newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Városligeti programok


Július
07.30. -
...
Hűvös / Hangfoglaló - Induló előadók
A 2020 nyarán alakult Hűvös alternatív pop/rock-ot játszó zenekar. Tagjai Vidiczki Zsombor (ének, gitár), Kormos Dénes (gitár), Mucsi Barna (dob), Kállay András (basszusgitár). Zenéjükben a 60-as évek klasszikus stílusait, gondolatait próbálják modern köntösbe öltöztetni, és így ezzel a korszak szabadságérzetét visszaadni. Jelenleg az első nagylemezükön dolgoznak, amelyen minél színesebben próbálják majd átadni üzenetüket. Többször léptek fel már a Carson Coma előzenekaraként, bekerültek a 2021-es Kikeltető legjobb 16 előadója közé, és a Hangfoglaló Program Induló előadókat segítő alprogramjába is beválogatták őket.
Július
07.30. -
...
Katáng: Tarkabarka dalok
Zene a szabadban! Jobbnál jobb koncertekkel várjuk az egész családot, egész nyáron! A klasszikus zenétől a jazzig, a pantomimes cirkusztól egészen a közös dalírásig - érdemes kilátogatni a Városligetbe, minden szombaton 10:30-tól a szabadtéri színpadunkra!
Július
07.29.
 
...
Folkfúzió: Pengetős Trió, Korinda, Szélműves
A Folkfúzió projekt a magyar és a velünk szomszédos népek népzenéje között kíván hidat építeni, kiemelve a zenei hasonlóságokat és az egyéni jellemzőket egyaránt. A koncert-sorozat célja, hogy a népzenében szokatlan, újító szellemű felfogásban, rendhagyó hangszer-összeállításokkal ismertesse meg a magyar, a délszláv és a román hagyományos repertoár közös halmazát a széles közönséggel, erősítve ezzel a szomszéd népekkel való zenei összetartozás érzését. Bartók Béla összehasonlító kutatásainak köszönhetően tudjuk, hogy a magyar és szomszéd népek hagyományos népzenéje évszázadokon keresztül folyamatos kölcsönhatásban állt egymással.
Július
07.28. -
...
Kovács Linda – Bögöthy Ádám duó
A Kovács Linda - Bögöthy Ádám páros zenéjében az akusztikus hangzás a tradíciók iránti tiszteletet sugallja, míg az elektronika megjelenése egyfajta reakció a jelen kor hatásaira. E két szemlélet összegyúrásának eredményeképpen valóban komplex és változatos zenei anyag szólal meg, amelynek gerincét főként saját kompozíciók alkotják. Minimál ambient vagy lüktető groove egy kórusnyi énekkel megspékelve. Felmerül a kérdés: két fecske nem csinál nyarat, vagy mégis?
Július
07.24. -
...
Táncház a Parkban
Örülhetnek a kárpát-medencei táncok és zene szerelmesei, ugyanis május 1.-étől szeptemberig minden második vasárnap táncházzá alakul a városligeti promenád. A táncház mozgalom legkiválóbb bandái fogják húzni a talpalávalót a térség legkülönfélébb népi hagyományait felelevenítve. Legyen szó klasszikus erdélyi vonós zenéről, vagy balkáni rezesekről, moldvai csángó muzsikáról, itt mindent meg fog találni az érdeklődő. INGYENES
Július
07.23. -
...
DJ Palotai
A Magyar Zene Háza szabadtéri programsorozata a magyar dj-kultúra doyenjének, Palotai Zsoltnak a szettjével indul. Palotai az underground partikultúra rangidős dj-je, aki már a nyolcvanas évek vége óta buliztat – rengeteg legendás hely és sorozat rezidense, még több felejthetetlen esemény megvalósítója, aki számára a zenék összekeverése művészet és filozófia egyben. Akármit játszik, előre mutat, akárhol játszik, érdemes ott lenni. Itt meg pláne.
Július
07.23. -
...
Dés András Trió: Jazz Játszótér
A Jazz játszótér a 6-12 éves korosztályt hívja közös, improvizatív mesealkotásra. A gyerekek a kezdetben felvázolt világban személyes döntéseikkel határozzák meg a mese irányát, akár úgy, hogy a szereplők bőrébe bújnak vagy maguk is mesélővé válnak, illetve a közönség soraiból interaktív játékok segítségével alakíthatják a történetet. Ezek a játékok és a zene egymást felváltva, kiegészítve segítenek megjeleníteni hangulatokat, kijelölni gócpontokat, megoldani a konfliktusokat és elképzelni a varázslatos eseményeket.
Július
07.22. -
...
Laiho / Hangfoglaló – Induló előadók
A Magyar Zene Háza Szabadtéri színpadának első nyári évadában lehetőséget biztosít feltörekvő tehetségeknek is, a Hangfoglaló Program Induló előadók alprogramjából másodikként a LAIHO lép fel július végén. A LAIHO eredetileg Lajhó Dorka egyszemélyes alkotói projektjeként indult 2018-ban, majd idővel négytagú zenekarrá formálódott. Dalait nehéz egyetlen műfaji jelzővel körülírni – a hangulatot a sokszor melankolikus alternatív art pop és indie-folk határozza meg, mely időnként teret enged a jóval vadabb, rockos és néha jazzes kísérletezésnek is. Friss bemutatkozó albuma májusban jelent meg, a We Are What We Hide című anyag élőben is magával ragadó.
Július
07.21.
 
