newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Pannon Park - Biodóm

Az Állatkert nagyszabású bővítése során Pannon Park néven új kertrész nyílik, mely a Kárpát-medence egykori élővilágát fogja megidézni, melynek központi eleme a Biodóm lesz. A Mérték Építészeti Stúdió Kft. által tervezett Biodóm a kívülről felfutó zöld felület révén füves dombra emlékeztet, hatalmas üveg felületekkel, belül pedig buja növényzet és gazdag állatvilág várja a látogatókat. 2018-ban Európa legjobb szabadidős épületének választották a Fővárosi Állat- és Növénykert legjelentősebb fejlesztését, a Pannon Park Biodómot az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón.

Az Állatkert nagyszabású bővítésére is sor kerül: Pannon Park néven új kertrész nyílik, mely a Kárpát-medence egykori élővilágát fogja megidézni. A földtörténeti közelmúlt azon időszakát, amikor ez a vidék még sokkal melegebb volt, és a mai trópusi, szubtrópusi tájakéra emlékeztető állat- és növényvilág népesítette be.

A mintegy 5 hektáros Pannon Park központi létesítménye egy úgynevezett biodóm lesz: ez az építménytípus az állatkertek világában a legkorszerűbb létesítmények közé tartozik, sőt, néha önálló bemutatóhelyként is építenek ilyeneket. A budapesti biodóm egy 1,7 hektáros, hatalmas csarnokban, buja növényzettel és gazdag állatvilággal várja majd a látogatókat. A biodóm kívülről a felfutó zöld felület révén füves dombra emlékeztet – belülről pedig egy óriási park. A tetején lévő hatalmas fényáteresztő felületeken át szabályozható módon jut be a napfény a belsejébe. A különböző pontokon más-más magasságú csarnok átlagos magassága 17 méter, a legmagasabb pontján 36 méter lesz. Ez nem sokkal több a meglévő állatkerti Nagyszikla 34 méteres magasságánál, ám a biodóm ennél kétszáz méterrel hátrébb, a Hungária körúti felüljárónál lesz, így sokat fel tud fogni az onnét áradó zajból és a légszennyezésből, jelentősen csökkentve ezzel a terület, sőt a Városliget belsejének terhelését is.

A biodóm belsejében sokféle, állatbemutatásra alkalmas, nagyobb egységekké összeszervezhető tér lesz. A parkban körbefutó ösvényeken sétálva lehet majd az állatokat megtekinteni. Lesz mód ennél kalandosabb nézelődésre is: egy kanyargó folyócskán csónakázva is fel lehet majd fedezni a biodóm élővilágát. Ugyancsak a biodóm részeként kerül majd kialakításra egy korszerű tengeri akvárium. Olyan fajokat mutatunk majd be itt, amelyek segítségével megidézhető a Kárpát-medence jelentős részében egykor hullámzó Pannon-tenger élővilága.

A biodómhoz tágas szabadtéri kifutók rendszere is csatlakozik majd. Az épületben lakó állatok egy része – például az elefántok és a csimpánzok közössége – ezekben a kifutókban a szabad ég alatt is megfigyelhető lesz.

 Pannon Park - Biodóm

Státusz: Kivitelezés alatt

terület: 50 000 m2

tervező: Paulinyi-Reith & Partners Zrt.

kivitelező: Strabag Kft.

zoobudapest.com
Ajánlott Hírek
Itt található
pannon_park_biodom