newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left youtube-play
2023/11/24

Több mint 7,5 millió látogatót vonzottak a 10 éves Liget Budapest Projekt eddig elkészült fejlesztései

A Néprajzi Múzeumban található látogatóközpontban megrendezett Liget Budapest 10 – A Városliget megújulásának első tíz éve című, ingyenesen látogatható tárlat több mint háromszáz négyzetméteren látványos és interaktív elemekkel eleveníti fel a projekt 10 éves történetének legfontosabb állomásait és eredményeit. A látogatók nem csupán az eddigi, nagy népszerűségnek örvendő fejlesztésekről kaphatnak képet, hanem a park megújításának jövőben megvalósuló elemeivel, többek között az Új Nemzeti Galéria tervezett épületének látványos bemutatójával is találkozhatnak. A fejlesztések teljeskörű megvalósítása után Európa legkomplexebb és egyik legvonzóbb kulturális negyedévé válik majd a Városliget, de a már eddig átadott elemek is kiugró népszerűségnek örvendenek, látogatottságuk átlépte a hét és fél millió főt.
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Idén decemberben lesz 10 éve, hogy megszületett a Városliget törvény, amellyel az Országgyűlés döntést hozott a kiemelt nemzeti értéket képviselő Városliget átfogó megújításáról. Az azóta eltelt időben számos komplex fejlesztés valósult meg, melyeknek köszönhetően a Liget megújult részein a korábbi állapotoknál egy minden tekintetben többet és jobbat nyújtó park fogadja az idelátogatókat. Az elmúlt évek során átadták a Városligeti Nagyjátszóteret, a Sportcentrumot és a hozzá tartozó két kilométeres futókört, az Ifjúsági Sportpályákat, valamint a rendkívül népszerű kutyás élményparkokat, s megújult a Vakok kertje és a Mőcsényi Mihály Botanikus kert is. Felújították a Millennium Háza műemléki épületét, elkészült a Múzeum Mélygarázs, az egykori Felvonulási tér helyén a ligeti Promenád, és megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is. A Városliget fejlesztése során eddig már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72.000 négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek több, mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70.000 cserjét és több mint kétszázezer évelőt.

A kerek évforduló alkalmából ingyenesen megtekinthető kiállítás nyílt a Néprajzi Múzeumban található látogatóközpontban, amely a megújulás első tíz évének legfontosabb mérföldköveit mutatja be az érdeklődőknek. A különleges tárlat videók, makettek, installációk, archív fotók segítségével eleveníti fel a Liget újjászületésének állomásait, illetve egy egészen látványos, speciális lentikuláris technológiával (az eljárás lehetővé teszi, hogy ránézeti szögtől függően különböző képeket láthassunk) megvalósított előtte-utána képeken mutatja be azt a jelentős fejlődést, amely az egyes parkelemek, intézmények megújítása során végbement. A kiállításon egy méretarányos maketten és egy látványos videóinstalláción keresztül is megismerkedhetnek a látogatók az egykori Petőfi Csarnok helyén megvalósítandó, a Liget projekt sarokkövének számító Új Nemzeti Galéria tervezett épületével is.

A születésnap alkalmából elérhetővé válik a Liget Budapest ajándékkártya, amelyet tetszőleges összeggel feltöltve ajándékozhatóvá válnak a városligeti élmények. Legyen szó akár a Magyar Zene Háza koncertjeiről, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum kiállításairól, vagy akár a Budapest egén időről-időre felemelkedő léghajó, a BalloonFly kipróbálásról, megannyi programra beváltható az ajándékkártya. Az ünnepségsorozat kínálatát gazdagítja még az a limitált ideig elérhető, vezetett parkséta, melyen a látogatók a Liget legszebb épületeit bejárva ismerhetnek meg kulisszatitkokat a projekt első évtizedéről.

„A fejlesztések teljeskörű megvalósítása után Európa legkomplexebb és egyik legvonzóbb kulturális negyedévé válik majd a Városliget, de már az eddig átadott elemek elképesztő népszerűségnek örvendenek – emelte ki Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb és világszínvonalon megvalósított kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek köszönhetően a Millennium óta nem látott léptékű kulturális beruházásokkal gazdagodott az ország. Az elmúlt tíz évre visszatekintve a miniszteri biztos elmondta: 2013-at, a törvény elfogadásának évét nyugodtan tekinthetjük a Liget Budapest Projekt kiindulópontjának, így ha 2028-ra sikerül majd megnyitnunk az Új Nemzeti Galériát, amely az egész projekt legfontosabb eleme s egyben záróköve, akkor a Városliget 15 év alatti megújítása és ezzel Európa legkomplexebb kulturális negyedének kialakítása nemcsak minőségét és léptékét, hanem kivitelezésének idejét tekintve is európai csúcsteljesítményt jelentene. Nem ilyen kiterjedt és összetett tervekkel összevetve is szembetűnő a Liget projekt eredményessége: Hollandia nemzeti múzeumának, az amszterdami Rijksmuseumnak csupán egy térszint alatti - eredetileg öt évre tervezett - bővítése végül tíz évre nyúlt, a madridi Prado hasonló bővítése az eredeti szintén öt év helyett végül 12 évet vett igénybe. Ezzel összehasonlítva: a 10 éve kezdődött Liget projekt tekintélyes része mára megvalósult, beleértve a Magyar Zene Házát, a Néprajzi Múzeumot, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot, a pincétől a padlásig megújult Szépművészeti Múzeumot és Millennium Házát. És akkor még nem említettük a Liget negyedmillió négyzetméternyi megújított zöldfelületét és a kapcsolódó új létesítményeket, mint például a Nagyjátszótér, a két kilométeres kivilágított futókör vagy az iskolai sportpályák. A valóság, az emberek saját tapasztalata eldöntötte a korábban oly hangos vitákat: a Liget projekt eddig megvalósult elemeit, politikai szimpátiáiktól függetlenül, szeretik az emberek: az idelátogatók a megújított területeken a korábbiakhoz képest egy minden elemében jobb és szebb Városligetet találnak.

A projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még nem ért a végére: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, az építészeti Nobel-díjat jelentő Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van” – mondta Baán László. A Liget projekt miniszteri biztosa rámutatott: ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megújult Városliget az egész világ számára látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kiemelkedő kortárs építészeti minőséget képviselő művészeti múzeum nélkül nem lehetséges. A Kormány elkötelezett a projekt teljes körű megvalósítása mellett, az új fejlesztések megvalósítása az ország gazdasági helyzetének a függvénye, de előreláthatólag 2025-ben elkezdődhet az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria megépítése - tette hozzá.


 

Népszerűek a 10 éves Liget projekt már átadott fejlesztései

A 10 éves Liget Budapest Projekt eredményei közül Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „Az első évtizedében elkészült fejlesztéseinek köszönhetően a Városliget ismét régi fényében ragyog, Budapest elsőszámú családi élményparkjává vált, a legkisebbektől a legidősebbekig, a kultúrakedvelőktől a természetbarátokig minden idelátogatónak a korábbiaknál sokkal többet és jobbat nyújtva. Mindezek mellett a főváros és Magyarország új jelképei születtek meg, a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum mára hazánk világszerte látható nevezetességeivé váltak. A Liget Budapest Projekt gyakorlatilag egy új fogalommá vált a kulturális térben. A nemzetközi és a hazai kulturális élet vezető szakemberei a Liget projektet egyfajta benchmarknak, nemzetközileg is kiemelkedő referenciapontnak tekintik – mondta Gyorgyevics Benedek.

A Városliget Zrt vezetője emlékeztetett rá, hogy a Liget projektet ért kezdeti – nem kis részben politikailag motivált - kritikák felvetették, hogy van-e egyáltalán értelme a bécsi Museumsquartier, a berlini Museumsinsel vagy a müncheni Kunstareal mintájára egy komplex kulturális koncentrációt létrehozni. "Az élet többszörösen visszaigazolta azt, hogy a Liget projekt koncepciója helyes út volt. A megvalósult, illetve megújult kulturális intézmények páratlan szinergiákat hoztak létre, melyek egyszerűen jöttek volna létre, ha ezek az épületek szétszórtan, esetleg városszéli barnamezős területeken valósultak volna meg. A megközelítés, az infrastruktúra hiánya és a kultúrának a külvárosba történő exportálása mind drasztikusan csökkentik a vonzerőt. A Városligetben a Magyar Zene Háza, a Millennium Háza, a Szépművészeti és a Néprajzi Múzeum közötti diskurzus már csak a besétálható távolság miatt is sokkal érdekesebb” – mondta. A Városliget Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: „mára örömmel számolhatunk be arról, hogy első évtizedünk munkája termőre fordult, hiszen a megújuló Városliget - legyen szó akár családi programokról, világszenzációnak számító kortárs épületekről vagy éppen izgalmas kiállításokról – úgy a hazai, mint a külföldi idelátogatók listáján az élmezőnyben szerepel. Megerősíti mindezt, hogy az eddig átadott projektelemek látogatottsága már átlépte a 7 és félmillió főt. Büszkén mondhatjuk, hogy az idő, a látogatói számok, és a visszajelzések egyértelműen visszaigazolták a Liget projekt céljainak érvényességét.”

A fejlesztéseknek köszönhetően a magyar főváros turisztikai vonzereje jelentősen emelkedett. A Városliget megújításának egyes projektelemei a városfejlesztés, az építészet, az ingatlanfejlesztés legkiemelkedőbb nemzetközi díjaiból immáron két tucatnál is többet hódítottak el díjai. Ezek mind visszaigazolják, hogy a Liget régóta várt megújításának eddigi eredményei az építészeti minőségtől kezdve a turisztikai vonzerőn át a kulturális kínálatig a világ élvonalában helyezkedik el.


Ajánlott Hírek