Szépművészeti Múzeum - Román Csarnok

A Szépművészeti történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatai valósultak meg a Liget Budapest Projektnek köszönhetően, melyben nemcsak az épület újult meg, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve a múzeum állandó kiállításait is újrarendezték. Az 1906-ban megnyílt múzeum épülete több részleges rekonstrukción átesett már, de a Román-szárny felújítása, az épületgépészet átfogó fejlesztése, a megfelelő méretű és színvonalú közönségforgalmi terek kialakítása évtizedek óta váratott magára.

A rekonstrukció során felújították a második világháborúban jelentős károkat szenvedett, azóta raktárként használt impozáns Román Csarnokot, korszerűsítették a múzeum fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a tetőszerkezet nagy részét, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben. Megújult a reneszánsz stílusú Michelangelo terem is, amely az elmúlt évtizedekben a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionált. Nagyobb helyre került a ruhatár, és új étterem is várja a látogatókat.

Szépművészeti Múzeum - Román Csarnok building image
Tervező:
Mányi Építészeti Stúdió
Kivitelező:
Magyar Építő Zrt.

70 év után látogatható ismét a Román Csarnok

A múzeum leggazdagabban dekorált terét, a román kori templombelsőt idéző Román Csarnokot több mint 70 éve nem láthatta a nagyközönség. A felújításig raktárként funkcionáló teremben a Régi Képtár festményeinek egy része mellett a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat is itt tárolták. Most a Liget Budapest Projekt keretében megoldódik ezeknek az évtizedek óta hányattatott sorsú másolatoknak a sorsa is: a műtárgyak a Komáromi Csillagerődbe, valamint a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerülnek.

 

A Szépművészeti felújításának legfontosabb hozadéka, hogy az egyiptomi és az antik kollekció mellett a múzeum a régi mesterek tára lett, miután a magyar anyag – a Magyar Nemzeti Galériából – hazatért a Hősök terére, és így újra együtt látható az egyetemes és a magyar művészet története a 18. századig. Múlt évben a mélyföldszinti terek és a felújított Román szárny nagy része, valamint az ott található kiállítások nyíltak meg, az összes új állandó tárlat 2019 közepétől lesz látogatható. A Szépművészeti Múzeum megújítását 2020-ban az Európai Unió Kulturális Örökség Díjával, az Europa Nostra-val jutalmazták, amely kategóriájában az egyik legrangosabb nemzetközi elismerés.

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2

Ajánlott hírek