...
Improvizatív táncelőadás William Kentridge videóinstallációjához
program első felében Eleonora Accalai és Takács László improvizációs tánc előadását láthatjuk, melyet William Kentridge: Lágyabban játszd a táncot című videóinstallációja inspirál. Ezután a közönség bevonásával folytatódik az előadás, melynek során egy közös asszociációs játék irányítja tovább a produkció menetét.
Július
07.17. -
...
Salsa a Parkban
Örülhetnek a latin táncok szerelmesei, ugyanis májustól szeptemberig minden második vasárnap, Kuba, Kolumbia és Puerto Rico is a Városligetbe költözik. Ezeken a nyári délutánokon a Promenádon a salsáé🎵 lesz a főszerep. Egy külön erre az alkalomra összeállt kubai, kolumbiai, venezuelai, perui, uruguay-i és magyar zenészekből álló 10 tagú élő zenekar,a Stefania Allstars fogja szórakoztatni a táncolni vágyókat. Salsa, cumbia, merengue, bachata, timba, boogaloo is a repertoárra kerül. Az élő koncertek mellett a veterán kubai lemezlovas José Dj ‘El Tren De Cuba’ is csatlakozik a csapathoz, igy 4 órán át folyamatos lehetőség nyílik a táncra. INGYENES!
Július
07.16. -
...
Hangszersimogató Bársony Bálinttal és zenekarával
A Hangszersimogató egy szabad zenei foglalkozás gyermekeknek és szüleiknek egyaránt. Interaktív közös játék a hangszerekkel. A foglalkozások célja a hangszerek hangjának megismertetése és az együttzenélés, együtténeklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Július
07.15. -
...
Ákos V – DJ set
Akos V egy budapesti dj / kurátor. Az elmúlt tíz években végigzenélte a legjelentősebb hazai klubokat (Lärm, Akvárium, A38, Toldi, Aether, Flashback stb.) és fesztiválokat (Sziget, Balaton Sound, Kolorádó, Bánkitó, Alkotótábor stb.). Olyan előadókkal együtt lépett fel, mint a Palms Trax, Mall Grab, Avalon Emerson, Mama Snake, The Blessed Madonna, Pearson Sound, Courtesy, és így tovább. Szettjei során az elektronikus zene számos aspektusát ötvözi: a chicagói house-tól a tribal technóig, a dubby hangzásoktól a broken beatekig, és a legfrissebb megszólalásoktól a korai időkből származó ismeretlen gyöngyszemekig terjed a skála nála.
Július
07.14.
 
