Komáromban is sikeres megújítás

Komáromban is sikeres megújítás

2024/04/07 Liget 10

Egy igazi családbarát kulturális intézménnyel gazdagodott Komárom városa, hiszen a Liget Budapest Projektben gyönyörűen helyreállított Csillagerőd 2021-ben megnyílt, ahol interaktív múzeumi körülmények között izgalmas ismertterjesztő időutazáson vehetnek részt az érdeklődők.

Az épületben a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszmásolati gyűjteményének csaknem 300 jeles darabja talált otthonra, az antikvitás korától a reneszánszig megidézve az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait. A komáromi Csillagerőd felújítása során – ahol lehetséges volt - igyekeztünk az eredeti állapotokat helyreállítani, ehhez a bécsi katonai archívumban megtalált korabeli tervrajzok nyújtottak segítséget.

 

Az új, kibővített komplexumban a 21. századi igényeknek megfelelően nemcsak kiállítóterek, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kaptak. Az ágyú- és lőállásokat visszaállítottuk történelmi állapotukba, az udvaron pedig egy szabadtéri színpadként is használható területet alakítottunk ki.

A gondos restaurálás eredményeként egyfajta „kultúrtörténeti tanösvényként” Komáromban is tanulmányozhatók az ókori, a középkori és a reneszánsz szobrászat kiemelkedő alkotásai. A kiállított gipszmásolatok segítségével olyan jellemző vonásokat, összefüggéseket figyelhetünk meg, amelyeket egyetlen hagyományos tárlat sem képes bemutatni.

Ajánlott hírek