newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Játszótér házirend

A játszótér biztonságos használatának szabályai


Kérjük, figyelmesen olvasd el!


A városligeti Nagyjátszóteret azért hoztuk létre, hogy teret adjunk a gyermekek önfeledt kikapcsolódásának, a közös játéknak, amelynek során képességeik fejlődnek, és számos élménnyel gazdagodnak. A játszóteret úgy alakítottuk ki, hogy kicsik és nagyok is megtalálják az életkorukhoz, képességeikhez igazodó játszóeszközöket. Az életkor zónákat a térképen különböző színekkel jelöltük annak érdekében, hogy támpontot adjunk a biztonságos, felelősségteljes használathoz. Emellett egyes, összetett játékok mellé is kihelyeztünk tájékoztatót, ahol megtalálhatók a biztonságos használat feltételei.

Annak érdekében, hogy a Nagyjátszóteret mindenki örömmel használhassa, a szülőknek, a kísérőknek és a gyermekeknek is mindent el kell követniük a biztonságos, felelősségteljes használat érdekében. Az alábbiakban részletezett biztonsági szabályok betartásával tehetjük a legtöbbet annak érdekében, hogy valamennyi gyermek balesetmentesen élvezhesse a közös játékot.


Nyitva tartunk.

A Nagyjátszóteret a gyermekek biztonsága érdekében kerítéssel vettük körül, összesen 5 kapun keresztül tudjátok megközelíteni. A területet sötétedéskor bezárjuk, mert a játékok használata ezt követően már nem biztonságos. Minden reggel ellenőrizzük a játékok állapotát, és elvégezzük az alapvető fenntartási feladatokat, ezért 8:30-kor nyitunk. Előfordulhatnak olyan esetek - például műszaki okok, extrém időjárási körülmények –, amikor a játszóteret csak később tudjuk kinyitni, vagy nap közben részlegesen, vagy akár teljesen le kell zárnunk. Ilyenkor kérjük, legyetek türelemmel, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy minél előbb újra teret engedhessünk a játéknak.

Gyertek játszani! A játszótér térítésmentesen használható.

A játszótéri eszközök, berendezési tárgyak nektek készültek, használjátok örömmel, felelősen és a rendeltetésének megfelelően, hogy amikor legközelebb jöttök, akkor is ugyan ilyen jó állapotban találjátok.

Kedves Szülők és Kísérők, tartsátok vigyázó szemeteket a rátok bízott gyermekeken!

A játszóteret a 14 éven aluli gyermekek csak felnőtt kíséretével vehetik igénybe. A gyermekek testi épségéért minden esetben szüleik, felnőtt kísérőik felelnek, ezért kérjük, az eszközök használatánál mindig vegyétek figyelembe a gyermekek képességeit, életkorát és egészségi állapotát. Az óvodai, iskolai csoportok esetében a kísérő pedagógus felügyeli a rá bízott gyermekeknél a használat rendjét, hogy az esetleges baleseteket meg lehessen előzni.


Vegyétek figyelembe a gyermekek életkorát.

Nem élvezhető a játék, ha a gyermeked még túl kicsi ahhoz, hogy egy eszközt használni tudjon, de az sem jó, ha a nagyok veszik el a teret kicsiktől. Éppen ezért a játszóeszközök mellé eligazító táblákat helyeztünk el, amelyeken megjelöltük, hogy melyik korosztálynak ajánljuk.  Aki elmúlt 14, kérjük, hogy azokat a játszótéri elemeket használja, amelyeknél nincs korosztályos használat kikötve, illetve a baba-mama hinták felnőtt részét.

Segítünk, hogy a játék mindenkinek élmény legyen.

A játszótéren bizonyos időszakokban látogató irányítók segítik a közös játékot, figyelnek arra, hogy a gyerekek örömmel, türelmesen, a békés egymás mellett játszás szabályainak figyelembe vételével használják a parkot. Emellett időnként a terület fenntartását végző műszaki, takarító, vagy kertész kollégák beavatkozására is szükség lehet. Éppen ezért fontos, hogy kicsik és nagyok egyaránt figyelembe vegyétek az ő kéréseiket, mert értetek dolgoznak. Emellett a játszótéren különféle szöveges és rajzos táblák segítik az eligazodást, a játszó eszközök használatát. Kérjük, ezeket figyelmesen tanulmányozzátok, és az ott szereplő szabályokat tartsátok, gyermekeitekkel pedig minden esetben tartassátok be.

Fő szabály: a békés egymás mellett élés.