...
Táncház: MárTones
A MárTones népzenei együttes tagjainak pályafutását sokrétűsége miatt szinte lehetetlen vállalkozás bemutatni.
Július
07.11. -
...
Vortex
A Vortex együttes 2018-ban jött létre Berlinben két olasz zenész formációjaként, Tamara Soldan énekes-hegedűs, valamint Valentina Bellanova fuvolaművész duójaként. Mindketten a régizene elkötelezettjei, párosuk a középkori zenének szenteli magát. A Vortex együttest beválasztották a 'Green On the Road - Fenntartható zenei projektek Európában' elnevezésű projektbe, amely a Goethe Intézet által támogatott fenntartható zenei turné volt Európában, a páros Budapesten veszi fel első albumát, ezzel egy időben adnak ingyenes koncertet a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán két magyar vendéggel.
Július
07.10. -
...
Táncház a Parkban
Örülhetnek a kárpát-medencei táncok és zene szerelmesei, ugyanis május 1.-étől szeptemberig minden második vasárnap táncházzá alakul a városligeti promenád. A táncház mozgalom legkiválóbb bandái fogják húzni a talpalávalót a térség legkülönfélébb népi hagyományait felelevenítve. Legyen szó klasszikus erdélyi vonós zenéről, vagy balkáni rezesekről, moldvai csángó muzsikáról, itt mindent meg fog találni az érdeklődő. INGYENES
Július
07.09. -
...
Doggos / Hangfoglaló – Induló előadók
A Magyar Zene Háza Szabadtéri színpadának első nyári évadában lehetőséget biztosít feltörekvő tehetségeknek is, a Hangfoglaló Program Induló előadók alprogramjából elsőként a Doggos lép fel július elején. A 2017 végén alakult pécsi indie-popos, alter-rockos Doggos ambiciózus zenekar, hiszen már megalakulásuk után pár hónappal megírták és felvették első, három számos EP-jüket, a 2018 márciusában megjelent Blempet. A kiadvány Wedding című dalával bekerültek a Keret Blog Kikeltető című versenyének 2018-as évadába, amelynek utolsó fordulójában videoklip támogatást is nyertek a Universal Music Hungary jóvoltából. Azóta is folyamatosan aktívak és egyre nagyobb figyelmet vonzanak.
Július
07.09.
 
...
Misztrál: Álomkófic
„Évek óta készültünk, hogy egy olyan lemezt készítsünk a gyermekeknek, melyben a versek eggyé válnak a dallamokkal, a dallamok a gyermekekkel, s így a költészet észrevétlenül épülhet be az életükbe. A dalokat szívből írtuk apró gyermekeknek, kisiskolásoknak, nagyiskolásoknak, kamaszoknak és mindazoknak, akik megérzik bennük a körülöttünk élő világ sokszínűségét. Oly jó néha elcsellengve széllel tündökölni, színekkel táncolni, Boldogasszony felé tekinteni, erdőben rókát bámulni, réteken megpihenni, árvalányhajjal egymást cirógatni, tavak partján moszkitók énekére békákkal vacsorálni, útban hazafelé cinkét hivogatni, kóficokkal álmodozni, ménesek közt lovak meséit figyelni és olyan jó gyermeknek lenni... még felcseperedve is.”
Július
07.08.
 
...
KALE LULUGYI KONCERT / ZENE A LOMBOK ALATT
A 2019-ben induló "Zene a lombok alatt" rendezvénysorozatunk 2022. július 8-ai vendége, a Kale Lulugyi zenekar. A 2015-ben alakult oroszlányi csapat mottója: meghallod és megszereted! Mi is pont így vagyunk velük, ezért nem is volt kérdés, hogy idén is meghívjuk őket a "Zene a lombok alatt" eseménysorozatunkra. Az este folyamán keverednek majd a magyar, felvidéki, székely és cigány dallamok, hol világzenei, hol jazzes vagy rockos felhangokkal. Gyere el nyitóeseményünkre és hagyd, hogy a Fekete Virág, azaz a Kale Lulugyi egy koncert erejéig elvarázsoljon!
Július
07.08. -
...
Alex Torres Trio
Alex Torres a gitár mestere. Egyedi, energikus, latin-flamenco hatású játékstílusa mindig friss, szenvedélyes, érzelmekkel teli. Azonnal magával ragad minden korosztályt és közönségét. A perui származású Alex 2014 óta él Budapesten. Szólóprojektje mellett pedig a magyar zenei élet számos kiválóságával játszik együtt, ezen a szabadtéri, ingyenes koncerten triójával mutatja be első nagylemeze, a Reborn anyagát.
Július
07.07.
 
