeum tervezésére meghívásos, anonim, nemzetközi tervpályázatot hirdettek, amelyen olyan világhírű építészek szálltak ringbe, mint például a Pritzker-díjas Zaha Hadid és Rem Kolhaas, a Bernard Tschumi Architects és a Björke Ingels Group. A nemzetközi zsűri egyhangú döntésével a Ferencz Marcel vezette NAPUR Architect pályaműve lett a győztes.

 

A két egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7 000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt.

Interaktív tárlatok mellett mintegy 4 000 műtárgyat felvonultató, lenyűgöző Kerámiatér és a Liget Budapest Látogatóközpontja várja az érdeklődőket a Budapest aranykorát bemutató óriásmakettel.

A homlokzatot alkotó kis kockákat egy speciális robot helyezte be azokba a lézervágott alumínium rácsokba, melyekből több mint 2.000 darabot rögzítettek fel az épület. A több, mint 7 ezer négyzetméteres tetőkertje Budapest egyik kedvelt találkozóhelyévé vált, kiránduló iskoláscsoportoktól a piknikező családokon át leánykérésekig, már számtalan élménynek adott helyszínt.

Ajánlott hírek