Kutyás élményparkok

A társasházakban élő gazdák és négylábú társaik általában nagy bajban vannak a betonrengetegben, ha játékra adnák a fejüket. Budapest ugyan bővelkedik kutyafuttatókban, mégis nagy részük nincs karbantartva, vagy nincs kellőképpen felszerelve. Éppen ezért, a Városliget felújítása során két Kutyás élményparkot is kialakítottak a parkban, melyek felszereltségükben és szolgáltatásaikban páratlanok egész Budapesten. Ahogy azzal is szeretnénk megkönnyíteni a kutyával és a kutya nélkül érkező látogatók eligazodását, hogy egy sajátos használati útmutatót adunk a parkhoz, Ligeti Kutyakódex címmel. Szakértők bevonásával készítettük el a városligeti kutyázás szabályendszerét bemutató, segítő könyvecskét, mely gazdikhoz és kutyátlanokhoz egyaránt szól, és könnyebbé teszi az eligazodást, ha „kutyás” helyzetbe kerülsz, vagy csak kérdésed van ezzel a témakörrel kapcsolatban. Itt el is olvashatod a Ligeti Kutyakódexet:

Kutyás élményparkok building image
Terület:
Hermina: 5 000 m2 Ajtósi: 5 000 m2
Tervező:
Garten Studio

Kutyapancsoló

Az ásás végén, a nyugati oldalon egy 70 m2 területű kutyapancsolóban tudnak hűsölni, vagy pihenni az ebek, ami főleg a forró nyári napokon mutatja majd meg praktikus mivoltát. Ez a kifejezetten négylábúak számára létrehozott vizes élménytér 10 cm és 20 cm mélységű medencékből áll össze, aminek az alján egy-egy leürítő van beépítve, ahol a víz elfolyik, majd távozik a csatornába. A medencék bazalt beton burkolattal készülnek, ami geotextillel van elválasztva a termőtalajtól.

 

Labdázó, futtató

A Hermina úthoz közelebbi részen egy hatalmas füves területet alakítottunk ki a rehabilitáció során a nagy mozgásigényű kutyáknak, akiket a Városligeti körút felőli kijáratnál egy kerti csapnak köszönhetően akár ott helyben le is csutakolhatja a tulajdonosuk. A tervezett közvilágításnak köszönhetően a terület éjszaka és télen is alkalmas lesz a kései, póráz nélküli sétákra.

 

A kompromisszumok és egyeztetések mellett, a fejlesztés tervezése során természetesen a gazdik kényelmére is gondoltunk, akik támlás padokon pihenhetnek, míg kedvenceik az új pajtásaikkal rohangálnak. A részletekre is ügyeltünk és megfelelő sűrűségben helyeztünk el kutyaürülék gyűjtőket és ivókutakat, amiknek a hiánya eddig a legtöbb gondot okozta a kutyatulajdonosoknak.

A Hermina kutyás élményparkról

Igazi úttörő fejlesztésként 2018-ban nyitott meg Budapest legkomplexebb kutyaparkja a Hermina út és a Városligeti körút határán. Az 5280 m2 alapterületű, négy kapuval is ellátott kutyapark a funkciójához mérten három területből áll össze. Az első rész a Pántlika étteremnél található. Egy dombos terepplasztikákkal megformált felszínű ügyességi pálya, ahol ugratók, hidak és rejtett alagutak várják a négylábúakat, de szlalom elemekkel és ugratópályákkal is tesztelhetik rátermettségüket. Az ügyességi pálya központi részén egy 60m2-es homokos felület is épült, ahol az ásás örömeinek hódolhatnak a házi kedvencek. A Kutyás élménypark átadásával több, mint 5.000 négyzetméterrel nőtt a park zöld területe (mivel elbontott, használaton kívüli épületek helyére épült) és bővült a kutyázási lehetőségek sora, a városligeti kutyázás szabályai azonban nem változtak, a park teljes területe továbbra is szabadon használható, az elkerített területek kivételével.

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3

Az Ajtósi kutyás élményparkról

A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket 2020 év vége óta. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsom könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el.

 

A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti.

Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre.

 

Hogyan készültek a kutyás élményparkok?

A megnyitót egy rövidebb próbaüzem előzött meg, amikor is több négylábú, gazdi és szervezet tesztelhette a Liget Budapest Projekt első etapjában létrejött, Garten Stúdió által megtervezett új kutyás élményparkot. A tapasztalatok nagyon jók, a visszajelzések szerint mind a gazdik mind a kutyák elégedettek az eredménnyel, a szervezetek örömmel konstatálták, hogy kéréseik teljesültek és nagyon tetszett nekik a park minden eleme.

„Itt megőrült minden kutya és boldogan fedezte fel a fürdetőt és a játékokat … nagyon nagy élmény volt azt látni, hogy megvalósult és úgy valósult meg, ahogy mi azt terveztük.”- nyilatkozta Csonka Berta, az EB OVO Közhasznú Egyesület elnöke.

A tesztelőktől összegyűjtött vélemények, észrevételek alapján a tervezők további finomításokat végeztek el a területen annak érdekében, hogy a megvalósuló kutyapark a lehető leginkább találkozzon a felhasználók elképzeléseivel és megfeleljen a modern, városi kutyatartás alapelveinek a Hermina út és a Városligeti körút határán.

Az, hogy teljesen megújul a Városliget, a kutya tulajdonosoktól is fokozottabb figyelmet kíván és tudatos jelenlétet, hogy az ebek ne ássák ki a virágokat és a fiatal fákat, ne tegyenek kárt a mindannyiunk örömére létesülő új parkban. Az élménypark a pünkösdi hétvégén immáron hivatalosan is megnyitotta kapuit a parkhasználók és négylábú kedvenceik előtt, ami a nap 24 órájában, ingyenes látogatható.

 

Kutyamosdók a Ligetben

A kutyás élményparkok népszerűsége minden előzetes várakozást felülmúlt: naponta átlagosan 750-800 kutyus játszik azokon, de egy-egy hétvégi napon akár ezer gazdi is elhozza hozzánk kedvencét. A két helyszínen megtalálható élményparkok a Liget szélén helyezkednek el, könnyen megközelíthetőek.

 

A leggyakrabban a Damjanich és a Dembinszky utca felől érkeznek kutyás parklátogatók a Ligetbe, így a Dózsa György út ezen szakasz található zebránál úgynevezett „kutya WC”-t alakítottunk ki. Itt a korábbiakban óriási terhelésnek volt kitéve a zöldfelület: a kutyusok többsége rögtön könnyített magán, ahogy beért a parkba. Ezért speciális a burkolatra váltottunk, amely gyöngykavicsot és egy olyan kőzetet tartalmaz – zeolitot -, amely semlegesíti a kutyapisi szagát és erősen maró hatását. A kavicsos felületekbe alacsony fém oszlopokat is helyeztünk, hogy ezeket pisiljék le a kutyák, ne pedig a növényeinket, vagy az utcabútorokat. Az egész területet alacsony kerítéssel határoltuk le, hogy egyértelműen elválasszuk a park zöldjétől.

Ajánlott hírek