...
Az író szemével - Dragomán György rendhagyó tárlatvezetése
A William Kentridge: Lágyabban játszd a táncot kiállítást ez alkalommal a nemzetközileg is elismert írónk, Dragomán György mutatja be, aki maga is nagy rajongója Kentridge művének. Szakmájához híven, az irodalom világából reflektál az alkotásra, egy jellemzően közép-európai nézőpontból gondolva tovább a videóban megfogalmazódó univerzális kérdéseket. A szakmai tartalmakat szubjektív kommentárokkal teszi színesebbé, így jön létre a videóinstalláció szubjektív értelmezése, mely során garantáltan különleges élményben lesz részük a résztvevőknek.
Július
07.03. -
...
Salsa a Parkban
Örülhetnek a latin táncok szerelmesei, ugyanis májustól szeptemberig minden második vasárnap, Kuba, Kolumbia és Puerto Rico is a Városligetbe költözik. Ezeken a nyári délutánokon a Promenádon a salsáé🎵 lesz a főszerep. Egy külön erre az alkalomra összeállt kubai, kolumbiai, venezuelai, perui, uruguay-i és magyar zenészekből álló 10 tagú élő zenekar,a Stefania Allstars fogja szórakoztatni a táncolni vágyókat. Salsa, cumbia, merengue, bachata, timba, boogaloo is a repertoárra kerül. Az élő koncertek mellett a veterán kubai lemezlovas José Dj ‘El Tren De Cuba’ is csatlakozik a csapathoz, igy 4 órán át folyamatos lehetőség nyílik a táncra. INGYENES!
Július
07.03. -
...
TOP COMMENT - Szimfonikus vélemény-cenzúra
A ZeneMűvek és a Szent István Filharmónia válogatott a zeneirodalom legkeményebb kommentjei közül, amit egy zeneszerző a kollégájáról mondhatott, és a bíró szerepébe bújva megpróbálja szétbogozni a szálakat. Kiderül, miért hangzottak el azok a bizonyos mondatok, volt-e bennük igazság, és hogy az idő igazolta-e őket. Az egyes kommentekhez az adott szerzőt érintő szimfonikus művek kapcsolódnak, így a végén maga a közönség is eldöntheti, jogosak voltak-e a kétségkívül kemény kritikák.
Július
07.02.
 
...
K&H mozdulj futóest
Nyáresti futóesemény Budapest belvárosában Fuss félmaratont Budapest belvárosában egy júliusi este. Gyere a barátaiddal, kollégáiddal, és fussatok egy vidám váltót párban vagy trióban, vagy indulhatsz egyéniben is, a lemenő nap és a városi éjszaka eső fényei majd elkísérnek. Élvezd a nyáreste hangulatát 21 kilométeren át! Ha a félmaraton még nem a Te távod, várunk koraeste az 5 vagy a 10 kilométeres távok valamelyikére. Előbbit csak egyéniben, utóbbit párban és trióban is teljesíthetitek. A rajt pillanatára idén is a Hősök tere csodás épített környezetében készülhetsz. A levezetés perceire pedig a Városliget zöldje kínál pihenési lehetőséget.
Július
07.02. -
...
Korda Sándor: Az aranyember (1918)
A Magyar Zene Háza különleges sorozatot indít a nyáron Szabadtéri színpadán Zene és Film címmel. Az ingyenes eseményeken ritkán látható némafilmeket és dokumentumfilmeket vetítünk, és a moziélményt élőzenés kíséret teszi egyedivé. A világban már bejáratott formula júliustól a Városligetben is megjelenik, az első ilyen esten a magyar filmes úttörő, Korda Sándor 1918-as Az aranyember című némafilmjére improvizál Kiss Péter zongoraművész és Szűcs Péter klarinétművész – a filmes koncertek világában már ez az improvizációs zenei kíséret is unikálisnak számít.
Július
07.02.
 
