Az első tíz évünk

Tíz éve született meg a Liget Budapest Projekt, amely lehetővé tette, hogy látványos és családbarát fejlesztések egész sorát valósítsuk meg a parkban. Büszkén mondhatjuk, hogy a park megújítása mára Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztésévé nőtt, a Magyar Zene Házával, a Néprajzi Múzeummal vagy a Nagyjátszótérrel fémjelezett Városliget a főváros legnépszerűbb kulturális, turisztikai és rekreációs célállomásává vált.

Magyar Zene Háza

2018-2022

A Magyar Zene Háza az ország legtöbb nemzetközi díjjal elismert épülete, valódi kortárs építészeti remekmű, melyet a japán sztárépítész, Sou Fujimoto álmodott meg. Organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt. A ház egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt területen épült, ahol 7 000 négyzetméternyi zöldfelületet újítottunk meg, és tettünk ismét a szabadon látogathatóvá. A Zene Háza példátlanul rövid idő alatt Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált: koncertjei, kiállításai folyamatosan teltházasak, de sokan csak azért is betérnek, hogy megcsodálják a párját ritkító épületet. Mindezek mellett egyedülálló élményt nyújt hangdómja, melyben különleges 360 fokos utazás során felfedezhetjük a bennünket körülvevő hangzó világot.

Tudj meg többet

Néprajzi Múzeum

2017-2022

Az egykori Felvonulási tér bazaltkockákkal borított területén, ahol napi több ezer autó parkolt, Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete jött létre. A Napur Architect által tervezett két egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése. Interaktív tárlatok mellett mintegy 4 000 műtárgyat felvonultató, lenyűgöző Kerámiatér és a Liget Budapest Látogatóközpontja vár titeket a Budapest aranykorát bemutató óriásmakettel. A több, mint 7 ezer négyzetméteres tetőkertje Budapest egyik kedvelt találkozóhelyévé vált, kiránduló iskoláscsoportoktól a piknikező családokon át leánykérésekig, már számtalan élménynek adott helyszínt.

Tudj meg többet

Szépművészeti Múzeum /
Román csarnok

2015-2018

A Liget Budapest Projekt égisze alatt megvalósult a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb felújítása. A több mint három évig tartó rekonstrukciós munkálatok egyik leglátványosabb eredménye, hogy 70 év után ismét látogathatóvá vált a múzeum lenyűgöző Román Csarnoka. Nemcsak az épület újult meg, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve a múzeum állandó kiállításait is újra rendezték. Az intézmény 2018-as újra nyitása óta pedig olyan világszenzációnak számító tárlatokat láthattatok, mint a Michelangelo-, Cezanne-, Bosch-, Matisse-, El Greco, vagy a Renoir-kiállítás.

Tudj meg többet

Millennium Háza |
NEO Kortárs Művészeti Tér

2017-2019

A Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete, az egykori Olof Palme Ház a műemléki rekonstrukcióját követően Millennium Háza néven nyílt újra. Az eredeti pompáját visszanyert 130 éves épület Magyarország egyik legszebb homlokzatával büszkélkedhet, amit a sokezer Zsolnay kerámiának, és az itt először alkalmazott kültéri majolika díszítésnek köszönhet. A házban működik a NEO Kortárs Művészeti Tér, amelynek küldetése, hogy fontos képzőművészeti kiállítóhellyé váljon és otthont adjon a legjelentősebb magyar és nemzetközi művészek tárlatainak. Az épület bejáratával szemben alakítottuk ki a hatalmas és illatos rózsakertet, amelynek közepén megcsodálhatjátok a Zsolnay szökőkutat is.

Tudj meg többet

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ

2016-2019

Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye épült fel a Városliget melletti Szabolcs utcában. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak (OMRRK) 37 ezer négyzetméteres épületegyüttese a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közel 350 ezer műtárgyának megőrzéséhez biztosít kiemelkedő szakmai feltételeket és technikai hátteret. A világszínvonalú múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák jellemzik a fejlesztést, melyhez hasonlóan komplex kiszolgáló létesítménnyel még a kontinens nagy múzeumjai is csak elvétve rendelkeznek.

Tudj meg többet

Múzeum Mélygarázs

2018-2020

A Városliget régóta várt autómentesítésének fontos mérföldköve, hogy a szabadtéri bazaltkockával borított parkoló helyén elkészült a Múzeum Mélygarázs, amely a Dózsa György úton három szinten 800 férőhellyel kínál parkolási lehetőséget a parkba érkezőknek és a környéken lakóknak. Egész Európában egyedülálló különlegesség, hogy a Városliget és a művészetek évszázados összekapcsolódására reflektálva a mélygarázs belső terei a nemzeti képtár gyűjteményéből 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekművét idézik meg, Moholy-Nagy Lászlótól Keserü Ilonán, Maurer Dórán és Bak Imrén át Victor Vasarelyig.

Tudj meg többet

Komáromi Csillagerőd

2016-2019

A Szépművészeti Múzeum gipszmásolati gyűjteménye legjavának kiállításával látogatható a teljeskörűen felújított és kibővített komáromi Csillagerőd. A beruházással egy új, több mint 7 000 négyzetméteres kulturális központ jött létre, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja hét évtized után végre méltó otthonra talált. Az új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat lát el, interaktív múzeumi körülmények között, így a Csillagerőd igazi családbarát kulturális intézményként várja a látogatókat.

