Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Ősszel megkezdődik a parkfejlesztés a Ligetben

Hamarosan négy helyszínen kezdik meg a park rehabilitációs munkálatokat a Városligetben: a Liget Budapest Projekt zöldfelületi megújításának részeként a Szépművészeti Múzeum és a Vakok Kertje környezetét teszik rendbe, illetve létesítenek egy új kutyás élményparkot a Hermina útnál, valamint elsősorban a környékbeli iskolák igényeire fókuszáló - sportpályákat építenek a Vakok Kertje tőszomszédságában. A hetedik Liget Park Fórumon a - Városliget Zrt. által a liget tájépítészeti megújításával megbízott - Garten Studio vezetője, Szloszjár György beszélt az első parkfejlesztési projektek műszaki tartalmáról.

Mind a négy helyszín különleges valamilyen szempontból, azért esett a választás ezekre a parkrészekre, mert egy-egy a ligetet rendszeresen használó csoportnak biztosítják a kikapcsolódás lehetőségét. A tervezők általános célkitűzése - a zöldfelület fejlesztés, a sport, a játék és a rekreációs funkció erősítése – mellett, fontos volt a fogyatékkal élők segítése a Vakok Kertje rehabilitációjával, és a gyerekek, a környező iskolák segítése is a sportpályák által. A város legkedveltebb múzeuma, a Szépművészeti Múzeum egységben történő megújítása is kiemelt feladat – hiszen az épület Román csarnokának felújítása hamarosan célegyenesbe ér -, és az egyik olyan csoport, a kutyások segítése is, akik a ligetet kiemelkedő intenzitással használják. A park megújításának az első ütemében megkezdődik a közműhálózat és a közvilágítás rendszerének megújítása, az akadálymentesítés, a hulladékkezelés reformja, illemhelyek és kerékpártárolók létesítése és a zöldfelület rehabilitációja is.

A Szépművészeti Múzeumnál a növényállomány és a gyep megújítása, az előkert szimmetrikus kialakítása és az emlékművek megtartása lesz a kertépítészek feladata. Az első kutyafuttató a Hermina úttól nem messze kap helyet, az egykori állatorvosi rendelő helyén, rehabilitált zöldfelületen. A funkciókkal kapcsolatban tematikus egyeztetésen kérték ki a kutyatartók véleményét a tervezők, ennek eredménye például a zsilipes beléptetési rendszer és az úttól elválasztó, széles, zajvédő zöldfelület. A kutyusok különböző tereptárgyakat, vizes játszófelületet kapnak és a gazdik is kényelmesebben játszhatnak, pihenhetnek majd itt kedvenceikkel.

A Vakok kertje megújításánál fontos szempont – szintén az érintett szervezetek kérésére – hogy továbbra is egy biztonságos, elsősorban látássérültek és kísérőik számára hozzáférhető hely legyen a kert; kártyás beléptetéssel, orientációt segítő, megújuló utakkal, csobogóval, pergolával, új növényzettel és akadálymentes épületekkel. A szomszédos területen pedig új sportpályák létesülnek, melyek elsősorban a környező iskolákat szolgálják ki: egy 200 méteres futópályával, többfunkciós sportpályákkal, kültéri fitnesz eszközökkel, pihenő- és illemhellyel.

A parkfejlesztés első üteméről részletes beszámolót hallhattak a hetedik Liget Park Fórum résztvevői, melynek videó felvételét itt lehet teljes terjedelmében megtekinteni:

http://www.varosligetpark.hu/?page_id=58

Szloszjár György, a Garten Studio vezető tervezője prezentációját a következő linken érhetik el:

http://www.varosligetpark.hu/wp-content/uploads/2016/10/Garten_przentacio.pdf

Back to top ▲