...
Brass in the Five: Brass Cirkusz
Szenzáció!!! A Brass in the Five rézfúvós kvintett és Méhes Csaba mozgásművész közös előadása. Bűvész, állatidomár, illúzionista, kötéltáncos, bohócok, táncosok, szelíd és vadállatok! Csak tessék, csak tessék! Egy óra önfeledt nevetés gyermeknek, felnőttnek egyaránt!
Július
07.01. -
...
Szabadtéri film: A kenguru (1976)
Az MZH Szabadtéri színpadán is folytatódnak a zenés filmvetítések - a nyárestékhez passzoló alkotások közül elsőként az 1975-ben készült, A kenguru című zenés road-movie látható. A film középpontjában a hosszú hajú, különc viselkedésű teherautósofőr, Kánya (Gálffi László) és egy stoppos lány (Tarján Györgyi) szikrázó, be nem teljesült kapcsolata áll, illetve az, hogy ez a véletlen találkozás milyen folyamatokat indít el Kánya életében. Miközben a háttérben végig ott hallható az akkori szinte teljes magyar poprock élvonal (többek között a Fonográf, az LGT, az Omega, a Bergendy, a Skorpió, a Generál, illetve Koncz Zsuzsa, Kovács Kati és Zalatnay Sarolta). A lemezen is megjelent filmzene a műfaj egyik legjobbja a hazai kínálatból.
Június - Augusztus
06.27. -
08.12.
...
Kicsi Dió műhely – Nyári táborok a Vajdahunyadvárban
Most tiétek lehet a Vajdahunyadvár! Háromszor egy hetes nyári táborainkban várunk benneteket. Fedezzétek fel kiállításainkat, ismerjétek meg tárgyaink rejtett titkait, próbáljátok ki a szabadulószobát, kézműveskedjetek és hűsöljetek a Kerengőben.
Június - Október
06.20. -
10.02.
...
William Kentridge: Lágyabban játszd a táncot I A NEO Kortárs Művészeti Tér kiállítása
A Neo Kortárs Művészeti Tér Budapesten első alkalommal mutatja be William Kentridge Lágyabban játszd a táncot (2015) című nyolccsatornás videóinstallációját. A művet 2017-ben vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum az intézmény legjelentősebb kortárs szerzeményeinek egyikeként.
Május - Szeptember
05.26. -
09.30.
...
Városligeti Csónakázótó ≋ Grand Opening ≋
Egy év szünet után május 26-án újraindul a csónakázás a Városligetben🛶, avagy végre kikötnek a csónakok a mintegy 16 ezer négyzetméteres Városligeti tavon. Vadonatúj 10 csónakkal és 20 vízibiciklivel kezdjük meg a szezont, melyek gyönyörű kék-fehér színben pompáznak.
Április - Július
04.08. -
07.18.
...
Szépművészeti Múzeum I Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa
A kiállítás közel kilencven műalkotással – köztük tizenegy saját kezű festménnyel, ami a mester teljes festői életművének közel felét teszi ki – mutatja be azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti módon fogalmazott meg műveiben.
Március - December
03.26. -
12.31.
...
Szépművészeti Múzeum I Állandó kiállítás
A kiállítás belépői egy adott napra és egyórás idősávokra szólnak. Ez a látogató érkezésének várható időpontjára vonatkozik, de nem garantálják az azonnali bejutást, illetve nem korlátozzák a látogatás időtartamát. A jegyekkel csak az állandó tárlatok látogathatók.
Március - December
03.24. -
12.31.
...
UrbanGo Kids
Az Urbango Kids-en a 10-14 éves korosztályé a főszerep, kezükben az irányítás! 16 izgalmas és fordulatos állomás vár a csapatra a 3 km hosszú városligeti pályán. Vajon merre lehetnek a nyomok? A vízben? A fákon? Egy titkos odúban? Esetleg egy ikonikus épületen? Egy biztos, mindent be kell vetniük a kincskeresőknek a siker érdekében!
Március - December
03.24. -
12.31.
...
Szülinapi zsúr a Millennium Házában
Szülinapi helyszínt keresel? Kalandokban bővelkedő, izgalmas születésnapi zsúrra vágysz? Nálunk megtalálod! A Fabrika Műhely évtizedes tapasztalata és a Millennium Háza különleges helyszíne együtt garantálja a felejthetetlen születésnapi bulit!
Március - December
03.24. -
12.31.
...
Magyar Nemzeti Galéria I Gasztronómia a képzőművészetben - ONLINE
Reggelik, ebédek, terített asztalok. A festményeken számtalan étellel és étkezési szokással találkozhatunk, amelyek mind-mind izgalmas történeteket mesélnek el számunkra. Kedvezmény online közönségünk számára Online tárlatvezetéseinken, előadásainkon résztvevőket kedvezménnyel várjuk: ha bármelyik intézményünk online programjára szóló jegyét kinyomtatva vagy telefonon bemutatja a Szépművészeti Múzeum vagy a Nemzeti Galéria pénztárában, a kiállítások teljes árú belépőjéből 1000 Ft kedvezményt biztosítunk a helyszínen. A kedvezmény a január 1-je óta váltott online programok jegyére érvényes visszavonásig, és más kedvezménnyel nem vonható össze.