Tudj meg többet

Városligeti Nagyjátszótér

2018-2019

Magyarország legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere a megnyitása óta a főváros elsőszámú gyerekparadicsomává vált. A 13 ezer négyzetméteres parkrészbe közel 50 különleges játékelemet állítottunk fel, melyek különlegessége, hogy korosztályonként egy része integráltan használható. A városligeti gyermekbirodalom központi látványossága egy 16 méter magas mászóka-szerkezet, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált. Mások mellett hosszasan kanyargó csúszdarendszerekkel, a legkülönfélébb hintákkal és kötélpályákkal, forgójátékokkal és trambulinokkal találkozhatnak a kicsik, nyáron jó időben pedig egy egészen vizes játékpálya is vár titeket.

Tudj meg többet

Városligeti Sportcentrum

2018-2019

Az új Városligeti Sportcentrumban újjávarázsolt zöld környezetben több mint egy tucat sportágban próbálhatjátok ki magatokat a focitól kezdve a kosárlabdán át egészen a sakkig. A sportolók a legmodernebb és legbiztonságosabb körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek, a kényelmüket női, férfi és akadálymentesített öltözők, illetve ivókutak, kerékpártárolók szolgálják. A Városligeti Futókör kialakításával pedig végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához mérhető infrastruktúrát kaptak a futás szerelmesei.

Tudj meg többet

Pavilonkert

2016-2017

A Pavilonkert 2017-es átadásával kis méretben ízelítőt adhattunk nektek arról, hogy mire számíthattok a Városliget teljes felújításával. Az Állatkert bejáratával szemközt parkidegen bódésor alakult ki, amely silány árukínálatával elcsúfította a környéket. Ezeket elbontottuk, helyükre pedig a Liget hagyományait megidéző, Feszl Frigyes eredeti tervei alapján századfordulós hangulatú pavilonokat építettünk fel. A terület növényzetét pedig teljesen újjávarázsoltuk, miközben a kínálatot és funkciókat a mai elvárásokhoz igazítottuk. A Pavilonkert mára a Liget egyik fontos találkozóhelyévé vált, amely gyakori állomása az Állatkert és Széchenyi Fürdő látogatásának, és nem elhanyagolható, hogy főváros egyik legjobb lángosa is itt kapható.

Tudj meg többet

Kutyás élményparkok

2017-2018

A Városliget megújítása során két Kutyás élményparkot is kialakítottunk, melyek felszereltségükben és szolgáltatásaikban páratlanok egész Budapesten. A Hermina úti az ország legkomplexebb tematikus kutyás parkja, szlalom, híd, ugratók, dombokba rejtett alagutak vagy a pedállal működtethető vizes medence várja a négylábúakat. Az Ajtósi Dürer sor mellett kialakított második élménypark szintén félhektáros méretű, különlegessége pedig, hogy külön területet kaptak a kis- és nagytestű kutyák.

Tudj meg többet

Mőcsényi Mihály botanikus kert

2018-2019

Visszanyerte régi fényét a Városliget legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újra nyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztünk el. A megújult kertbe többm mint 300 különböző fajtájú új növényből 35.000 példányt ültettünk el. A kert megújítása után újra színes, hangulatos közösségi térré vált, mely egyben természetismereti tudásközpont is lett, sőt, szabadtéri biológia és környezetismeret órák színteréül szolgál a környékbeli óvodák és iskolák számára.

Tudj meg többet

Városligeti promenád

2017-2022

A Városligeti Promenád a Hősök terétől indulva a Néprajzi Múzeumon át egészen a Múzeum Mélygarázs térszint feletti részéig hangulatos sétánnyá varázsoltuk az egykori bazaltkockás, több ezer kocsit befogadó autóparkoló helyét. Modern utcabútorok és több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelület jött létre a promenádon, melynek az Ajtósi Dürer sor felé eső központi részén zenélő szökőkutat is kialakítottunk, ahol menetrendszerűen látványos fény-koncertet is élvezhettek.

Tudj meg többet

Vakok kertje

2017-2018

Újjászületett Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló Vakok kertje a Városligetben. A park környezetében számos, a vakokat és gyengénlátókat segítő intézmény és szervezet működik, akik aktívan használták a kertet, ám a megelőző évtizedek alatt az állapota súlyosan leromlott. Ezért volt szükség a kert teljesen megújítására: akadálymentesítettük a területet, modern eszközökkel láttuk el, a növényzetét rehabilitáltuk, felújítottuk és kibővítettük a speciális játékokkal felszerelt játszóterét.

Tudj meg többet

Ifjúsági sportpályák

2017-2018

Az Ifjúsági Sportpályákat a Városliget szomszédságában lévő iskolákkal egyeztetve, az ő igényeik szerint alakították ki, így egy olyan felmérésekre is alkalmas sport- és futópályákkal ellátott minisport centrum jött létre, melyet iskolai testnevelésóra keretében is könnyen meg lehet közelíteni. Tanítási időn kívül pedig bárki használhatja.

Tudj meg többet