Új Nemzeti Galéria

A Pritzker-díjas japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján épül fel az Új Nemzeti Galéria a Liget Budapest Projekt keretében, az egykori Petőfi Csarnok helyén. Az új múzeum tervezőit nemzetközi építészeti tervpályázaton választották ki. A nyertes terv szerint a japán építészek egy környezetbe illeszkedő, interaktív és emberközeli, ugyanakkor 21. századi, korszerű épületet álmodtak a Városligetbe. A japán alkotók nevéhez több kiváló múzeumi épület is fűződik: terveik alapján valósult meg például a Louvre Lensben megnyílt új múzeuma, vagy a New York-i Új Kortárs Művészeti Múzeum.

Új Nemzeti Galéria building image
Státusz:
Kivitelezés alatt
Terület:
50 000
Tervező:
SANAA - Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.

Az új budapesti intézmény a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori kollekcióját fogadja be, azaz – visszatérve a hagyományokhoz – újra együtt mutatja majd be a magyar és nemzetközi képzőművészet remekeit, úgy, ahogy azt az ’50-es évekig a Szépművészeti Múzeum is tette és úgy, ahogy az Európa-szerte megszokott. Emellett az új galéria a magyarországi és az európai képzőművészet modernkori fejlődésének folyamatát dokumentáló legnagyobb hazai múzeum lesz, amely a 19. század elejétől a jelenkorig gyűjti, őrzi s mutatja be a magyar és az egyetemes művészettörténet kiváló alkotásait.

 

Egy új korszak kapujában

Az Új Nemzeti Galéria egy olyan, világviszonylatban is korszerű, a 21. századi kihívásoknak megfelelő, közel 50 ezer négyzetméteres otthont kap, amely méltó a Városligetben már több mint egy évszázada megépült intézményekhez és az egyik legfontosabb nemzeti közgyűjteményünk anyagához. Az új múzeum küldetésének tekinti, hogy ne csak őrzője legyen a rá bízott örökségnek, hanem továbbadója is, és nyitott intézményként minél többek számára hozzáférhetővé, megismerhetővé, átélhetővé tegye azt. A galéria minden eddiginél átfogóbb jövőbeli állandó tárlataival, vonzó időszaki kiállításokkal és társművészeti programokkal a 21. századi magyar és európai művészeti élet izgalmas helyszínének ígérkezik.

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Galéria kép 4

Nagyobb tér, több műtárgy, több élmény  

Az állandó kiállításokon a múzeumlátogatók számos innovatív megoldással találkozhatnak majd, amelyek a klasszikus, csupán kronológián alapuló, statikus képzőművészeti kiállításokkal ellentétben komplex élményt és a szórakozva tanulás lehetőségét kínálják. Az új épületben a bemutatni kívánt időszak állandó tárlatainak a jelenlegi kiállítóterekhez képest jóval nagyobb  tér jut majd, így a jövőben számos olyan értékes mű is látható lesz, amelyek eddig raktárakban pihentek. A „nyitott múzeum” és a „mindenki múzeuma” alapelvek szerint az Új Nemzeti Galéria küldetésének tekinti, hogy kulturális örökségünk  minél szélesebb látogatói kör számára legyen hozzáférhető. Az intézmény fontos feladatának tartja, hogy a tudományos feldolgozáson túl nemzeti identitásteremtő helyszínné, illetve a tanulás és az ismeretátadás kiemelt bázisává váljon. A tervek szerint ehhez az új épület nem csupán műtárgybiztonsági, műtárgyvédelmi és logisztikai szempontból nyújt majd megfelelő körülményeket, de olyan szolgáltatásokat is elérhetővé tesz a látogatók számára, amelyek a nemzetközi múzeumi világban ma már alapvetőnek számítanak, de a régi épületben nem tudtak megvalósulni. Korszerű múzeumpedagógiai terek létesülnek, a rendezvényterek és az előadóterem a hozzá kapcsolódó szekciótermekkel alkalmasak lesznek szakmai konferenciák és egyéb, a nagyközönség számára is vonzó rendezvények lebonyolítására. Az új intézmény a kiállítások bemutatásán túl arra is törekszik, hogy a látogatók számára népszerű közösségi térként működjön, s  az épület maga pedig különleges térélményeivel járuljon hozzá, hogy az Új Nemzeti Galéria Budapest és egyben Európa egyik ikonikus és népszerű kulturális intézményévé váljon. A fentiek megvalósulása karnyújtásnyira került tőlünk. Támogassa Ön is az Új Nemzeti Galéria megépítését! Ha nem élünk a most adódó lehetőséggel, évszázadonként egyszer megteremtődő esély úszik el.

 

Egy klímabarát 21. századi épület

Az Új Nemzeti Galéria terveit a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek minősítette, ami elenyésző környezeti terhelést jelent majd a parkra nézve. Az épület energetikai ellátása során  az a cél, hogy az épület károsanyag kibocsátással és egyéb gépészeti zajjal ne terhelje a környezetét, így a tervezés során elvetették a gázkazánok és egyéb  folyadékhűtős megoldásokat. A jelenlegi kiviteli tervek alapján az épület fűtési és hűtési energia ellátását távfűtéssel és távhűtéssel, valamint talajszondás hőszivattyús rendszerrel oldják meg. Továbbá a belső gépészeti „hulladék hőt” is visszanyerik egy „okos” belső hőszivattyús rendszer segítségével, mellyel csökkenteni lehet a felhasznált energiát.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Amet cupiditate delectus non qui tempora! Ad aliquid commodi culpa dicta dolorum eius fugit illo impedit ipsam ipsum itaque labore nemo odit, porro, quas quis quod, ratione rem rerum sapiente sint tempora ut vel veritatis voluptate. Aliquam est excepturi harum maiores odit quas qui quisquam tempora veritatis voluptate. Accusamus asperiores assumenda, atque corporis dolore, dolores earum, error esse ipsa iste porro veniam voluptas? Animi culpa dolorem dolorum error, fuga provident quibusdam tempora! Aperiam consequuntur dolor eveniet in non quaerat quis temporibus. Consequuntur dolores earum ex fugit in maiores molestiae nesciunt odit quas.

Ajánlott hírek