newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left youtube-play

Új Nemzeti Galéria

A Pritzker-díjas japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján épül fel az Új Nemzeti Galéria a Liget Budapest Projekt keretében, az egykori Petőfi Csarnok helyén. Az új múzeum tervezőit nemzetközi építészeti tervpályázaton választották ki. A nyertes terv szerint a japán építészek egy környezetbe illeszkedő, interaktív és emberközeli, ugyanakkor 21. századi, korszerű épületet álmodtak a Városligetbe. A japán alkotók nevéhez több kiváló múzeumi épület is fűződik: terveik alapján valósult meg például a Louvre Lensben megnyílt új múzeuma, vagy a New York-i Új Kortárs Művészeti Múzeum.
 
 Új Nemzeti Galéria

Státusz: Tervezés alatt

terület: 50 000 m2

tervező: SANAA - Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.


epuljonagaleria.hu

Az új budapesti intézmény a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori kollekcióját fogadja be, azaz – visszatérve a hagyományokhoz – újra együtt mutatja majd be a magyar és nemzetközi képzőművészet remekeit, úgy, ahogy azt az ’50-es évekig a Szépművészeti Múzeum is tette és úgy, ahogy az Európa-szerte megszokott. Emellett az új galéria a magyarországi és az európai képzőművészet modernkori fejlődésének folyamatát dokumentáló legnagyobb hazai múzeum lesz, amely a 19. század elejétől a jelenkorig gyűjti, őrzi s mutatja be a magyar és az egyetemes művészettörténet kiváló alkotásait.


Az Új Nemzeti Galéria egy olyan, világviszonylatban is korszerű, a 21. századi kihívásoknak megfelelő, közel 50 ezer négyzetméteres otthont kap, amely méltó a Városligetben már több mint egy évszázada megépült intézményekhez és az egyik legfontosabb nemzeti közgyűjteményünk anyagához. Az új múzeum küldetésének tekinti, hogy ne csak őrzője legyen a rá bízott örökségnek, hanem továbbadója is, és nyitott intézményként minél többek számára hozzáférhetővé, megismerhetővé, átélhetővé tegye azt. A galéria minden eddiginél átfogóbb jövőbeli állandó tárlataival, vonzó időszaki kiállításokkal és társművészeti programokkal a 21. századi magyar és európai művészeti élet izgalmas helyszínének ígérkezik.

...
...
...
...
...
Ajánlott Hírek
Itt található
uj_nemzeti_galeria