newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Városligeti programok

Tisztelt Látogatók! Az elektronikus kérelem-benyújtás frissítés alatt áll.

Ezalatt a közterület-használati kérelem az alábbi linkről letölthető, amelyet kitöltve, aláírva postai úton a 1386 Budapest, Pf. 910. címre vagy a terulethasznalat@ligetbudapest.hu email címre tudnak beküldeni.

Szíves megértésüket köszönjük!

Február
02.28. -
...
István, a király / Rockfilmklub #9
Az 1983 augusztusában a Városligetben bemutatott István, a király kétségkívül korszakalkotó a magyar zenetörténetben. Lemezen, filmben, könyvben és a helyszínen egyaránt hatalmas sikert aratott. A Király-dombon több mint százezren látták, a róla készült filmre egymillióan váltottak jegyet, a dupla nagylemez pedig a Hungaroton legkapósabb korongja lett. Egyben Szörényi Levente és Bródy János révén megszületett a nemzeti rockopera.
Február
02.26.
 
...
CSALÁDI VASÁRNAP - SZÖKKENŐ SZAKKÖR
Ugrálj örömödben vagy toporzékolj dühösen, és nézzük meg, milyen alkotás születik belőle! Keressünk szerteágazó útvonalakat a térben! A Szökkenő szakkörön a mozgásra helyezzük a hangsúlyt, ezt kapcsoljuk össze különböző módokon az alkotási folyamattal. Felfedezzük, mi bontakozhat ki egy-egy mozdulatból, hogyan tudjuk ugyanazt kifejezni a testünkkel vagy az ecsetünkkel/ceruzánkkal. Mászkálunk, firkálunk, táncolunk, nyomot hagyunk, miközben sok-sok zene szól. A gyerekekre és szüleikre egyaránt számítunk a foglalkozáson, vegyetek részt közösen ebben a játékos folyamatban!
Február
02.26. -
...
Heveder, Kóré Géza, Eötvös Rémusz: „Lelkem, Laji bátyám…”
A Heveder zenekar 2002-ben alakult, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes kísérőzenekaraként, mikor Molnár Szabolcs prímáshoz társult a két Fazakas testvér (Levente – hegedű, Albert – brácsa). 2003 szeptemberében Molnár Szabolcs hívására érkezett ifj. Bajna György és egy évvel később Szilágyi László.
Február
02.25.
 
...
Veronaki Zenekar: Tündérforgó
A Tündérforgó című könyvet 1999-ben adták ki. Írója, a József Attila-díjas költő és írónő, Varga Katalin, akit méltán híres gyermek- és ifjúsági könyveiről ismer az egész ország – többek között a Gőgös Gúnár Gedeon, Mosó Masa mosodája, Én, Te, Ő című könyvek. A könyvből mára sajnos csak pár példány maradt, egy dedikált példány, az írónő unokájánál, Tarján Veronikánál is megtalálható. A megjelenés évében ugyanis a Budapest Sportcsarnokban rendezett karácsonyi vásáron, a könyv szinte összes példánya a tűz martalékává lett.
Február
02.25. -
...
Kórusok Téli Éjszakája
A Kórusok Éjszakája egy amatőr kórusfesztivál, a budapesti kulturális élet pezsgő rendezvénye. Idén hatodik alkalommal nem csak nyáron, hanem télen is megrendezzük a fesztivált, és a Kórusok Téli Éjszakáján a Magyar Zene Házában töltjük meg hanggal a telet 2023. február 25-én!
Február
02.24. -
...
Aki hét nyelven beszélt: érdekességek és történetek Kodály Zoltánról / Hangadó Senior
Kodály Zoltánt illik ismerni. Mit tudunk róla? Amit iskolás éveinkben szinte biztos megtanultunk: zenepedagógus és zeneszerző, nyelvész és népzenekutató. 2022. december 16-án ünnepeltük 140. születésnapját, és gondolatait olvasva ráébredhetünk: máig aktuálisak!
Február
02.24. -
...
Tabula Rasa #4 – Kurátor: Sainkho Namtchylak (Tuva)
A február 24-i koncert előtt Sántha István tart előadást Szaján-Bajkál-vidék sámán hangképe (Diószegi Vilmos <1923-1972> emlékére) címmel és beszél Sainkho Namtchylak munkásságról, és arról, hogy még Tuván belül is mennyire úttörő, egyedülálló az ő előadásmódja.
Február
02.23. -
...
AKTÍV 60+ | NÉPRAJZI MÚZEUM ÉPÜLETSÉTA
A Néprajzi Múzeum impozáns épülete megannyi szépséget és különlegességet rejt magában. A vezetett séta során mindezekre fény derül, miközben a látogatók bejárják az épület fontosabb tereit, érintve többek között a világ kerámiáit bemutató látványtárat, valamint a Látogatóközpont fő látványosságát, a Budapest Aranykora és a Liget projekt makettet. Az épületséta a kiállítás megtekintését nem foglalja magába.
Február
02.19.
 
