Múzeum Mélygarázs

A Múzeum Mélygarázs 2020 decemberi átadásával hatalmasat lépett előre a Városliget régóta várt autómentesítése. A Dózsa György úton létrehozott földalatti parkoló használatával könnyen, kényelmesen és nem utolsósorban akadálymentesen lehet megközelíteni a parkot. Ráadásul egész Európában egyedülálló különlegesség, hogy a Városliget és a művészetek évszázados összekapcsolódására reflektálva a mélygarázs belső terei a nemzeti képtár gyűjteményéből 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekművét idézik meg. A mélygarázs térszint feletti részét pedig visszakapta a Városliget: a korábban évtizedekig parkoló autók által megszállt, bazaltkockás terület helyén egy hangulatos sétány, a Városligeti Promenád jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel.

Fellélegzik a Liget

A Városliget megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldfelületének rehabilitációja és gyarapítása mellett radikálisan csökkentse a parkot évtizedek óta fojtogató autóforgalmat. A cél elérésének első lépéseként megszűnt a napi 1500 autót befogadó felszíni parkolás az Ötvenhatosok terén, helyette pedig a háromszintes, 800 autót befogadni képes Múzeum Mélygarázs várja a parkba érkezőket. Ennek köszönhetően az eddiginél lényegesen csendesebb és jobb levegőjű közparkban pihenhetnek, sportolhatnak, játszhatnak a látogatók.

Terület:
9 000
Tervező:
Unitef Zrt.
Kivitelező:
West Hungária Bau Kft.

A mélygarázs egész Európában egyedülálló, látványos különlegessége, hogy belső tereit a nemzeti képtár gyűjteményéből válogatott alkotások másolatai díszítik, melyek nemcsak a vizuális élményt növelik, de a tájékozódást is segítik. A falakon 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy geometrikus, nonfiguratív remekművének reprodukcióit láthatja a közönség a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum gyűjteményéből, a maga nemében teljesen egyedivé és a Városliget kulturális hagyományaihoz és átfogó megújításához méltóvá téve az új létesítményt.

A Múzeum Mélygarázsban látható műalkotások:

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Galéria kép 4
Galéria kép 5
Galéria kép 6
Galéria kép 7
Galéria kép 8
Galéria kép 9
Galéria kép 10
Galéria kép 11

Akadálymentes, kényelmes, biztonságos

Az akadálymentesen hozzáférhető mélygarázsban külön beállót kaptak a mozgássérültek járművei, a motorosok, az elektromos autókkal érkezőknek pedig töltővel ellátott helyeket alakítottak ki. A Múzeum Mélygarázs ideális választás a Városligeti Sportcentrumba vagy a futókörhöz érkező sportolóknak, a Nagyjátszótérre jövő családoknak, a Ligetbe látogatóknak, de a környező irodákban dolgozóknak és a szomszédos kerületek lakosainak is megkönnyíti a mindennapjait, utóbbiak ráadásul kedvezményesen parkolhatnak itt. Az önkormányzati lakossági várakozási engedéllyel rendelkező 6., 7. és 14. kerületi lakosok 17:00 és 9:00 között, 200 férőhely erejéig - egyszeri 2.000 forintos regisztrációs díj megfizetése mellett - ingyenesen parkolhatnak, amennyiben regisztrálnak a Liget Budapest Projekt honlapján.

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Galéria kép 4

Ajánlott hírek