Ifjúsági sportpályák

A Liget Budapest Projekt keretében 2018-ban készült a Városliget környezetében lévő iskolák igényei szerint kialakított Ifjúsági sportpályák, mely könnyen megközelíthető helyen, a Vakok kertje mellett, karnyújtásnyira a Stefánia út - Ajtósi Dürer sor kereszteződésénél kapott helyet.

Tornaterem a természetben

A teljesen megújított parkrészben egy kétszáz méteres, négysávos futópálya mellett két multifunkciós labdapálya is helyet kapott, illetve kültéri fitnesz eszközöket is telepítettek, valamint a terület növényzetet is teljes körűen rehabilitálták. Az új városliget sportpályák könnyen és gyorsan megközelíthetőek, így egy 45 perces testnevelési órába is belefér a használatuk. A teljes egészében átlátható, rekortán burkolatú futókör tökéletesen alkalmas iskolai felmérések végzésére, hiszen van benne szintidő-mérésre alkalmas egyenes szakasz, a távolugrógödör pedig még változatosabbá teszi a tanórákat. Az új városligeti sportparkot bárki használhatja, de tanítási időben elsőbbséget élveznek a környékbeli diákok.

Ifjúsági sportpályák building image
Tervező:
Garten Studio
Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Galéria kép 4
Galéria kép 5

Hogyan készült?

A 2018. augusztus 29–én átadott Ifjúsági sportpályák a Városliget felújítását megelőző társadalmi egyeztetések során kerületek be tájépítészeti tervekbe, mivel a környékbeli iskolák képviselői jelezték, hogy a diákoknak szüksége van jó minőségű, biztonságos és a testnevelés óra keretén belül is elérhető sportolási lehetőségre a Ligeten belül. Az is világossá vált a konzultációk során, hogy régebben ugyan előszeretettel használták a parkban meglévő sportpályákat, de az utóbbi években már nem szívesen hozták ide a gyerekeket, hiszen igencsak leromlott a pályák minősége, elhasználódtak.

 

A parktervező mérnökök ezért a Liget Park Fórumokon, illetve szűkebb körű egyeztetések során közösen keresték meg a legalkalmasabb városligeti helyszínt az igényeknek megfelelő gyermeksport központ kialakítására, és annak tartalmát, felszerelését testnevelőkkel és sport-technológussal közösen határozták meg. A tervezés során törekedtek arra, hogy az iskolák számára könnyen megközelíthető helyszínen hozzák létre a sportpályákat, melyeken kispályás focihoz, kosárlabdához és kézilabdához is találhatnak majd felfestést a sportolni vágyók, és zárható rekeszekkel ellátott utcabútorok is lesznek majd a terepen, hogy értéktárgyaikat is biztonságos helyen tudhassák játék közben.

 

Mindezek eredményeképp egy kétszáz méteres, négysávos futópályát alakítottak ki, melynek közepén egy úgynevezett kombi pálya is létesült. Ezeket egészíti ki egy távolugró pálya, illetve kültéri fitnesz eszközök. Megújultak továbbá a sétányok, padok és a közvilágítás is, valamint mindehhez épül egy új, akadálymentes illemhely is. A terület teljes növényállományát is rehabilitálták, bővítették. A gyermek sportpályák a Liget belső úthálózatáról jelzett elágazási pontok mentén látássérültek számára is megközelíthetőek lesznek taktilis jelek használatával.