...
CSALÁDI VASÁRNAP - FARSANGI BÁBJÁTÉK
Interaktív asztali bábozás farsangi témára hangolva. A bábjáték a gyerekek bevonásával történik. Időtartam: 50 perc/ 2 mese Az előadás 5 éves kortól ajánlott. Előadó: Németh Luca
Február
02.19. -
...
Pogányság a zenében | Hangadó – Tóth Árpád előadássorozata
Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre.
Február
02.18.
 
...
A pillanat varázsa / Ramazuri – Program az egész családnak
Volt már veled olyan, hogy hirtelen nem is tudtad, mi fog a következő pillanatban történni? Képzeld, vannak zenészek, akik folyton ezt élik át muzsikálás közben! Ők a rögtönzés mesterei, akik a pillanatnak élnek, akiket az érzéseik irányítanak. Akik improvizálnak. De, hogy ezt más is élvezze, sok szabályt mégis be kell tartaniuk! Ha szeretnéd megtudni miket, és van kedved jókat röhögni, ha kipróbálnád a rögtönzés művészetét, és megismerkednél kicsit a jazz-zel -, ahol ennek nagyon fontos szerep jut -, akkor itt a helyed! Gyere, imprózz Te is velünk!
Február
02.18. -
...
Lanou – Erdeim lemezbemutató
A 2017 decembere óta működő Lanou otthonosan mozog a folk, a pop és a világzene határain, angol és magyar nyelvű saját dalok mellett népdalfeldolgozások is megjelennek a zenekar repertoárjában. A tiszta, mély zenei világ egyúttal bátran kísérletező is, így koncertjeiken megszólalhat egymás után egy stonerrock beütésű citeraszóló, vagy épp egy triphop-hatásokkal átszőtt népdalfeldolgozás is.
Február
02.17. -
...
Adagio - Szubjektív! Batta András sorozata
A sorozat első találkozásán a szó szoros értelmében lelassítom az időt, mert olyan művekből idézek, amelyek tempója nagyon lassú. Az adagio ugyanis egy olyan zenei műszó, amely a darab lassú tempójára utal, de egyben a karakterét is meghatározza.
Február
02.15. -
...
KÖNYVEKKEL A MENTÁLIS EGÉSZSÉGÉRT VI. - BESZÉLGETÉS SZENTESI ÉVÁVAL
Szeretettel várjuk az egészségügyi dolgozókat és más érdeklődőket a Fogjunk Össze Alapítvány „Könyvekkel a mentális egészségért” című nagy sikerű programsorozatának hatodik rendezvényére, amelyen Szentesi Évával fog beszélgetni Dr. Ficzere Andrea, az alapítvány elnöke és Szeder Kata, a Könyves Magazin munkatársa.
Február
02.15. -
...
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának estje
Ami az olaszoknak a mandolin, a görögöknek a buzuki, az a spanyoloknak a gitár. A mediterrán hangulat egyik állandó „tartozéka” a szerelmesen epekedő, énekét pengetős hangszerrel kísérő énekes. S ha már gitár és Spanyolország: a 20. századi mester, Joaquín Rodrigo gitárra írt kompozíciói esszenciális módon ragadják meg a mediterrán világlátást és életérzést. A Rádiózenekar hangversenyén ezúttal nem a fülbemászó melódiáiról ismert gitárverseny, az Aranjuez concerto hangzik el, hanem egy vérpezsdítő boleróval induló és négy gitárost foglalkoztató nagyívű concerto, az Andalúz-koncert.
Február
02.12.
 
...
CSALÁDI VASÁRNAP - JELMEZBÁL AZ ÁLLATKERTBEN
Tartalmas hétvégi családi szórakozás a Ligetben! Változatos programokkal várunk kicsit és nagyot vasárnap délelőttönként a Millennium Háza / NEO Kortárs Művészeti Térbe. Szuroszlán, zümifánt, tapuszkár, flamiló, papaping. Milyen állatok lehetnek? Ezek mind kiderülnek a Jelmezbál az állatkerben című könyvből! Persze itt mi sem állunk meg! Mi történik, ha az állatkertben összekeverednek az állatok? Miután megfejtettük a rejtélyt, körbenézünk, milyen más különleges állatra bukkanhatunk. Végül mi is beszállunk az ünneplésbe, s megalkotjuk saját állati jelmezünket.
Február
02.11.
 
