Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Viharkár a Rondón

A tegnapi viharos időjárás miatt kettétört egy bő 50 centis törzsátmérőjű kislevelű hárs (Tilia Cordata) a Rondóban.Ahogy az látszik is, a fa nagyon beteg volt: a törzset kéreghámlás, taplógomba, korhadás támadta meg, a lombkorona több évtizeddel ezelőtt csonkolták vissza, és a most a megmaradt két főág tört le, így sajnos már nem lehetett megmenteni.

A FŐKERT szakemberei dolgoznak a beteg fa maradványainak eltávolításán. A parkhasználóktól türelmet kérünk, illetve azt, hogy ügyeljenek a park állapotára, és ha a növényzet sérülését tapasztalják, várják meg, míg a kiérkező szakemberek rendezik a területet.

A Liget Budapest Projekt részeként a városligeti park teljes rehabilitációjára is sor kerül, így a faállomány kezelésére, gondozására is. Két évvel ezelőtt idősfa ápolási programot indítottunk, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készítettünk, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrehoztuk a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelésével kapcsolatban. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat.

Back to top ▲