A játszótér kiváló terep arra, hogy a gyerekek megtanuljanak együtt játszani, egymással türelmesnek és udvariasnak lenni, hogy ne zavarják egymást, ha foglalt egy játék kivárják a sorukat, odafigyeljenek a szaladgáló kicsikre, és még véletlenül se lökdössék egymást a magas játékokon, mert az nagyon veszélyes. Tanítsátok meg a gyerekeket minderre, mert nekik is szükségük lehet a nyugalomra, a türelemre, a segítségre. A területen sok növény és állat is velünk van, néha láthatatlanul szolgálja a jó közérzetet. Kérjük, vigyázzatok rájuk, ne tépje, ijessze őket senki. Viszont az otthoni kedvencek nem valók a játszótérre, mert nem minden gyerek szereti egyformán a kutyát, vagy a többi háziállatot. Éppen ezért őket nem hozhatjátok be a játszótérre.

A gyerekek biztonsága érdekében meg kell tenni néhány óvintézkedést.

Sok kisgyerek jön a játszótérre, fontos, hogy vigyázzunk egymás egészségére. Éppen ezért nem teljesen egészséges, vagy nyílt sebfelülettel rendelkező gyereket ne hozzatok el addig, amíg meg nem gyógyul, és ti is maradjatok távol, amíg rendbe nem jöttök. A balesetek elkerülése érdekében gondoskodjatok arról, hogy a gyerekek a játszótéren ne viseljenek ékszert, olyan ruhadarabot, amely a játszó eszközökbe beakadhat – például kapucni, kilógó fűző, kábel, bukósisak – viszont viseljenek megfelelő lábbelit. Játék közben enni, rágózni veszélyes lehet, mert könnyű félrenyelni. Inkább üljetek le addig a padra, és tartsatok szünetet. A játszótérre ne hozzatok be olyan tárgyakat, amikre nem tudtok figyelni, eltűnésük esetén nem tudjuk vállalni a felelősséget.

Oda kell figyelni az időjárási körülményekre is.

Amikor villámlik, vihar van, vagy ónos eső esik, veszélyessé válnak a kinti játszóeszközök, ezért kérjük, ne használjátok őket. Egyes időjárási körülmények (hó, eső) esetén a talaj és a burkolat több helyen csúszós lehet. Kérjük, hogy ezt vegyétek figyelembe a közlekedés során, mert a balesetekért és károkért nem tudunk felelősséget vállalni.

Vannak tilos dolgok is.

A játszótér elsősorban a gyerekeké, éppen ezért minden, ami az ő testi és lelki épségüket veszélyezteti, határozottan tilos.

•    Tilos alkoholt és egyéb bódultságot okozó szert fogyasztani!
•    Tilos dohányozni!
•    Tilos tüzet gyújtani!
•    Tilos szúró-, vagy vágóeszközt behozni!
•    Tilos tűz- és balesetveszélyes, illetve üvegtárgyakat behozni!
•    Tilos szemetelni!
•    Tilos a vizes játékok vizét szennyezni!
•    Tilos kerékpárral vagy más járművel, így például rollerrel, görkorcsolyával, howerboarddal, vagy segway-jel áthaladni, a játszótér területén közlekedni!
•    Tilos a játszótér területén elhelyezett játékeszközöket, kültéri bútorokat, berendezési tárgyakat a helyükről elmozdítani! A játszóeszközöket kamera figyeli annak érdekében, hogy a rongálók ellen fel lehessen lépni.


Vannak, akik nem léphetnek be a játszótérre.

A Nagyjátszóteret azért hoztuk létre, hogy mindenki számára kikapcsolódást jelentsen. De vannak néhányan, akiket ki kell zárnunk a használatból a többség nyugalma érdekében.

•    Tilos a belépés ittas, bódult, vagy egyéb tudatmódosító szerek (gyógyszer, kábítószer stb.) hatása alatt álló személyeknek!
•    Tilos a belépés azoknak, akik engedély nélkül akarnak árusítani, vagy szórólapot osztani!
•    Tilos a belépés azoknak, akik kéregetnek, vagy egyéb módon szeretnének gyűjteni!


Segítséget és további információt is adunk.

Az apró balesetek ellátására elsősegély csomag a WC-ben található. Ha nagyobb a baj, akkor a segítséget itt tudjátok elérni:
ÁLTALÁNOS SEGÉLYHÍVÓ: 112
MENTŐK: 104
TŰZOLTÓSÁG: 105
RENDŐRSÉG: 107

Ha a Játszótér eszközeiben bármi rendellenességet észleltek, kérjük, jelezzétek:
Sürgős esetben telefonon: +3670/478-52-59
Egyéb esetben emailen: ugyfelszolgalat@ligetbudapest.hu

Az elveszett és megtalált tárgyakat a helyszínen a mosdóban elzárjuk, mosdóban elzárjuk, 30 napig megőrizzük és jogos tulajdonosának átadjuk. 


A játszótér eszközeinek minősítését a következő linkeken tekintheti meg:


Kisebb korosztály

Nagyobb korosztály