newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left youtube-play

Múzeum Mélygarázs

 Múzeum Mélygarázs

Státusz: Elkészült

terület: 9 000 m2

tervező: Unitef Zrt.

kivitelező: West Hungária Bau Kft.

nyitvatartás:

0-24

Kapacitás: 800 férőhely

ligetbudapest.hu
A Városliget megújításának egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldfelületének rehabilitációja és gyarapítása mellett radikálisan csökkentse a közpark autóforgalmát, amely a mai napig óriási környezeti terhelést jelent a Liget élővilágára nézve. A Liget Budapest Projekt eredményeként ez az állapot megváltozik, a felszíni parkolók megszüntetésével, a mélygarázsok építésével és a Kós Károly sétány valódi, forgalommentes sétánnyá alakításával egy zöldebb és élhetőbb parkká válik majd a Városliget.

Első lépésként megszűnt a felszíni parkolás a Dózsa György úton, helyére pedig egy 800 férőhelyes mélygarázs épül, amelynek növényekkel fedett teteje meghosszabbítja a parkot a város felé. A három szint mélyre nyúló épület kivitelezése 2018 júniusában kezdődött meg és 2020 decemberétől használhatják a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen a 6., 7. és 14. kerületi parkolási engedéllyel rendelkező lakosok.


Egész Európában egyedülálló különlegesség, hogy a Városliget és a művészetek évszázados összekapcsolódására reflektálva a mélygarázs belső terei a nemzeti képtár gyűjteményéből 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekművét idézik meg, Moholy-Nagy Lászlótól Keserü Ilonán, Maurer Dórán és Bak Imrén át Victor Vasarelyig. Ezzel egy olyan egyedi és különlegesen látványos enteriőr jött létre, mely egyben a tájékozódást is segíti. A Múzeum Mélygarázs térszint feletti részét pedig végre visszakapta a Városliget: a korábban évtizedekig parkoló autók által megszállt, bazaltkockás terület helyén egy hangulatos sétány jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel.


 

A csaknem 30.000 négyzetméter összes szintterületű, vastag földréteggel, és így növényzettel borított háromszintes mélygarázsban külön beállót kaptak a mozgássérültek járművei, a motorosok, és az elektromos autóknak töltővel ellátott helyeket alakítottak ki. A mélygarázs tetején a tájépítészeti terveknek megfelelően növényeket is telepítettek, így a hajdanvolt lebetonozott felszíni parkoló helyét átveszik a növények. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is létesülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül.


Bővebben a Múzeum Mélygarázs szolgáltatásairól és a díjakról ITT!...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Az akadálymentesen hozzáférhető mélygarázsban külön beállót kaptak a mozgássérültek járművei, a motorosok, az elektromos autókkal érkezőknek pedig töltővel ellátott helyeket alakítottak ki. A kerékpárosoknak a garázs legfelsőbb szintjén egy saját lehajtóval biztonságosan megközelíthető, öltözőkkel és zuhanyzókkal kiegészített zárt biciklitárolót is kialakítottak.


A Múzeum Mélygarázs ideális választás a Városligeti Sportcentrumba vagy a futókörhöz érkező sportolóknak, a Nagyjátszótérre jövő családoknak, a Ligetbe látogatóknak, de a környező irodákban dolgozóknak és a szomszédos kerületek lakosainak is megkönnyíti a mindennapjait, utóbbiak ráadásul kedvezményesen parkolhatnak itt. Az önkormányzati lakossági várakozási engedéllyel rendelkező 6., 7. és 14. kerületi lakosok 17:00 és 9:00 között, 200 férőhely erejéig - egyszeri 2.000 forintos regisztrációs díj megfizetése mellett - ingyenesen parkolhatnak, amennyiben regisztrálnak a Liget Budapest Projekt honlapján.

...
...
...
...
...
Ajánlott Hírek
Itt található
dgyorgy_uti_melygarazs