Hangzó csodavilág: Zene Háza

Hangzó csodavilág: Zene Háza

2024/04/07 Liget 10

Valódi kortárs építészeti remekmű a japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett ikonikus épület: organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt.

A Magyar Zene Háza a lepusztult Hungexpo irodaházak helyén épült fel, mellyel egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy 7 000 négyzetméternyi zöldfelület újítottunk meg, és tettük ismét a Városliget szabadon látogatható parkfelületévé.

 

Nem véletlen, hogy 2022 januári nyitása óta a Magyar Zene Háza hazánk egyik legtöbbet posztolt épületévé vált, számtalan fotón, videón köszön vissza social mediában, útikönyvek, programajánlók kihagyhatatlan eleme, címlapok állandó szereplője itthon és külföldön egyaránt.

 

A formabontó külső egy komplex zenei beavató intézményt rejt, amely sokszínű programkínálatával egész évben a zene számtalan élményét tárja látogatók elé. Az új intézmény példátlanul gyorsan Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált: koncertjei, kiállításai folyamatosan teltházasak, de sokan csak azért is betérnek, hogy megcsodálják az épületet.

Az épület légiességet a hatalmas üvegfalai adják, pontosan 94 darab, melyek mindegyikét egyedileg gyártották le, magasságuk néhol eléri a 12 méteres magasságot is. A ház természetbe olvadását az álmennyezetben elhelyezett többezer, stilizált növényi levelet mintázó díszítő elem is adja, melyek aranyló színezete folyamatosan reagál a fényviszonyok változásaira. Az organikus, lebegő tetőszerkezetét a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva tervezték, melyeken közel 100 egyedi tervezésű fénykút látható, ezek közül több átvezeti a természetes fényt a belső terekbe.

Ajánlott hírek