...
Zene Háza Muzsikáló Zenekar: Karneváli kavalkád
„Farsang három napjába, nem vittél el a táncba, ha nem viszel el még ma, nem önthetsz meg Húsvétra!” – hangzik fel a magyar népdalban farsang idejéről a tanítás. Mi tehát most a dolgunk? Izzon fel tulipirosra a kedvünk, táncoljunk, vigadozzunk! Budapesttől Brazíliáig, Barcelonától Berlinig karneváli muzsikák, vidám táncdallamok pezsdítik fel a februárt. A Zene Háza Muzsikáló Zenekar hazai és egzotikus, könnyű és klasszikus zenei darabokkal, karneváli muzsikák kavalkádjával készül e napra. Táncos kedved, s orcád takaró maskurád, vagy akár jelmezed otthon ne feledd!
Február
02.11. -
...
Beszélgetés - Neumann Balázs és Kolti Helga
A jazz-zongoraművész-zeneszerző-hangszerelő Neumann Balázs által vezetett Neumann Balázs Trió 2022-ben adta ki Szavaknál több című albumát, amelyen magyar költőóriások verseit zenésítette meg. Ráadásul Neumann Balázs nyerte a 2022-es Versünnep fődíját az Éjféli fürdés című Pilinszky János versre komponált darabjával.
Február
02.11. -
...
Neumann Balázs Trió és sztárvendégek: Szavaknál több – lemezbemutató
A jazz-zongoraművész-zeneszerző-hangszerelő Neumann Balázs által vezetett Neumann Balázs Trió 2022-ben adta ki Szavaknál több című albumát, amelyen magyar költőóriások verseit zenésítette meg. Ráadásul Neumann Balázs nyerte a 2022-es Versünnep fődíját az Éjféli fürdés című Pilinszky János versre komponált darabjával. A koncerten természetesen ez a szerzemény is elhangzik, ahogy a Nemes Nagy Ágnes, Tóth Árpád, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, József Attila verseire épülő nagylemez többi dala is, mégpedig a Trió mellett az albumon közreműködő énekesek, zenészek jelenlétével.
Február
02.10. -
...
Sakk és matt! Ismeri ön Erkelt? / Hangadó Senior
Erkel Ferenc nevéhez legkevesebb három dolgot illik kötni: Himnusz, Hunyadi László és Bánk Bán. A magyar nemzeti zene oltárán a legtöbb áldozatot neki köszönhetjük, a Zeneakadémia első igazgatója és tanáraként, Liszt barátja, Wagner és Verdi operáit színpadra állító remek karmester, zeneszerző és kilenc magyar témájú opera megalkotója.
Február
02.10. -
...
Wolfgang Voigt presents Rückverzauberung | Magamura | CT Kidobó
Wolfgang Voigt elektronikus zenész, producer, képzőművész, a kölni székhelyű Kompakt kiadó és lemezbolt társalapítója, számtalan művésznéven ismert (többet között GAS, Mike Ink, Love Inc., Studio1, Freiland, Sog, Wassermann). A minimal techno úttörője, 25 éve alkot a tánczene és képzőművészet, a minimalizmus és ambient határterületén.
Február
02.09. -
...
AKTÍV 60+ | PLETYKÁK, BOTRÁNYOK, KRÍZISEK
A bulvár hírlap rendkívüli kiadása! Tessék-lássék, Hölgyeim és Uraim, csak itt, csak most, a Millennium Házában! Soha nem látott kapcsolatokra, titkokra, ármányokra derül most fény! Lerántjuk a leplet a 19. század és a századforduló legrejtélyesebb kapcsolatairól, legérdekesebb üzleteiről és legerkölcstelenebb asszonyairól!
Február
02.09. -
...
BELÉPŐ I YAYOI KUSAMA: INFINITY MIRROR ROOMS - PETRÁNYI ZSOLT, MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ ELŐADÁSA
Yayoi Kusama: Infinity Mirror Rooms I Petrányi Zsolt, művészettörténész, DJ, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori osztály vezetőjének előadása, 20. századi japán zenei blokkokkal kísérve.
Február
02.09. -
...
A klubok tere / Kádár-kori pop talk-show #2
Minden idők legátfogóbb Kádár-kori poptörténeti kiállítása a Magyar Zene Házában az a nagyszabású, élményközpontú tárlat, mely a rendszerváltozás előtti évtizedek popkulturális vonatkozásait igyekszik minél több szempontból megragadni. E sorozatban ismert zenészekkel és zenei szakemberekkel beszélget az időszaki kiállítás szakmai kurátora, Jávorszky Béla Szilárd. A klubok terét bemutató beszélgetés során Koszits Attila rocktörténész a vendég.
Február
02.09. -
...
DOME_LIVE 009 Cloudhitects: Pontfelhő Budapest
A Hangdóm következő műsorszáma egy pontfelhős utazás, amely során Budapest látványosságait mutatjuk be naturalista pontfelhős környezetben. Mindezen felvételek az audiovizuális vetítés egy adott pontján elkezdenek absztrakt módon viselkedni, az utazás során a terek egymásba úsznak.
Február
02.07. -
...
Oláh Zoltán / Muzsikusok Kávéháza #3
Az 1973-as születésű Oláh Zoltán jazz iránti szeretete már gyerekkorában megmutatkozott. A Jazz Konzervatórium Előkészítő Tagozatán, Ifj. Rátonyi Róbert zongoraművész volt a tanára. A bárzongorázás rejtelmeibe pedig Esze Jenő, „a könnyűzene elméletének atyja” vezette be.
Február
02.05.
 
