A Román Csarnok is megújult

A Román Csarnok is megújult

2024/04/02 Liget 10

Az 1906-ban megnyílt múzeum épülete több részleges rekonstrukción átesett már, de a Román-szárny felújítása, az épületgépészet átfogó fejlesztése, a megfelelő méretű és színvonalú közönségforgalmi terek kialakítása évtizedek óta váratott magára.

A Szépművészeti történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatainak köszönhetően most nemcsak az épület újult meg, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve a múzeum állandó kiállításait is újrarendezték.

 

A Liget Budapest Projekt keretében végzett rekonstrukció során 2018-ra felújították a második világháborúban jelentős károkat szenvedett, azóta raktárként használt impozáns Román Csarnokot, korszerűsítették a múzeum fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a tetőszerkezet nagy részét és egújult a reneszánsz stílusú Michelangelo terem is, amely az elmúlt évtizedekben a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionált.

A múzeum leggazdagabban dekorált terét, a román kori templombelsőt idéző Román Csarnokot több mint 70 éven át nem láthatta a nagyközönség, miután a második világháborúban bombatalálat érte. A felújítás eredményeként 2000 m2-rel nőttek a múzeum kiállítóterei, és a műtárgyraktáraknak is csaknem félezer négyzetméterrel több hely jut. Több mint négy évtized után a magyar művészet végre hazatért a Szépművészetibe, így a múzeum a 18. század végéig együtt mutatja be az egyetemes és a magyar művészet történetét.

Ajánlott hírek