Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Újra tiszta és friss víz várja a látogatókat a városligeti Felső-tóban

A Városliget Zrt. megbízásából május végén teljesen kitakarították a városligeti Felső-tavat, így a park népszerű közösségi terénél újra tiszta és friss víz várja a látogatókat. A néhány napos munkálatok során a tavat leengedték, medrét fertőtlenítették és iszapmentesítették, majd korszerű vízkeringtető és uszadékfogó rendszereket telepítettek, melyek garantálják, hogy a víz minősége a jövőben is megfelelő maradjon.

A városligeti Felső-tónál elengedhetetlen feladattá vált a tó leengedése és medrének kitisztítása a tófenéken felgyülemlett szennyezett iszap, a tó leromlott vízminősége, illetve a hamar jött nyári meleg hatására beindult algásodás miatt.

A speciális munkálatokat megelőzően a szakemberek lehalászták a tóba – feltehetően - hobbiakvaristák által engedély nélkül betelepített halakat, teknősöket, majd azokat biztonságosan, számukra megfelelő élőhelyre – többek között a Fővárosi Állatkertbe - elszállították. Erre a lépésre azért volt szükség, mert a tóba nagy mennyiségben, felelőtlenül beengedett halfajták számára nem alkalmas élőhely az. Ezt követően kiszerelték a tóban található szökőkutat, levegőztető berendezéseket, szivattyúkat, majd leeresztették a tavat, a folyamat pedig a mederben lévő folyékony iszap kiszivattyúzásával és elszállításával folytatódott.

Ezt követően részletesen átvizsgálták mederfeneket és a zsiliprendszert, melyeken kijavították a sérüléseket, repedéseket. Ez után a mederfeneket teljesen fertőtlenítették és eltávolították az algacsírákat annak érdekében, hogy minél kevesebb jelenjen meg az újra feltöltött tóban.

 

A jó vízminőség hosszú távú fenntartása érdekében korszerű vízkeringtető, műanyag testen úszó vízsugár szivattyút helyeztek el a Robinson csatornánál a víz mozgatására, illetve uszadékfogó mobil skimmereket is üzembe helyeztek, mellyel a tó felszínén lévő uszadékot lehet majd felfogni és eltávolítani. Utolsó lépésekként visszaszerelték a szökőkutat, illetve a levegőztető rendszereket, majd a Széchenyi fürdőből érkező friss vízzel feltöltötték a medret. A későbbiekben tervszerűen, ellenőrzött mennyiségben algaevő halakat telepítnek (Ctenopharyngodon idella), akik szintén segítenek a vízminőség javításában.

A Városliget Zrt.-nek, mint a park felelős fenntartójának határozott célja, hogy a Liget Budapest Projekt végrehajtásával megújítása, bővítse a ligeti zöld- és vízfelületeket oly módon, hogy azok hosszú távú ápolása, fenntartása is biztosított legyen, az idelátogatók legnagyobb örömére.

 

 

Back to top ▲