Parkolás a mélyben - művészettel karöltve

Parkolás a mélyben - művészettel karöltve

2024/04/07 Liget 10

A Városliget régóta várt autómentesítésének fontos mérföldköve, hogy a parkot hosszú évtizedek óta fojtogató, bazaltkockával borított autóparkoló helyén 2020 év végén elkészült a Múzeum Mélygarázs.

A Liget Budapest Projektet megelőzően az 56-osok terén körülbelül 1500 autó parkolt naponta, ami óriási környezeti terhelést jelentett a Liget élővilágára nézve. A Múzeum Mélygarázs létrejöttével végre megszűnt a felszíni parkolás, helyette pedig egy három szint mély, 800 férőhelyes létesítmény kínál a korábbinál sokkal jobb és környezetkímélőbb parkolási lehetőséget a parkba érkezőknek és a környéken lakóknak.

 

A mélygarázs minden bizonnyal Európa egyik leglátványosabb „parkolási élményét” nyújtja, hiszen a belső terei – a Városliget és a művészetek évszázados összekapcsolódására reflektálva - 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekművét idézi meg, Moholy-Nagy Lászlótól Keserü Ilonán, Maurer Dórán és Bak Imrén át Victor Vasarelyig

Az akadálymentesen hozzáférhető mélygarázsban külön beállót kaptak a mozgássérültek járművei, a motorosok, az elektromos autókkal érkezőknek pedig töltővel ellátott helyeket alakítottunk ki. A Múzeum Mélygarázs térszint feletti részét visszaadtuk a Városligetnek, a bazaltkockás sivatag helyett egy hangulatos sétány jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel.

Ajánlott hírek