...
INTEGRÁLT CSALÁDI VASÁRNAP A VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK HERMINA EGYESÜLETÉVEL
2023. február 5-én, 10-11 óra között, a Millennium házába várunk mindenkit, aki kíváncsi arra, milyen játékokkal játszhat együtt például egy látássérült szülő és gyermeke, illetve érdeklik látássérültek által is űzhető sportágakhoz szükséges speciális eszközök. A családi nap keretében interaktív foglalkozást tart a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének két munkatársa, akik az érdeklődő résztvevőknek segítenek kipróbálni a játékokat, illetve a sporteszközöket. 11-12 óra között kézműves foglalkozással folytatódik az esemény. Korosztály: 6-12 év Az esemény ingyenes, regisztrációhoz kötött!
Február
02.04. -
...
Lukácsházi Győző emléknap
Lukácsházi Győző, a zenei ismeretterjesztés egyik legismertebb és legelismertebb hazai képviselője, - a BonBon Matiné alapítója, a Bartók Rádió gyerekműsorainak szerkesztője, a Szegedi Szimfonikus Zenekar korábbi igazgatója, - 2022. nyarán, idő előtt hagyott itt minket. Az ő emlékére a Magyar Zene Háza az aznapi családi koncertünkhöz kapcsolódóan szakmai programot rendez, ahol a magyar koncertpedagógia helyzetét, jó gyakorlatait igyekszik áttekinteni.
Február
02.03. -
...
Sevdalinkák egy bosnyák kávéházból | Hangadó Globál - Varga Veronika előadássorozata
Az ottomán időkben gyökerező városi zene végigkísérte, és ma is kíséri a boszniai emberek mindennapjait. A sevdalinkák töretlen népszerűségének egyik oka, hogy a maguk intenzitásával és szépségével a legerősebb érzelmeket mozgatják meg mind az éneklőkben, mind a hallgatókban. A könnyeket is gyakran előcsaló dalokat hagyományosan a saz nevű hangszerrel, ma pedig már legfőképp harmonika-kísérettel adják elő, mely a zenei árnyalatok végtelen lehetőségeivel ruházza fel a dallamokat.
Február
02.02. -
...
Bognár Szilvia – Király Nóra – Kovács Zoltán: Egyszer két lányok…
Bognár Szilvia, Király Nóra és Kovács Zoltán triója jó ideje rendszeres fellépője a hazai színpadoknak, és a Magyar Zene Házában is hallhattuk már őket. Repertoárjuk mintegy nyolcszáz évnyi magyar és európai kitekintésű, egyházi és világi, népzenei és írott forrásokból ismert zenei anyagból táplálkozik. Ezúttal Bognár Szilvia a Zene Házában lezajlott Hangadó című sorozatában elhangzott dalok és zenei, művelődéstörténeti-zenetörténeti információk is visszaköszönnek majd a műsorban, a koncert mintegy méltó és szép lezárása a szabadegyetemi alkalmaknak. A tervek szerint közös éneklésre is sor kerül majd.
Február
02.01. -
...
Amerika ébredése (korai 60-as évek) | Rock and Roll Szabadegyetem #11
Az ötvenes évek végén, úgy tűnt, bealkonyult a rock and rollnak, az új nemzedéki bálványok zöme kikerült a reflektorfényből. 1957 októberében Little Richard megtért, két hónappal később Jerry Lee Lewis a 13 éves unokahúgával között (amúgy harmadik) házassága nyomán kitört a botrány, 1958-ban Elvis bevonult katonának, 1959 februárjában Buddy Holly meghalt, pár hónapra rá pedig Chuck Berryt letartóztatták. S miközben Liverpoolban és Londonban forrásnak indult a beat, ezzel párhuzamosan New York-ban a városi folkisták (Bob Dylan, Joan Baez), Kaliforniában a szörfzene (Beach Boys) hoztak friss szeleket. Miközben Detroitban új fekete popbirodalom (Tamla/Motown) született.
Január - December
01.02. -
12.31.
...
SZÜLINAPI ZSÚR A MILLENNIUM HÁZÁBAN
Szuper szülinapi zsúr azoknak a gyerekeknek, akik szeretik az izgalmas ügyességi játékokat és az egyedi alkotásokat! Születésnapi buli helyszín a gyerekeknek Budapest szívében, zöld környezetben, a városligeti Millennium Házában.